Ravintolisät tulivat hoitosuosituksiin

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecim on tehnyt täydellisen takinkäännöksen suhteessaan ravintolisiin.

Aina viime aikoihin asti Duodecim on kutsunut ravintolisien käyttöä ”uskomushoidoksi”, nyt Duodecimin uusiin Käypä hoito -suosituksiin on lisätty kolme ravintolisäryhmää, B2-vitamiini, ubikinoni (koentsyymi Q10) ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot. Käypä hoito -suositukset ovat lääkäreille tarkoitettuja ohjeita, joiden mukaan heidän tulee hoitaa potilaitaan.

B2-vitamiini ja ubikinoni (150-300 mg päivässä) lisättiin syyskuussa 2008 Duodecimin ja Neurologiyhdistyksen työryhmän uuteen migreenin hoitosuositukseen. Huhtikuussa 2009 Duodecimin päivitti yhdessä Sisätautilääkärien yhdistyksen kanssa valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) hoitosuosituksen vastaamaan tuoreinta tutkimustietoa ja eurooppalaisia suosituksia. Nyt sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä ja hoitoa neuvotaan tehostamaan kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla.

Ennaltaehkäisyn ja hoidon pääpaino on elintavoissa eli ruokavaliossa, liikunnassa ja tupakoimattomuudessa. Ruokavaliossa pyritään vähentämään tyydyttynyttä rasvaa ja korvaamaan se tyydyttymättömällä, joihin kuuluvat muiden muassa kalarasvat. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja täysjyvätuotteiden käyttöä neuvotaan lisäämään, sillä siten kuidun saanti kohenee ja kolesterolipitoisuus vähenee. Kestävyysliikunta suurentaa vähän liikkuvilla henkilöillä HDL-kolesterolipitoisuutta ja pienentää LDL-kolesteroli- ja triglyseridiarvoa lievästi, sanotaan suosituksessa.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot pienentävät veren triglyseridipitoisuutta, ja niitä voidaan käyttää yhdistettynä statiiniin, todetaan ohjeissa. Jos statiineja käyttävä potilas valittaa epämääräisiä lihasoireita, on lääkitys keskeytettävä ja selvitettävä oireiden syy. Lääkitykseen liittyvän lihasten väsymisen syynä saattaa olla myös kilpirauhasen vajaatoiminta, fyysinen rasitus tai D-vitamiinin piilevä puutos.

Maailman johtavat sydänlääkärit (kardiologit) ovat jo jonkin aikaa vaatineet uuden polven etyyliesteröidyn kalaöljyn ottamista mukaan sydän- ja verisuonitautien hoitosuosituksiin. Nyt tämä toive on siis toteutunut. Se perustuu suuriin väestötutkimuksiin, joiden mukaan sydän- ja verisuoniterveydelle paras kalaöljy on E-EPAn ja E-DHAn yhdistelmä. Niistä parhaissa on mukana D3-vitamiinia, joka sekin osaltaan vähentää valtimoiden kalkkiutumista ja ehkäisee statiinien sivuvaikutuksia.

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: ravintolisä, vitamiini, ennaltaehkäisy

Kommentit

Oma kommentti