Ravintolisiä myös kasvaville nuorille

kasvava nuori 1207– Ihanne on tietysti edelleenkin, että myös kaikki lapset ja nuoret saisivat ravitsevasta, terveellisestä ja monipuolisesta kotiruuasta kaikki tarvitsemansa vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot, mutta ihanne ja todellisuus kohtaavat toisensa valitettavan harvoin, ravitsemusterapeutti Tiina Hälvä sanoo.

Ruotsissa oppinsa saanut ravitsemusterapeutti Tiina Hälvä, 34, on kahdeksanvuotiaan pojan ja kymmenvuotiaan tytön äiti, joten hän tietää omakohtaisesti, mitä kasvuikäiset lapset syövät – ja mitä he eivät syö.

– Omat lapseni kyllä syövät terveellisesti, hän naurahtaa. – Valmistan itse ruuan joka päivä kun tulen töistä. Koulupäivinä on tietysti vaikea tietää, mitä he koulussa syövät, mutta koulun jälkeen he saavat joka päivä kunnon ruuan, johon kuuluu myös maitoa ja runsaasti kasviksia. Heille on opetettu ihan pienestä alkaen, että kasvikset kuuluvat jokapäiväiseen ruokaan. Totta kai mekin käydään hampurilaisella silloin tällöin, mutta asiat eivät saa liiaksi painottua käsiteltyjen ruokien suuntaan.

– Kaikilla koululaisilla tilanne ei kuitenkaan valitettavasti ole sama. Esimerkiksi oma sisareni ei syö kasviksia juuri lainkaan ja kun hänen kahdeksanvuotias tyttärensä oli meillä hoidossa, tyttö nyppi kasvispadasta kaikki vihannekset pois. Lapset seuraavat aikuisten heille opettamia malleja ja tekevät juuri samoin mitä me aikuiset teemme.

Tiina Hälvä on itse kiinnostunut ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen ja sairauksien torjuntaan harvinaisen rajulla tavalla, sillä hänellä todettiin kymmenkunta vuotta sitten vakava sairaus. Se on nykyään onneksi jo taaksejäänyttä elämää, mutta kiinnostus ravitsemusasioihin jäi. Tiina on vaikuttanut luontaistuotepuolella kymmenisen vuotta; ravitsemusterapeutiksi valmistumisensa jälkeen hän työskenteli tukholmalaisessa luontaistuotekaupassa liikkeen vastaavana viisi vuotta, jonka jälkeen hän muutti Suomeen.

– Rupesin aikoinani tutkimaan, mikä vaikutus ravinnolla on kehoomme ja aloin selvitellä myös stressin ja psyykkisen puolen vaikutuksia kehoon ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tiinalla on tietotaitoa myös urheilijoiden ravitsemuksesta, sillä hän on itse entinen huippu-urheilija. Tiina nimittäin on kuulunut Ruotsin naisten nyrkkeilymaajoukkueeseen ja hän on harrastanut muitakin kamppailulajeja. Hän vakuuttaa silti olevansa luonteeltaan hyvin rauhallinen ihminen.

– Kasvavien lasten ja nuorten ravitsemus aiheuttaa kuitenkin levottomuutta, hän naurahtaa surullisesti. – Minulla on huoli heidän terveydestään, hyvinvoinnistaan, luustostaan ja ylipäätään tulevaisuudestaan. Mikä on heidän terveystilanteensa, kun he ovat aikuisia? Lasten ja nuorten rauhoittavien ja mielialalääkkeiden käyttö on kasvanut hurjasti, jotkut kärsivät ylipainosta ja toiset taas painivat anoreksian ja bulimian kanssa. Kultainen keskitie tahtoo unohtua. Ihannekuva omasta kehosta on monilla aika vääristynyt.

Tiina Hälvä tietää, että viralliset ravitsemustahot ovat jo vuosikausia jauhaneet samaa mantraa: kaikki –  myös lapset ja nuoret – saavat jokapäiväisestä ravitsevasta kotiruuasta kaiken tarvitsemansa eivätkä edes urheilijat tarvitse ravintolisiä. Hän on kuitenkin tiukasti eri mieltä.

– Kaikki riippuu siitä, mitä tarkoitetaan terveellisellä monipuolisella kotiruualla, hän hymähtää. – Pääkaupunkiseudulla se voi jollekin merkitä jääkaapissa olevaa valmispitsaa ja maaseudulla se voi olla perunat ja lihasoosi. Kotiruoka voi olla niin monenlaista ihan taustoista riippuen

Tiina Hälvä kertoo, että markkinoille on tullut kasvuikäisille nuorille tarkoitettu valmiste nimeltään More, josta on olemassa eri versiot sekä tytöille että pojille. Tarkempia tietoja tästä kasvukauden tuotteesta on www.more.fi -nettisivuilla. Mutta eikö ole jotenkin hälyttävää, että nyt jo lapsille ruvetaan markkinoimaan ravintolisiä?

–  Kehitys vain valitettavasti on mennyt tähän suuntaan. Jalostuksen myötä maaperä on köyhtynyt ja köyhtyy koko ajan. Ei kenenkään tarkoituksena ole, että lapset saisivat kaiken ravintonsa purkista, mutta nykyaika on kiireistä ja kaikkien pitäisi ehtiä samaan aikaan joka paikkaan. Näen mieluummin, että lapset saavat tarvitsemansa ravintoaineet sitten vaikka purkista kuin sen, että he eivät saisi niitä ollenkaan. Harvoissa perheissä kokoonnutaan enää koulun tai työpäivän jälkeen yhdessä syömään vaan kaikki elävät omaa tahtiaan. Silloin ravitsemusasiat jäävät hyvin helposti toissijaisiksi ja syödään puolivalmisteita.

Ravitsemusterapeutti Tiina Hälvä muistuttaa kuitenkin, että pilleripurkki ei ole huonojen elintapojen paikkaaja tai että silloin saa syödä ihan mitä tahansa, kunhan vain muistaa heittää parit ravintolisät päivässä nassuunsa. Hän huomauttaa myös, että liikuntaa ei saa unohtaa, saivatpa lapset ja nuoret vitamiininsa mistä tahansa. More-sarja on kehitetty ikään kuin varmemmaksi vakuudeksi siitä, että kaikki osatekijät ovat balanssissa.

– Tyttö- ja poikapillereissä on jonkin verran eroja. Tytöillä painotetaan luuston kehittymistä ja kuntoa. Sekä tyttöjen että poikien luuston vahvuudesta peräti 40 prosenttia rakennetaan ikävuosien 10-20 välillä. Lisäksi tytöt juovat maitoa huomattavasti vähemmän kuin pojat. Tytöillä pyritään vaikuttamaan myös veren hemoglobiiniarvoihin, sillä kuukautisten alettua tarvitaan rautaa, B6- ja B12-vitamiineja sekä magnesiumia, jotta pystyttäisiin torjumaan väsymystä.

–  Poikien valmisteessa yksi tärkeistä aineista on sinkki, sillä pojilla alkaa testosteronin tuotanto. Pojilla mukana on myös kasvisuutteita, jotka vaikuttavat ihon epäpuhtauksiin ja tulehduksiin ja myös lihasten palautumiseen. Mukana on granaattiomena-oliivilehtiuutetta ja rosmariinia. Molempien valmisteessa on myös maitohappobakteereita, jotka vaikuttavat positiivisesti suolistoon.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että kasvaville nuorille eli ikäryhmälle 10-20 ei ole tätä ennen ollut täsmävalmistettua ravintolisää. Pienemmille lapsille toki valmisteita on olemassa, mutta kasvuikäisille murkuille ei ole ollut mitään.

–  Merkillinen juttu sinänsä, ravitsemusterapeutti Tiina Hälvä myöntää. – Kasvavat nuoret, joilla tapahtuu hormonaalisia muutoksia ja joiden luusto ja lihaksisto kasvavat hurjaa vauhtia, tarvitsevat erityistä huolenpitoa, jotta kaikki sujuu hyvin.

Tiina Hälvä antaa jo nyt yhden tabletin tyttöpurkista päivittäin tyttärelleen, mutta kahdeksanvuotias poika saa vielä odotella pari vuotta, ennen kuin hän alkaa omalle kuurilleen.

– Mitään yliannostuksen vaaraa ei ole, kunhan vain noudattaa purkkien kyljessä annettuja ohjeita, Tiina toteaa.

Terveys-Hymy 12-2007

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: B12-vitamiini, B6-vitamiini, hivenaineet, magnesium, rasvahapot, ravintolisät, sinkki, testosteroni, vitamiinit

Kommentit

Oma kommentti