Ravintolisiä nivelvaivojen itsehoitoon

Yli puolet 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä potee nivelvaivoja, kertoo tohtori Matti Tolonen. Yleisin nivelvaiva on nivelrikko.

Nivelrikko on etenevä sairaus, sillä nivelrusto ei kykene itsestään korjaamaan vaurioitaan. Rustokudos uusiutuu itsestään hyvin hitaasti eikä rustossa ole juuri lainkaan verenkiertoa, jonka välityksellä kudos saisi ravinnosta uusia korjaus- ja rakennusaineita.

Nivelvaivoja on tähän asti hoidettu pääasiassa särky- ja tulehduslääkkeillä, jotka kylläkin lievittävät oireita, mutta eivät varsinaisesti paranna itse tautia. Lääkkeiden haittana ovat vatsavaivat ja lisäksi lääkkeiden pitkäaikainen käyttö ohentaa nivelrustoja, mikä vie lopulta ojasta allikkoon. Lisäksi COX-2-estäjiin kuuluvat tulehdus- ja särkylääkkeet jäykistävät valtimoita ja voivat aiheuttaa sydän- tai aivoinfarktin.

Nivelvaivojen itsehoidossa voidaan käyttää monia ravintolisiä, joista tärkeimpiä ovat D-vitamiini, berberiini, karnosiini, Uuden-Seelannin vihersimpukka ja kalaöljy. Ravintolisien yhteiskäyttö antaa yleensä paremman hoitotuloksen kuin pelkästään yhden valmisteen käyttö. Ravintolisien etuna on, ettei niistä tule haitallisia sivuvaikutuksia kuten synteettisistä lääkkeistä. Päinvastoin, ravintolisillä on monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Ravintolisät sopivat hyvin täydentämään tarpeellista lääkehoitoa.

Käytin itsekin nivelvaivoihin särky- ja tulehduslääkkeitä aina vuoteen 1999 asti, jolloin löysin Uuden Seelannin vihersimpukkauutteen ja toin sen Suomeen. Se jälkeen en ole tarvinnut lainkaan synteettisiä lääkkeitä. Nivelvaivani pysyvät hyvin kurissa pelkillä ravintolisillä.

D-vitamiinin nauttiminen ruuan lisänä saattaa hillitä nivelrikon etenemistä tai jopa pysäyttää sen. Tarve vain on kymmenkertainen viranomaissuositukseen nähden. D-vitamiini on tärkeä luuston aineenvaihdunnalle ja lihas-hermotoiminnalle.

Vaikka D-vitamiinia jo suositellaankin ympärivuotisesti luukadon ehkäisyyn, sitä ei vielä osata neuvoa riittävästi reumapotilaille, joista suuri osa potee vakavaa puutosta, kirjoittavat sveitsiläiset reumalääkärit uudessa tutkimuksessaan. He mittasivat 272 potilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden, jonka yksikkönä on nmol/l. Reumapotilaiden pitoisuus oli keskimäärin 52,5 nmol/l, kun sen pitäisi olla yli 75 ja mielellään 125–160 nmol/l.

Tulehdusta potevista reumapotilaista vain 12 prosentilla tulos oli tyydyttävä. Lääkäreiden hämmästykseksi puutetta ja vajausta oli myös D-vitamiinilisiä nauttivilla potilailla, mikä osoittaa, ettei päiväannos ollut riittävä. Nivelvaivoja potevien ihmisen D-vitamiinin tarve on yleensä vähintään 100 mikrogrammaa päivässä, kun viranomaissuositus on vain 7,5. Viranomaiset pelottelevat edelleen yliannostuksen vaaroilla, vaikka pikkulapsillekin annettiin 1920–1960-luvuilla 100 mikrogrammaa päivässä ilman mitään haittavaikutuksia.

Kala- ja helokkiöljyt voitelevat nivelten pintoja ja ehkäisevät rustojen kulumista. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät rustoa hajottavien entsyymien aktiivisuutta, jolloin nivelrustot säilyvät paremmin ehjinä. Erityisen tehokas kalaöljy on E-EPA, josta syntyy kudoksissa tulehdusta ehkäisevää yhdistettä, resolviini E1:tä. E-EPA:n teho ja turvallisuus nivelrikon hoidossa osoitettiin rottakokeessa Espanjassa Madridin Complutense-yliopiston fysiologian laitoksella. E-EPA ehkäisi nivelrikon syntyä ja jarrutti sen pahenemista. Lisäksi E-EPA ehkäisi nivelrikkoon liittyvää lihasten surkastumista.

Nykyään on saatavana muitakin nivelruston suoja-aineita, jotka korjaavat rustojen vaurioita ja tuottavat niveliin uutta tervettä nivelnestettä. Tunnetuin tällainen aine on glukosamiini, jota saa reseptilääkkeenä sekä niveleen ruiskutettavassa että suun kautta otettavassa muodossa.

Vaikutus ilmenee yleensä 1–2 kuukauden kuluessa, sillä uuden terveen ruston kasvu ja nivelnesteen tuotto vie oman aikansa. Toisaalta aineen vaikutus ”jää päälle” jopa kolmeksi kuukaudeksi käytön lopettamisen jälkeen. Synteettisen glukosamiinisulfaatin haittapuolena on kallis hinta.

Glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia on luonnostaan Uuden Seelannin vihersimpukassa, jota viljellään lääkinnällisiin tarkoituksiin Tyynessä valtameressä. Vihersimpukasta valmistetaan uutetta, jonka tervehdyttävä vaikutus ihmisten sekä kotieläinten nivelvaivoihin on osoitettu monissa tutkimuksissa eri maiden yliopistoissa ja sairaaloissa.

Vihersimpukkauute sisältää monia biologisesti aktiivisia aineita, jotka voimistavat toistensa vaikutusta nivelissä. Sitä voi nauttia jatkuvasti tai jaksoittain pitämällä välillä 2–3 kuukauden taukoja. Uutetta voi käyttää myös synteettisten kipu- ja tulehduslääkkeiden kera, sillä se tehostaa lääkkeiden tehoa, vähentää niiden tarvetta ja suojaa vatsaa lääkkeiden aiheuttamalta ärsytykseltä. Tehokkaassa vihersimpukkauutteessa on mukana myös tulehdusta estävää aminohappoa, fenyylialaniinia.

Koiran- ja kissanomistajat ovatkin jo kauan antaneet lemmikeilleen vihersimpukkauutetta, joka on kokemuksen mukaan tehonnut hyvin nivelvaivoihin. Eläimillä vaikutus tulee usein esille jopa nopeammin kuin ihmisillä. Mitään sivuvaikutuksia ei ole raportoitu. Suomalaiset eläinlääkäritkin tutkivat vihersimpukkauutetta ja havaitsivat sen tehokkaaksi.

Kahdeksan viikon kokeeseen osallistui 45 koiraa, joiden nivelrikko näkyi myös röntgenkuvissa. Koirat jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai vihersimpukkauutetta, toinen lumetta ja kolmas synteettistä lääkettä, karprofeenia. Koirien nivelet tutkittiin neljän viikon välein. Tulosten mukaan vihersimpukkauute oli tehokkaampaa kuin lume, mutta hieman heikompaa kuin karprofeeni.

Berberiini ja karnosiini ovat perinteisiä kansanlääkkeitä myös nivelvaivojen hoitoon. Uudet farmakologien tekemät tutkimukset puoltavat kansanlääkintää: berberiini ehkäisee rustoa hajottavia entsyymejä sekä kollageenin ja glukosaminoglykaanin vapautumista rustosta, jolloin taudin eteneminen hidastuu tai pysähtyy.

Karnosiinikin ehkäisee nivelrikkoa, ilmenee kanadalaisen Montrealin yliopiston ortopedian tutkimuslaboratorion tutkimuksista. Ortopedit pitävätkin karnosiinia tehokkaana luonnonaineena vanhenemismuutosten ehkäisyssä ja hidastamisessa. Berberiinistä ja karnosiinista on lisäksi sekin hyöty, että ne korjaavat häiriintynyttä sokeri- ja rasvatasapainoa ja suojaavat sydäntä ja aivoja.

Kaikkia tässä kirjoituksessa mainittuja ravintolisiä saa terveyskaupoista, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta ja hyvin varustetuista apteekeista.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Hymy 8-11

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: nivelrikko, nivelvaiva

Kommentit

Oma kommentti