Ravintoneuvoja Daniela: Vaihdevuosiin kannattaa varautua

Mainos

Vaihdevuodet tulevat vastaan jokaiselle naiselle aikanaan – toisilla aiemmin, toisilla myöhemmin.
– Niihin on syytä varautua jo hyvissä ajoin etukäteen, ravintoneuvoja Daniela Salomaa sanoo.

R­avintoneuvoja Daniela Salomaan, 52, erikoisala on naisten hormonitasapaino, ja niinpä hänen asiakkainaan onkin runsaasti yli nelikymppisiä naisia. Danielilla on oma vastaanotto ja sen lisäksi hän tekee ravintovalmennusta Helsingin ympyrätalon OLO+ 360 apteekissa. Danielan ravintovalmennuspalveluihin voi tutustua https://apteekki360.fi/ravintovalmennus -nettisivuilla.
– Naishormoniasioissa olen kokemusasiantuntija ja puhun asioista, joita olen itse huomannut ja joita olen seurannut maailmalla. Olen myös kouluttautunut ravintoneuvojaksi ja teen yhteistyötä Nordic Laboratoriesin kanssa, jossa on korkeatasoiset koulutukset mm. funktionaalisen lääketieteen hormonitestauksiin ja erilaisiin suolistotesteihin liittyen.
– Ravintovalmennuksissa asiakaskuntani vaihtelee paljon iältään. Vatsaongelmat ovat hyvin yleisiä, joillakin voi olla ruoka-aine yliherkkyyksiä tai ongelmia imeytymisen kanssa. Monet kärsivät infektiokierteistä, mm. virtsatulehdusinfektiot tai toistuvat flunssat. Kaiken kaikkiaan erilaisia terveysongelmia on laajasti, ja epätasapainoja lähdetään sitten korjaamaan terveellisen ja tasapainoisen ravinnon myötä. Haluan painottaa, että kyseessä on terveyden tukeminen ja sairauksien ennaltaehkäiseminen. Kenenkään ei pidä keskeyttää olemassa olevaa lääkitystä omin päin vaan siitä pitää aina konsultoida hoitavan lääkärin kanssa.
Danielan tausta on tavallista värikkäämpi, sillä hänen isänsä on bulgarialainen. Suomeen Daniela muutti 15-vuotiaana vuonna 1983. Täällä hän kävi lukion ja valmistui kauppakorkeakoulusta pääaineenaan markkinointi. Tämän lisäksi hän on opiskellut ravintoneuvontaa, valmentamista ja homeopatiaa.

”Vaihdevuosia tarkasteltava laajemmin”

Daniela Salomaa sanoo, että vaihdevuosiin on syytä varautua jo hyvissä ajoin ennen varsinaista menopaussia.
– Vaihdevuosiksi sanotaan vaihetta, jolloin munasarjojen toiminta hiipuu ja naishormonien tuotanto vähenee. Kyseessä ei ole hetkellinen tapahtuma vaan tämä vaihe voi kestää pitkään. Muutokset ovat luonnollisia ja ne voi alkaa jo 35 vuoden iässä ja yleisemmin 40 vuoden jälkeen. Tätä ajanjaksoa nimitetään premenopaussiksi eli kyse on kuukautisten loppumista edeltävistä vuosista.
– Menopaussi taas tarkoittaa sitä, että kuukautiset loppuvat. Nainen on ohittanut menopaussin, kun kuukautiset ovat olleet poissa 12 kuukautta. Tämä tapahtuu tavallisimmin 45-55 ikävuosien välillä, keskimäärin 51 vuoden iässä.
Daniela Salomaa kertoo, että ensimmäiset muutokset naisen hormonitoiminnassa tapahtuvat jo nelikymppisenä, joissakin tapauksissa jo sitäkin ennen. Esi– ja vaihdevuosioireiden johtuminen ainoastaan estrogeenin puutoksesta on yleinen väärinkäsitys. Ennen estrogeenia alkaa yleensä progesteroni– eli keltarauhashormonin taso laskea.
– Naisen hormonitoiminta on laaja ja monimutkainen kokonaisuus, jonka toiminnasta tunnetaan vasta osa. Tähän mennessä on löydetty noin 50 hormonia, jotka säätelevät kaikkia elintoimintoja. Niiden vastuulla on sisäisen kommunikaation ylläpito ja solunsisäisten toimintojen koordinointi.
Itse olen kiinnostunut nimenomaan naishormoneista. Tärkeimmät naisen sukupuolitoimintoihin vaikuttavat seikat ovat estrogeeni ja progesteroni eli keltarauhashormoni. On muitakin naisille tärkeitä hormoneja kuten testosteroni ja stressihormoni kortisoli.
– Jos jossakin tapahtuu muutos, puhutaan dominoefektistä, joka voi vaikuttaa muihinkin osiin. Esimerkkinä vaikkapa naishormonit ja kilpirauhashormonit, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Myös stressihormoneilla on suuri vaikutus muihin hormoneihin.
– Terve elimistö osaa valmistaa itse tarvitsemansa hormonit, ja silloin kaikki on tasapainossa ja koko hormoniorkesteri soi hienosti. Järjestelmä on kuitenkin hyvin herkkä häiriötekijöille.

Ravinnolla suuri merkitys

Daniela Salomaa painottaa ravinnon merkitystä naisen hormonitoiminnalle.
– Jos ravinnossa on liian paljon nopeita hiilihydraatteja, roskaruokaa ja eineksiä, ja jos vielä sen lisäksi puuttuu tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, tilanne on huono. Etenkin runsas sokerin määrä laskee progesteronia. Sokeri lisää stressihormoni kortisolin tasoa, mikä taas vaikuttaa siihen, että progesteronin eritys laskee.
– Yhteenvetona voi sanoa, että sokerin lisäksi stressi laskee progesteroni– eli keltarauhashormonia, josta aiheutuu naisille paljon ikäviä vaivoja, joita voi olla voimakkaat PMS-oireet, turvotus, painon nousu, endometrioosi sekä voimakkaita mielialan muutoksia ja itkuisuutta.
– Puhutaan estrogeenidominanssista, jonka oireet ovat moninaiset. Sillä tarkoitetaan, että estrogeeniä on liikaa suhteessa progesteroniin tai molemmat ovat laskeneet, mutta progesteronin lasku on suhteessa suurempaa. On siis tärkeää, ettei estrogeenia ole liikaa verrattuna progesteroniin. Naishormoneiden keskinäinen suhde on tärkeä, eivät vain absoluuttiset määrät.
Mitä lähempänä ollaan menopaussia, sitä tavallisempaa alkaa olla kuukautiskierron heitteleminen. Välit voivat lyhentyä, kuukautiset voi runsastua tai sitten voi tulla pitkiä taukoja ilman kuukautisia. Yleensä tässä vaiheessa naiselle suositellaan hormonikierukkaa, koska se sisältää keltarauhashormonia. Kyseessä on kuitenkin synteettinen hormoni, joka muistuttaa toiminnoiltaan progesteronia, mutta ei vastaa ihan täysin sen rakennetta ja ominaisuuksia.
Daniela Salomaa kertoo, että monet esivaihdevuosioireista liittyvät juuri keltarauhashormonin alenemiseen. Synteettisten progestiinien ohella on olemassa myös bio-identtistä progesteronia, joka on sekin lääkärin määräämä valmiste. Suomessa on saatavilla reseptillä yksi kapselimuotoinen valmiste.
– Se on luonnonmukaisempi vaihtoehto, koska se muistuttaa kehon itsensä tuottamaa hormonia. Sitä voi ottaa suun kautta tai paikallisesti, lääkärin ohjeen mukaan. Näiden lisäksi on olemassa bio-identtisiä progesteronivoiteita, joita myydään esimerkiksi USA:ssa ja monissa muissa maissa. EU:ssa myös progesteronivoide vaatii reseptin, mutta Suomesta bio-identtisiä voiteita ei ole apteekkien valikoimassa. Monet tilaavatkin niitä ulkomailta.
– Keski-Euroopassa on lääkäreitä, jotka ovat erikoistuneita bio-identtiseen hormonikorvaushoitoon. Keho pystyy hyödyntämään niitä paremmin ja tutkimusten mukaan sivuvaikutuksia on vähemmän kuin synteettisillä progesteronituotteilla. Suomi on kuitenkin jälkijunassa tässä asiassa.

Paljon erilaisia näkemyksiä

Iän myötä myös toisen keskeisen naishormonin eli estrogeenin pitoisuus alkaa laskea. Se näyttäytyy sitä selkeämmin, mitä lähemmäs menopaussia tullaan.
– Kuukautisten tulossa voi olla jo pitkiä taukoja tai sitten ne ovat epätavallisen runsaita, esiintyy hikoiluja ja kuumia aaltoja, unettomuutta ja ahdistuneisuutta, limakalvot kuivuvat ja hiukset ohenevat, iso veltostuu ja voi tulla nivelkipuja. Kaikki johtuu estrogeenin heittelystä ennen kuin se löytää luonnollisen tasonsa. Kaikki nämä oireet ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, ja jos oireet ovat todella vakavia, voi harkita hormonikorvaushoidon hakemista lääkäriltä.
– Kun tällöin määrätään estrogeenia, on aina määrättävä myös progesteronia, jota tarvitaan tasapainottamaan estrogeenin vaikutusta. Nyt ongelmana on vain se, että estrogeenista käytetään nykyään jo yleisesti bio-identtisiä muotoja, kun taas vastapainona oleva keltarauhashormoni on yleensä synteettinen. Parempi olisi, jos molemmat olisivat bio-identtisiä.
Daniela Salomaa sanoo, että hormonikorvaushoidosta on olemassa paljon erilaisia näkemyksiä.
– Sitä ruvettiin käyttämään rutiininomaisesti joka vaivaan jo vuosikymmeniä sitten, kun nainen tuli tiettyyn ikään. Käyttö myös jatkui pitkiä aikoja, joskus jopa parikymmentä vuotta. Sitten tuli huolta herättäviä tutkimuksia, joiden mukaan synteettinen hormonikorvaushoito suurensi mm. rintasyövän riskiä.
Tutkimustulokset vähensivät huomattavasti korvaushoitojen suosiota eikä niitä enää määrätä yhtä hanakasti kuin ennen – ja jos määrätään, vain lyhyiksi ajoiksi ja käyttö lopetellaan pikkuhiljaa, jotta elimistö sopeutuu ja etteivät vaihdevuosioireet tule takaisin.
– Päätösvalta on aina naisella itsellään ja siihen on hyvä saada monipuolisesti tietoa. Aihe on ollut jonkinlainen tabu, mutta nyt esimerkiksi vaihdevuosista on Ruotsissa ja Englannissa alettu puhua niiden oikealla nimellä. Naiset ovat saaneet töissä viilennettyjä huoneita ja he ovat voineet tehdä myös etätöitä aiempaa enemmän.
Entä mikä on sitten Daniela Salomaan kanta synteettisiin ja bio-identtisiin hormoneihin?
– Jaa-a. Ensin innostuttiin synteettisistä hormoneista, nyt valtaavat alaa bio-identtiset tuotteet. Niiden innostus alkoi USA:sta ja oletetaan, että niillä olisi vähemmän sivuvaikutuksia kuin synteettisillä. En osaa sanoa, mikä on totuus, se voisi olla varmaan jossakin keskitien paikkeilla.

”Voidaan hoitaa myös pehmein keinoin”

52-vuotias Daniela itse edustaa sitä näkemystä, että mitä vähemmän kehon toimintaan puuttuu, sitä parempi.
– Vaihdevuodet ovat normaali osa naisen elämää, aivan kuten murrosikä. On luonnollista, että hormonitasot laskevat, mutta keho kuitenkin sopeutuu siihen, kun sille annetaan mahdollisuus. Myös elintavat vaikuttavat tosi paljon. Estrogeenitason laskuun on liitetty monia sairauksia kuten osteoporoosi ja sydän– ja verisuonitaudit, mutta asiaan pystyy vaikuttamaan aika paljon myös elintavoilla.
– Oma lähestymiseni on, että lieviin vaihdevuosioireisiin suosittelen elämäntapojen muuttamista, mm. alkoholin, tupakoinnin, liian sokerin ja suolan vähentämistä, kasvispitoista puhdasta ruokavaliota ja sopivasti liikuntaa. Lisäksi voi kokeilla ja käyttää erilaisia täydentävän lääketieteen keinoja. Jos näistä saatu apu ei ole riittävää ja oireet haittaavat elämänlaatua, on ilman muuta syytä selvittää lääkärin kanssa eri vaihtoehdot hormonikorvaushoidoille. Kannattaa kuitenkin mainita vastaanotolla bio-identtisistä tuotteista.
– Lähestyviä vaihdevuosivaivoja voi hoitaa myös pehmein keinoin. Oireita tulee varmasti, jos on stressiä eikä liikuta riittävästi. Sitten kun menopaussi tulee, voi olla jo liian myöhäistä. Elintapamuutokset on syytä tehdä hyvissä ajoin. Vaihdevuosiin kannattaa varautua jo nelikymppisenä. Naisille pitäisi saada tästä lisää tietoa.

Danielan omat konstit

Ravintoneuvoja Daniela Salomaa pitää itse kunnostaan huolta käymällä salilla, ulkoilemalla ja joogan avulla.
– Ravinto on tietysti a ja o, ja liikuntaa pitäisi harrastaa vähintään 150 minuuttia viikossa, esimerkiksi kolme kertaa 50 minuuttia kunnon liikuntaa. Se lisää hyvinvointihormonitasoa, endorfiinia, joka taas nostaa estrogeenia.
Hän sanoo, että hyvän ja monipuolisen ravinnon ohella vaihdevuosien ennaltaehkäisyyn on olemassa monia hyviä ravintolisiä.
– Monien vitamiinien ja hivenaineiden saanti on riittämätöntä: sellaisia ovat esimerkiksi magnesium, jodi, seleeni ja sinkki. Myös stressi kuluttaa hivenaineita ja ruoka on usein prosessoitua, joten siitä ei saa kaikkea mitä pitäisi. B-ryhmän vitamiinit ovat naisille erityisen tärkeitä, E-vitamiini voi vähentää kuumia aaltoja, ja tärkeitä ovat myös omega3-rasvahapot ja D-vitamiini.
Tämä siis noin yleisellä tasolla. Mutta mitä löytyykään Danielan omasta ravintolisäkaapista?
– Otan itse päivittäin D-vitamiinia 75–100 mikrogrammaa, E-vitamiinia vehnänalkioöljyn muodossa yhden teelusikallisen, omega3-rasvahappoa puhtaana luomulaatuna, hyvin imeytyvää kalsiumia, K-vitamiinia ja kurkumiinia.
– Otan myös probiootteja, koska ne vaikuttavat suoliston kuntoon ja säännölliseen toimintaan. Tätä kautta myös liika estrogeeni ja ylimääräiset hormonit poistuvat. Jos on kiire vaihe elämässä, otan myös erityisesti naisille suunnitellun monivitamiinivalmisteen, joka on ei-synteettinen ja luomulaatuinen. Otan myös erilaisia rohtoja, joilla buustaan immuniteettia: valkosipulikapseleita päivittäin ja karpalokapseleita, koska vaihdevuosi-iässä limakalvot ohenevat ja tulee herkemmin virtsatietulehduksia. Otan myös ashwagandhaa, jota nautin illalla magnesiumin kanssa. Se rauhoittaa ja antaa paremman unen. Se on hyvä adaptogeeni stressin torjuntaan. Stressi voi liittyä muuhunkin kuin työhön; ihmisillä voi olla surua tai eroa tai läheinen sairaana, voi olla kriisejä ihmissuhteissa.
Daniela Salomaan toimintaan ja yksityisvastaanottoon voi tutustua www.danielasalomaa.com -nettisivuilla.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: Daniela Salomaa, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti