Tohtori Tolonen kertoo, että oikeanlainen ravinto on syöpäpotilaan hoidon a ja o.
Joka vuosi noin 30 000 suomalaista sairastuu syöpään. Elossa on noin satatuhatta syöpäpotilasta, joista 60–80 prosenttia käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja. Aikaansa seuraavat lääkärit suosittelevat potilaille vähähiilihydraattista ruokavaliota ja ravintolisiä, etenkin berberiiniä, magnesiumia, melatoniinia, probiootteja, D-vitamiinia, foolihappoa, E-EPAa, karnosiinia, soijan isoflavonoideja ja ubikinonia. Syöpäpotilaan kannattaa perehtyä täydentävään ravitsemushoitoon, sillä sen soveltaminen voi parantaa merkittävästi taudin ennustetta.
Jos olet syöpäpotilas, unohda Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveelle keskivertoväestölle antamat ruokavalio-ohjeet. Niissä neuvotaan syömään liikaa hiilihydraatteja. Lääketieteen Nobelilla palkittu saksalainen Otto Warburg osoitti ensimmäisenä, että syöpäsolut pitävät sokerista ja kasvavat sekä leviävät sen avulla. Vältä siis sokereita ja muita nopeita hiilihydraatteja. Noudata vähähiilihydraattista (vhh) ruokavaliota ja syö reilusti proteiinia sekä haaraisia aminohappoja ja rasvoja sisältäviä ruokia. Täydennä niitä ravintolisillä, myös ennen syöpähoitoja, niiden aikana ja niiden jälkeen. Silloin kemoterapian ja sädehoidon haittavaikutukset vähenevät.
Erityisen tärkeitä ravintolisiä ovat magnesium ja ubikinoni, jotka ehkäisevät ja lieventävät sytostaattien (etenkin sisplatinan) aiheuttamia munuais-, hermosto- ja sydänvaurioita. Myös D-vitamiini, E-EPA ja karnosiini, ehkäisevät ja hoitavat syöpähoidoista selvinneiden potilaiden väsymystä, ääreishermostovaurioita (neuropatioita), ahdistusta ja masennusta. D-vitamiinin viranomaissuositus (10 mikrogrammaa/vrk) ei riitä alkuunkaan syöpäpotilaalle; hänen tarpeensa on vähintään 100 g/vrk, niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee vähintään 125–150 nmoliin/l (turvaraja on 375 nmol/l). Vakiohoitojen lisänä nautittu D-vitamiini parantaa rintasyöpäpotilaiden täydellisen toipumisen todennäköisyyttä, osoittivat amerikkalaiset syöpälääkärit jo vuonna 2015 Clinical Breast Cancer -lehdessä julkaisemassaan 308 potilaan tutkimuksessa. D-vitamiinin viikkoannos oli 250 µg.
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat syöpätaudeissa vallitsevaa kroonista tulehdusta, ehkäisevät sairaalainfektioita, vähentävät antibioottien tarvetta ja sairaalassaolopäiviä. Kalaöljy, etenkin E-EPA on välttämätön lisä kaikille syöpäpotilaille.
E-EPA-kalaöljy hillitsee tutkitusti syöpäsolujen kasvua ja leviämistä sekä vaimentaa kudostulehdusta ja ehkäisee potilaan lihaskatoa ja sairaalloista laihtumista. Syöpätautiopin professori Pentti Gröhn ja englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale ovat suositelleet jo kauan syöpäpotilaille päivittäin 2 grammaa EPAa. Saksalaisten ja skotlantilaisten syöpälääkäreiden tutkimusten mukaan kalaöljy nopeuttaa potilaan toipumista leikkauksen jälkeen, kohentaa yleiskuntoa ja ehkäisee syövän leviämistä. Syöpään sairastuneen ihmisen EPAn tarve on moninkertainen terveisiin verrattuna, sanovat syöpälääkärit.
Tavallinen ruokavalio – kaksi kala-ateriaa viikossa – sisältää EPAa alle 100 mg/vrk, kun syöpäpotilaan tarve on 2 000–4 000 mg/vrk. Ulkomailla monet syöpäklinikat, muun muassa Birminghamin yliopistosairaala Englannissa, antavat potilailleen puhdistettua, väkevöityä omega-3-rasvahappoa, koska se tehostaa syövän hoitoa ja kohentaa potilaiden kuntoa. Täydentävät hoidot kiinnostavat syöpätutkijoita kaikkialla maailmassa. Yhdysvaltain Terveysviraston syöväntutkimuslaitos rahoittaa parhaillaan useita suuria asiaa selvittäviä tutkimuksia. Voit lukea lisää aiheesta suomeksi verkkosivultani klikkaamalla linkkiin: https://urly.fi/KYY.
Terveys-Hymy 5-2017
Kommentit
Oma kommentti