Ravitsemustieteen paradigman muutos

Paradigma tarkoittaa tieteessä vallitsevaa ajattelutapaa tai teoriaa. Sen muutos on hidas nelivaiheinen prosessi. Aluksi uusi käsitys yritetään vaieta kuoliaaksi. Ellei se onnistu, seuraa iva, pilkka ja nauru. Sitten uuden käsityksen esittäjiä aletaan vainota. Pahimmassa tapauksessa he saavat potkut työstään. Jos uusi ajattelutapa saa kaikesta huolimatta laajenevaa kannatusta, ilmoittavat sen vastustajat, että itse asiassa he ovat aina tienneet kuinka asiat todellisuudessa ovat. He voivat jopa väittää keksineensä uuden paradigman.

Näin on käynyt ravintorasvojen suhteen. 1970-luvulta asti on vallinnut ehdottomana totuutena pidetty dogmi, jonka mukaan voi, kerma, rasvainen maito, läski ja muut tyydytetyt maaeläinrasvat ovat epäterveellisiä, koska ne suurentavat veren kolesterolipitoisuutta ja tukkivat valtimot. Tätä dogmia on perusteltu ”tuhansilla tutkimuksilla”. Niitä vain ei löydy mistään.

Huhtikuussa 2009 jättisuuri koontitutkimus osoitti, ettei tyydytetyillä rasvoilla ei olekaan yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Sen jälkeen on julkaistu useita suurtutkimuksia, jotka vahvistavat asian.

Pohjoismaiden johtava ravitsemustieteen professori tanskalainen Arne Astrup käänsi äsken takkinsa ja totesi joulukuussa pääkirjoituksessaan American Journal of Clinical Nutritionissa rasvojen muuttuneen vihollisista ystäviksi.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ilmoitti äsken alkavansa uskoa uuteen paradigmaan. Hän myönsi esitelmässään, että ”me olemme käsittäneet asiat pikkasen väärin”. Rasvapelko onkin nyt 70-lukulaista ajattelua! Hän toivotti vanhan opin kannattajille: ”tervemenoa 70-luvulle”.

Harvardin ja Euroopan parhaiden yliopistojen tekemään uuteen tutkimukseen osallistui yli 600 000 ihmistä 12 eri maassa. Tulokset julkaistiin maaliskuussa 2014 Annals of Internal Medicinessa; ne eivät tue vallitsevia rasvaoppeja. Voin vaihtaminen margariiniin ei ehkäise sepelvaltimotautia, vaikka meille on niin opetettu kahden sukupolven ajan.

Farmakologian professori Heikki Karppanen toi tutkimuksen esille Karjalainen-lehdessä ja lyttäsi samalla Pohjois-Karjala -projektin tulosten tulkinnat. Hän sai Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteilijöiden ja Sydänliiton puheenjohtajan Matti Uusituvan vihat päälleen Savon Sanomissa. Kuopiossa pidetään kiinni vanhasta opista, maksoi mitä maksoi, vaikka uudet tutkimukset kuinka osoittavat sen vääräksi.

Suomen Sydän- ja Diabetesliitot ovat neuvoneet vuosikymmenten ajan syömään vähän rasvaa ja paljon hiilihydraatteja. Tosiasiassa vhh-ruokavalio on ensisijainen sekä sydänpotilaille että diabeetikoille, osoittavat uudet tutkimukset. Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan. Syökää voita!

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: rasva, ravintorasva, ravitsemustiede

Kommentit

Oma kommentti