Reeta ja Bonzo, erottamattomat

Sekä Reeta Kaarnola että hänen koiransa Bonzo käyttävät samoja valmisteita, jotta paikat pysyvät kunnossa.

Aloitetaanpa kaksivuotiaan bordercollie Bonzon emännästä Reeta Kaarnolasta, 29. Hän opiskelee sosionomiksi ammattikorkeakoulussa ja on tällä hetkellä opinnoissaan hiukan yli puolenvälin. Jos kaikki menee hyvin, niin sanottu laskettu aika on parin vuoden päästä. Työelämässä valmiina sosionomina Reeta haluaa keskittyä lastensuojeluun.

Helsinkiläinen Reeta on sinkku, siis vapailla markkinoilla, ja seurustelukumppaninsa suhteen omien sanojensa mukaan äärimmäisen nirso. Siis seikkailijat älkööt vaivautuko. Marraskuussa 30 vuotta täyttävä Reeta kertoo käyneensä kolmenkympin kriisin läpi jo 25-vuotiaana, joten tätäkään murhetta ei ole.

Reetan tämänhetkinen asuin- ja elämänkumppani on siis Bonzo. Se on Reetan mukaan adhd-tyyppinen koira, ylivilkas agilitytykki. Reeta aloitti vuosi sitten syksyllä Bonzon kanssa lajin ja meno on ollut melkoista. Jos joku ei nyt tiedä, mistä on kysymys, kerrottakoon että agility on koirien esteratakilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli. Se on siis kova laji sekä koiralle että sen kanssa kilpailevalle emännälle tai isännälle. Agility tulee englannin kielen sanasta agility, joka merkitsee ketteryyttä.

Vinkistä vaarin

Koska agilityssä sekä Reetan että Bonzon lihakset joutuvat lujille, apua paikkojen kipeytymisen estämiseen ja kramppien torjuntaan tarvitaan. Reeta on löytänyt tähän tarkoitukseen BetterYou-magnesiumsuihkesarjan, jota hän kiittelee suorin sanoin.

– Agility on meidän yhteinen harrastuksemme ja sen lisäksi treenaan hyvin paljon salilla, Reeta kertoo.

– Lihasrasitus on siis kova. Itselläni on taustalla kilpatanssiharrastus ikävuosina 5–19, jolloin harrastin sitä ihan tosissani. Kurinalainen pitkäjänteinen treenaus, magnesium ja lihaskramppien estot ovat siis minulle tuttuja juttuja jo vuosien takaa.

BetterYou-magnesiumsuihkeet esitteli Reetalle hänen äitinsä. Reeta otti äidin vinkistä vaarin ja alkoi kokeilla suihkeita jo yli puoli vuotta sitten. Bonzoa hän on suihkutellut niillä muutaman kuukauden ajan.

– Olen kokeillut nyt koko tuotesarjaa ja olen hyvin tyytyväinen, Reeta vakuuttaa.

– Suihkeista on ollut yhtenäistä apua sekä minulle että koiralle. Ero entiseen on hyvin selvä. Agility-
treeneissä tulee molemmille äkillisiä spurtteja ja ylipäätään juostaan lujaa. Lähtöjen on oltava hyvin sähäköitä, sillä pitää päästä kovaa lyhyt pätkä, ja samalla on kyettävä ohjaamaan koiraa.

Vauhti on lajissa koko ajan äärimmäisen kova. On hyppyjä ja tiukkoja käännöksiä, joten agility on myös koiran kropalle hyvin rasittavaa.

– Jos mukana on paljon hyppyjä ja kiipeämisiä, sekä koiran etu- että takapää joutuvat koville. Ohjaajalta spurtit puolestaan vaativat vähän samanlaista otetta kuin yleisurheilussa satasen sileällä. On kerta kaikkiaan pysyttävä koiran mukana ja perässä.

Apua jo aamusta

Reeta laittaa usein itselleen magnesiumsuihketta iltaisin treenien jälkeen.

– Huomaan eron heti aamulla. En koskaan herää yöllä suonenvetoon tai kramppeihin. Kun aiemmin heräsin aamulla juoksujen tai salitreenien jälkeen, tunsin tosi voimakasta tukkoista lihaskipua erityisesti reisissä. Nyt sitä ei enää ole, ja palautuminen suihkeiden ansiosta on huomattavasti nopeampaa.

Myös Bonzo on suihkeisiin tyytyväinen. Siltä ainakin Reetasta vakaasti tuntuu.

– Kun niitä laitettiin sille ensimmäistä kertaa, se katsoi minua hiukan epäilevästi, että mitä ihmettä. Koiralle suihke pannaan sisäreiteen eli koirasta riippuen sellaiseen paikkaan, missä olisi mahdollisimman vähän karvaa. Bonzollahan sitä on aika reilusti. Suihketta hieron sen sisäreiteen siten, että se pääsee mahdollisimman tehokkaasti imeytymään verenkiertoon. Toisena vaihtoehtona on lapaluiden väliin karvoihin tehty jakaus.

Bonzo on suihkeiden ansiosta treenien jälkeen huomattavasti vetreämpi.

– Suihkeiden jälkeen se palautuu selvästi nopeammin ja liikkuu paremmin.

Niksejä kokeilijoille

Reeta on siis jo vuosia sitten tutustunut magnesiumiin kramppien ja suonenvetojen torjujana. Silloin ei ollut käytössä muita kuin kapseli- ja tablettimuotoisia magnesiumvalmisteita.

– Oli niistäkin oma apunsa, mutta söin aina niitä selvästi ohjeistusta enemmän, sillä tarvitsin magnesiumia kovien treenien takia normaalia enemmän. Magnesium on valmisteena täysin vaaraton, vaikka sitä ottaisi suosituksia enemmän. Jouduin kuitenkin aika lailla hakemaan sopivaa valmistetta.

Reeta vakuuttaa, että ero tabletti- ja suihkemuotoisten magnesiumvalmisteiden välillä on valtavan suuri.

– En ikinä suostu enää vaihtamaan suihkeita pois! Niitä on todella helppo käyttää. Tunnen selvästi, kuinka suihkeet imeytyvät ihon läpi verenkiertoon, hermoihin ja lihaksiin. Tunne on täysin toisenlainen kuin tablettien kanssa.

Reetalla on myös niksejä uusille BetterYou-suihkeiden kokeilijoille.

– Itse laitan suihketta aina iltaisin kosteusvoiteen sekaan. Joillekin suoraan iholle suihkutettu magnesium saattaa aiheuttaa pistelyä, mutta tällä konstilla sitä ei tapahdu. Ja sen jälkeen nukun sikeästi koko yön.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: agility, kramppi, lihasrasitus, magnesium, suonenveto, magnesiumsuihke

Kommentit

Oma kommentti