Reetan viulu soi taas kirkkaasti

Reetta PuranenPihtiputaalainen Reetta Puranen väsähti statiinilääkityksen ansiosta niin pahasti, ettei hän enää jaksanut soittaa viulua. Ubikinoni kuitenkin palautti virkeyden.

Kun Reetta Puranen, 69, parikymmentä vuotta sitten palasi Suomeen lähetystyöstä Keniasta, hän sai surukseen huomata, ettei hänen vanhalla äidillään mennyt hyvin. Kahdestaan vanhimman poikansa, Reettaa 15 vuotta vanhemman Voiton kanssa pikkuista harmaata mökkiä asustanut Selma-äiti oli väsynyt ja haluton.

Reetta tuli kotimaahan nimenomaan hoitamaan vanhaa äitiään. Hän alkoi syöttää tälle runsain mitoin vitamiineja ja hivenaineita. Erityisen paljon uutta puhtia tuolloin 93-vuotias Selma sai ubikinonivalmiste Bio-Qinonista.

– Äidin hoito otti kuitenkin niin piukalle, että sydän alkoi oirehtia, Reetta kertoo. – Etenkin yöt olivat rankkoja, sillä hän ei antanut minun nukkua. Olin aina väsynyt ja se kostautui. Lääkitsin itseäni alkuun äidin sydänlääkkeillä, koska huomasin niistä olevan apua. Vasta kun äiti kuoli vuonna 2000, pääsin tutkimuksiin, jolloin minulla todettiin sepelvaltimotauti.

Reetta on tätä nykyä paitsi 84-vuotiaan veljensä myös 80-vuotiaan sisarensa omaishoitaja. Aamu alkaa klo 5.30 ja päivä päättyy joskus iltamyöhällä. Reetta ei kuitenkaan valita, sillä läheiset ovat hänelle rakkaita.

– Sain lääkäriltä statiinilääkityksen, mutta ihmettelin, miksi minulle määrättiin 20 mg, kun veljelläni annos oli puolta pienempi. Toki minulla oli kolesteroli vähän koholla ja minulla oli ollut kerran tia-kohtaus, mutta silti ihmettelin asiaa. Kun olin jonkun aikaa syönyt statiineja, huomasin voimieni alkavan hiipua. Olin opetellut soittamaan viulua, mutta nyt käsivarret väsyivät niin, etten jaksanut kohottaa viulua soittoasentoon. Siitä tuli sananmukaisesti vaiennut viulu.

Reetta lähti hakemaan jälleen apua luontaistuotteista. Hänen käsiinsä osui Pharma Nordin vihkonen, jossa kerrottiin, että statiineja pitkään käyttävien olisi syytä syödä ubikinonia. Reetta muisti äitinsä piristyneen saman valmisteen avulla ja niinpä hän marssi heti apteekkiin ostamaan Bio-Qinonia. Reetta jätti hetkeksi statiinit kokonaan pois ja kun hän oli ottanut 30 mg kapselin viikon verran, hän alkoi tuntea voimiensa palaavan. Hän pystyi taas tekemään jopa joka-aamuisen juoksulenkin, joka oli voimien huvettua jäänyt pois.

– Ehdin syödä statiineja ennen ubikinonia vuoden päivät. Olin ilman niitä nyt alkutalvesta pari kuukautta, mutta kun huomasin ubikinonin tehoavan, rupesin taas syömään myös statiineja. Ubikinonia aion jatkaa ihan ehdottomasti ja saatan vielä lisätä annostustakin. Bio-Qinon on totisesti tarpeen, sillä näitä hommia ei hoideta vajailla resursseilla.

– Nyt jaksan juosta, teen lumityöt, uin talvisin avannossa ja luen vähän ajankuluksi saksaa ja englantia, Reetta luettelee iloisena.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Juha Liimatainen

Terveys-Hymy 5-09

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: väsymys, ubikinoni, statiini, statiinilääkitys

Kommentit

Oma kommentti