Riitan allergiat helpottivat

Riitta Kuiri ehti kärsiä pahoista atopian ja allergian oireista elämänsä kolme vuosikymmentä, mutta seuraavat ovat olleet huomattavasti helpompia.

Riitta Kuiri on ollut koko ikänsä moniallergikko ja atoopikko. Hän sai oireita pölyistä, heinistä, tomaateista, appelsiineista ja monista muista ruoka-aineista. Elämä oli erittäin hankalaa, kun iho meni helposti rikki.

Lapsuudesta mieleen ovat jääneet lukemattomat voiteet, rasvatuubit ja pilleripurkit. Ihottumaan annettu kortisoni ohensi ihoa entisestään, ja muutkin tuon ajan hoitokeinot olivat hyvin rajuja. Tuloksia ei kuitenkaan tullut. Riitta naureskeleekin olleensa aikoinaan aikamoinen rupikonna.

Riitta on elämänsä aikana tehnyt monenlaisia toimistotöitä. Hän sanoo olevansa eronnut, karannut ja on nyt avosuhteessa espanjalaisen miehen kanssa. Aiemmasta liitosta on kaksi tytärtä, lapsenlapsia on neljä, kaksi kumpaakin laatua.

Riitta on aikoinaan asunut Fuengirolassa 13 vuotta ja aikoo lähteä Espanjaan elämänkumppaninsa kanssa, kunhan pääsee muutaman vuoden päästä eläkkeelle. Riitan avomies on ammatiltaan putkimies, jonka palveluita on tarvittu sekä meillä että Espanjassa.

– Minulla oli kolmekymppisenä Helsingissä kolmen ihotauti- ja allergialääkärin rinki, joilla kävin vuoron perään. Jos yhdelle ei päässyt, pääsin jommalle kummalle jäljellä olevasta. Olin juuri saanut toisen tyttäreni, kun kyllästyin tähän Bermudan kolmioon. Allergiat riehuivat edelleen erittäin kiitettävästi, vaikka kuljin lääkäriltä toiselle. Hermostuin kaiken maailman voiteisiin ja pillereihin.

Keinoja kaivattiin

Riitta luki tuolloin jostakin dosentti Matti Tolosesta ja hänen keinoistaan allergioiden hoitamiseksi. Tolonen oli tehnyt monen suomalaisen allergiat oireettomiksi vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappohoidoillaan – niin myös tämän jutun kirjoittajan.

– Olin jo tätä ennen ollut kiinnostunut kaikenlaisista luontaishoidoista. Myös kasvattiäitini oli niistä kiinnostunut ja muistankin, kuinka lapsena kävin hänen kanssaan junalla jossakin Itä-Suomessa tapaamassa Viekin Mummo -nimistä kansanparantajaa. Sieltä saamani voiteet ja rasvat tuntuivat todella hyviltä.

Niin sitten Riitta varasi ajan Toloselle.

– Minulla oli silloinkin iho pahasti rikki, jolloin hän hoiti sen ensiksi kuntoon. Toisella käynnillä otettiin verikokeet, jotka lähetettiin Saksaan, ja niiden perusteella hän sitten määräsi minulle vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja.

Kaikki arvot olivat alakantissa.

– Toisen vauvan jälkeen hemoglobiinikin oli 90 paikkeilla. Vaikka meillä kotona syötiin terveellistä ja monipuolista ruokaa, elimistöni ei pystynyt ottamaan riittävästi ravinteita vastaan. Ruoka ei imeytynyt niin kuin olisi pitänyt.

Käänne parempaan

Tuolloin elettiin 1980-luvun puoliväliä. Riitta ei enää muista, mitä kaikkea hän alkoi syödä, mutta tablettien määrä per vuorokausi oli mittava.

– Mulla on semmoinen muistikuva, että niitä olisi ollut 50, mutta en ole asiasta ollenkaan varma. Iso kasa niitä joka tapauksessa oli.

– Ja jo viikon päästä olin huomaavinani muutosta parempaan. Siitä se joka tapauksessa lähti, ja iho alkoi vahvistua. Se oli mennyt jo niin ohueksi, että pelkäsin sen talvipakkasilla repeävän.

Riitta muistelee olleensa Tolosen potilaana vajaan vuoden. Yksi allergiaoire toisensa jälkeen katosi eikä ole tullut takaisin.

– Nyt en enää syö viittäkymmentä pilleriä päivässä, hän nauraa.

– Jos olen koskaan syönytkään. Otan kuitenkin edelleen vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja, jotta allergian oireet pysyvät poissa. Joitakin oireita toki on edelleen jäljellä, ja jos menen esimerkiksi hevosen lähelle, rupean niiskuttamaan.

Saman tekevät jotkut kissat ja koirat, mutta eivät suinkaan kaikki.

– Minulla oli allergiahoidon jälkeen oma kissakin.

Halaus luvassa

Kananmunaa Riitta ei aiemmin voinut syödä ollenkaan, mutta nyt voi.

– Vaikka siitä voi vielä joskus tulla patti huuleen. Nykyään voin syödä tomaattia, mikä ennen ei onnistunut, sama koskee appelsiinia. Kun veriarvot saatiin nousemaan, tilanne muuttui koko ajan paremmaksi.

Vain vihreä kiivi on ehdottomasti kiellossa.

– Allergiat eivät enää rajoita mitenkään elämääni, mutta jos vastaan tulee uusia vihanneksia tai hedelmiä, on syytä silti olla varovainen.

Riitta ei ole käynyt allergia- tai ihotautilääkäreiden vastaanotolla dosentti Matti Tolosen hoitojen jälkeen.

– Tolosen vastaanotolle meno todella kannatti. En ole hetkeäkään katunut, ja jos hän tulee kadulla vastaan, varmasti otan ja halaan, Riitta toteaa.

– Nyt on tosi hyvä olla ja voin nykyään käyttää ihan normaaleja voiteita ja rasvoja, sillä niitäkään ei tarvitse enää varoa.

– Tiedän Tolosen asuvan talvet Fuengirolassa, mutta en ole kadullakaan törmännyt häneen. Niinpä olen kaikki nämä vuodet vain ajatellut häntä lämmöllä!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Tommi Tuomi

Terveys-Hymy 4-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: allergia, atopia

Kommentit

Oma kommentti