Riitan kuumat huumat

Riitta VäisänenVaihdevuodet eivät jätä väliin, vaikka olisit kuinka kaunis ja kuuluisa. Sen on saanut huomata myös Riitta Väisänen, joka on ollut vaihdevuosien kourissa jo parin vuoden ajan.

– Nyt yritän saada helpotusta tilanteeseen luontaistuotteiden avulla, hän kertoo.

Kun ensimmäiset klassiset oireet iskivät pari vuotta sitten, Riitta Väisänen, 54, ei vielä halunnut uskoa, että ne vuodet olisivat jo tulossa. Hän pisti oireet stressin ja työkiireiden piikkiin. Töitä ja menoa Riitalla totisesti riittää edelleen. On juontokeikkoja, on kuvauksia ja erilaisia esiintymisiä, mutta toisaalta Riitta vakuuttaa, että vapaapäivät ovat vieläkin rankempana.

– Vapaa-aikoinani toimin tallityttönä. Kun viimeksi olin yksin tallilla, olin niin lujilla, että olin lopulta ihan raatokunnossa, hän nauraa. – En taas ole oikein tajunnut, että lomaakin olisi hyvä pitää välillä. Olen tosin ollut kaksi kertaa vuoden sisään viikon lomalla, mutta seuraavasta lomasta ei ole mitään tietoa. On tosi hienoa, että töitä ja kysyntää riittää, mutta meikäläisen tulee aina luvattua kaikenlaista ylimääräistä. Tuntuu, ettei aika riitä ihan kaikkeen.

Riitta elää yhä kaukosuhteessa tyttärensä Vilhelminan eli Viltsun isän Erik Mäkkylän kanssa. Lisämielenkiintoa elämään on tuonut sekin, että samaan aikaan kun äiti on saapunut vaihdevuosiin, tytär on pahimmassa murkkuiässä. Viltsu täytti hiljattain 14 vuotta.

– Oman aikansa vie myös Viltsun hevosharrastus, sillä hän on yhtä heppahullu kuin minäkin. Viltsun laji on esteratsastus, ja valmennustunteja on joka viikko. Usein viikonvaihteissa on kisoja tai leirejä. Harrastus on tietysti hyvä, mutta aikaa ja rahaa siihen uppoaa. Minulla itselläni on tällä hetkellä kymmenkunta hevosta, Viltsulla on oma kisaponi ja hänellä on käytössään toinenkin poni. Eli on niitä aika paljon.

Riitta aloitti viime vuonna julkisen laihdutusoperaation, joka onnistui erinomaisesti. Se ei silti tarkoita sitä, että työllä ja vaivalla pudotetut kilot olisivat pysyneet poissa.

– Sähän kysyitkin, kuinka laihdutus onnistui, ja se onnistui hyvin. Tiivistyin ja kuntoindeksi nousi ihan huippuun, hän nauraa. – Mutta nyt olen joutunut aloittamaan uudestaan tavoitteena hallita painon nousua. Siinä mulla on apuna Easy Control, joka vähentää nälkää ja syömistä, sillä mun laihdutuksestani tuli vähän semmoinen hissiliike, kun nämä iän myötä lankeavat lieveilmiöt kaatuivat päälle.

– Kyseessä on ihan vaihdevuosioireitten perussetti eli hikitykset ja kuumitukset ovat olleet ihan vihoviimeisiä. Päätä kiristää ja pinna on entistä lyhyempi. Olen viimeiset 30 vuotta ollut perushuono nukkuja ja nukkunut katkonaisesti, mutta nyt öistä on tullut mielenkiintoisia. Siinä pyörii litimärkänä sängyssä ja joskus saa pari kolme kertaa yössä vaihtaa vaatteet.

– Olen vuoden verran syönyt hormoneja ja käyttänyt geeliä, mutta ei niistä ole ollut sen kummempaa apua. On mulla kotona hormonilaastareitakin, mutta en ole ruvennut käyttämään niitä, koska tulin lukeneeksi mahdolliset sivuoireet. Totta kai syöpäkin pelottaa, mutta ei mua kiinnosta ylimääräinen dementia, verenpaine tai migreeni, kun verenpainetta ja migreeniä on jo ennestään, Riitta hymähtää.

Riitalla on ollut verenpainelääkitys parin vuoden ajan ja hänellä on myös migreeninestolääkitys. Rytmihäiriöitäkin hänellä on ilmaantunut silloin tällöin lähinnä stressin ja ylimääräisen kiireen yhteydessä. Eikä tässä vielä koko kuvio: Riitalla on todettu polvissa todella pahat nivelrikot ja toista polvea on operoitu. Polvien rustopinnoista ei ole enää tietoakaan.

– Kaiken lisäksi myös toinen kantapää on ollut kipeänä jo pari kuukautta eikä siinä kuulemma ole mitään. Kun se rasittuu, en kohta pääse sen kanssa enää kävelemään, sillä luu on niin helkkarin kipeä. En yhtään osaa sanoa, mistä tämä vaiva on tullut, mutta se ilmaantui yhtäkkiä. Kävin juuri hiljattain kolmannen kerran lääkärissä, ja nyt todettiin, että siinä on joku kalvo, jota pystytään hoitamaan fysikaalisesti. Ärsyttävä juttu, mutta nyt tiedän, mistä siinä on kysymys ja kenties siihen saa hoidon.

Ja kaiken tämän päälle jylläävät vielä vaikeat vaihdevuosioireet, joita Riitan mukaan on suvun muillakin naisilla. Nyt Riitta on kuitenkin ottanut itseään niskasta kiinni ja ruvennut torjumaan kuumia aaltoja ja muita lieveilmiöitä luonnonmukaisilla keinoilla. Hän on alkanut syödä Via Naturalen tuotteita ja aikoo katsoa, kuinka ne auttavat hänen ongelmiinsa. Jo nyt tuntuu, että ne ovat auttaneet.

– Otan heidän Omegat-rasvahappoaan ja karnosiinia. Kuumiin aaltoihin ja kireään pinnaan syön Easy Ladyä. Aloitin myös Soija-kalkin syömisen, mutta kun kuulin, että heidän Lady Caressaan on samoja luustoaineita kuin siinä, mutta lisäksi vielä verisuonten kalkkeutumista estävää luonnon K2- vitamiinia, niin siirryn sen käyttäjäksi. Nykyään puhutaan kovasti siitä, miten naistenkin pitää huolehtia sydämestä ja verisuonista. Ja kun on tuota verenpainettakin. Polvien takia rupean ihan varmasti käyttämään myös Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukkaa.

– Jotakin tässä on tehtävä, koska hormonilääkehoidosta ei ole minulle ollut juuri minkäänlaista apua ja näistä olen kuullut paljon positiivista sanottavaa.

Riitta Väisäsen käyttämistä valmisteista on tarkempia tietoja www.vianaturale.fi -nettisivuilla.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 1-09

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: vaihdevuodet, kuumat aallot

Kommentit

Hei sinne, varsinkin Riitalle. Tuttuakin tutumpia olotiloja kuvasit. Haluaisin sanoa siitä kantapäästä. Minullakin oli vuoden ajan kaiketi sama vaiva.
Kortisonipiikkejä neljästi, hui, ei auttaneet kuin hetkeksi.
Kirurgi sanoi puukon olevat sitten viimeinen keino. Onneksi ei tarvinnut.
Kantapäässä on limapussi kalvon alla. Bursa. Ja itselläni sanottiin viaksi kantakalvon tulehdus jossa limapussi äitynyt. Sain siihen jonkun kerran superkylmä hoitoa, en tiedä auttoiko. Mutta kireitä pohkeita aloin venyttämään, vaikka sattui kovasti. Päivittäin yritin ja viimein alkoi auttamaan.
Jos siitä olisi sinullekin apua jos vaiva vielä vaivaa.

Oma kommentti