Ruisleipää ruokavalioon

Terveystieteiden maisteri Jenni Lapin väitöstutkimus osoitti, että ruisleivällä ja hapattamalla valmistetulla täysjyvävehnäleivällä on myönteisiä vaikutuksia aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin.

Ruisleivän ja hapatetun täysjyvävehnäleivän syöminen aiheutti matalamman verensokeri- ja insuliinivasteen kuin valkoisen vehnäleivän syöminen sekä terveillä tutkittavilla että niillä, joilla oli metabolinen oireyhtymä.

Täysjyväviljatuotteiden käytön on havaittu useissa väestötutkimuksissa vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavatkin syömään päivittäin vähintään kolme annosta täysjyväviljatuotteita. On kuitenkin epäselvää, miten tai millä mekanismilla täysjyväviljatuotteet vähentävät diabetesriskiä.

Tulokset tukevat aiempaa tietoa. Koska hapatetun täysjyvävehnäleivän saatavuus Suomessa on huono, ruisleipä on helppo ja kätevä valinta, sillä se on myös aina erinomainen viljakuidun lähde.

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes, hapatettu täysjyvävehnäleipä, ruisleipä

Kommentit

Oma kommentti