Ruokavalio ehkäisee rintasyöpää

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 4 600 naista. Sairaus on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta koskettaa myös nuorempia.

Kolmasosa eurooppalaisista rintasyöpätapauksista olisi ehkäistävissä elintavoilla. Tutkimukset osoittavat yhä selvemmin, että terveelliset elämänvalinnat vähentävät riskiä sairastua rintasyöpään. Ylipainolla ja liikkumattomuudella on tutkimusten mukaan yhteys jopa 25–33 prosenttiin rintasyöpätapauksista.

– Naisten tulisi tietää enemmän elämäntapavalintojen vaikutuksista rintojen terveyteen. Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen tutkimukset osoittavat, että peräti kolmannes kaikista eurooppalaisista rintasyöpätapauksista voitaisiin ehkäistä, sanoo Rintasyöpäyhdistys ry:n puheenjohtaja Aija Halinen.

Nämä yksinkertaiset, mutta keskeiset valinnat voivat auttaa ehkäisemään rintasyöpää: 1. Liiku päivittäin noin 30–60 minuuttia kohtalaisella rasituksella. 2. Suosi päivittäin kuituja, hedelmiä ja vihanneksia, vältä rasvoja, punaista ja käsiteltyä lihaa sekä sokerisia juomia. 3. Pidä painoindeksi välillä 18,5–24,9. 4. Lopeta tupakointi mieluiten kokonaan. 5. Rajoita alkoholin käyttö korkeintaan yhteen annokseen päivässä. 6. Tutki rinnat säännöllisesti, jotta opit tuntemaan ne ja huomaat mahdolliset muutokset helpommin.

Mammografia on paras keino rintasyövän löytämiseen. 50. ikävuoden jälkeen seulontaan tulisi osallistua joka toinen vuosi. Lisätietoa rintojen tutkimisesta nettisivuilta www.rinnat.fi sekä www.rintasyopayhdistys.fi.

Teksti: Hymy
Avainsanat: rintasyöpä, syöpä, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti