Ruusunmarjajauhe auttaa Annen nivelreumassa

Anne Tapio sairastui nivelreumaan melkein kaksikymmentä vuotta sitten. Nivelreumaa on hoidettu kaikilla koululääketieteen keinoilla, mutta hän on käyttänyt myös runsaasti ravintolisiä perinteisten hoitojen tukena.

Kemiläinen Anne Tapio, 46, piti kesäkuun loppuun saakka Kemissä luontaistuotekauppaa, mutta terveydellisten ongelmien ja erilaisten vastoinkäymisten vuoksi hän katsoi parhaimmaksi lyödä rukkaset naulaan.

Anne on syntyisin Tervolasta ja on koulutukseltaan talouden ja rahoituksen tradenomi. Hän on myös luontaistuoteneuvoja sekä ravintovalmentaja, ja hän opiskelee parhaillaan funktionaalista lääketiedettä, joten hän aikoo pysytellä tukevasti luontaisterveyden alueella.

Anne suunnittelee jatkossa toimivansa enempi ajanvarauspohjalta. Hyvinvointipalvelut AnnBet -nimisessä yrityksessään hän tekee ravintoainemittauksia ja toimii ravintovalmentajana, mutta pitää edelleen myös tiettyä tuotevalikoimaa myyntiä varten. Monenlaisia suunnitelmia siis on.

Anne on naimisissa ilmastointialan yrittäjänä toimivan Arto Tapion, 49, kanssa. Pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa, 19- ja 21-vuotiaat.

Sairaus sukuvika

Annen terveys alkoi rakoilla hyvin nuorella iällä eli vain 27-vuotiaana. Kaikki alkoi pikkuhiljaa hiipimällä: ensin kipeytyivät päkiät ja sitten olkapäät. Anne tiesi sukuhistoriansa pohjalta heti epäillä, mistä kaikki johtui.

– Mummolla eli äidin äidillä oli nivelreuma, ja sama sairaus iski myös äidin siskoon. Äidillä puolestaan on pahat nivelrikot. Minulta meni kuitenkin melkein vuoden verran hukkaan, kun terveyskeskuksessa ei saatu sairautta selville. Diagnoosi tuli heti kun menin yksityiselle. Sieltä matka vei suoraan reumapolille.

Annen nivelreuma on jyllännyt kaikkein pahiten olkapäissä, sormissa, polvissa ja nilkoissa – eli kyseessä on koko kehon vaikea sairaus, joka jyllää joka puolella. Tauti on tietysti monin tavoin rajoittanut hänen elämäänsä.

– Urheilu on jäänyt vähemmälle. Olin nuorena tosi urheilullinen ja harrastin yleisurheilua kilpamielessä. Satanen meni aikoinaan 14 sekunnin pintaan ja pituutta hyppäsin ala-asteella neljä ja puoli metriä.

Pitkä toipuminen

Nyt ei enää kipitetä satasta eikä loikata hiekkaläjään. Annelle tehtiin viime joulukuussa ensimmäinen leikkaus nivelreuman takia, kun hänen vasemman jalkansa isovarvas jäykistettiin. Vei kauan, ennen kuin varvas parani ja Anne oppi kävelemään uuden jäykän varpaansa kanssa. Vaikka toiseen jalkaan on tulossa sama operaatio, hän ei ihan helpolla siihen suostu. Toipuminen oli sen verran pitkällinen juttu.

Vaikka nivelreuma on kiusannut Annea kohta kaksi vuosikymmentä, se ei ole silti koko ajan edennyt huonompaan suuntaan. Välillä on ollut pitkiä hyviäkin kausia ja hän arvelee sen johtuvan hyvästä ravintolisien avulla toteutetusta tukihoidosta. Anne on myös tehnyt ruokaremontin kasvispitoiseen suuntaan, hän ei syö sianlihaa ja välttelee gluteenia sekä maitotuotteita. Ravintolisiä kuten omega kolmosia hän käyttää edelleen runsaasti.

– Kaikkia koululääketieteen keinoja on käytetty ja olen saanut runsaasti synteettistä lääkitystä. Olen syönyt kortisonia ja muutenkin lääkeskaala on ollut hyvin laaja, mutta nyt tilanne on se, ettei elimistö enää kestä kovia lääkkeitä. Ne aiheuttavat minulle ihottumaa.

Ruusunmarja löytyi

Anne osallistui viime talvena luontaistuotealan koulutustapahtumaan ja sai siellä kuulla ruusunmarjavalmiste Movosta, joka on tarkoitettu juuri nivelvaivoista kärsiville. Hän kiinnostui ja lupasi ruveta koekaniiniksi. Nyt Anne on ollut kolme kuukautta ilman kovia lääkkeitä ja saman ajan hän oli ottanut myös Movo-ruusunmarjajauhetta.

– Otan sen ihan mihin aikaan päivästä tahansa. Movoa on saatavana myös kapselimuotoisena, mutta minä tykkään jauheesta. Eikä se ole liian makeaa.

Kolmen kuukauden käytön jälkeen Anne on huomannut selviä merkkejä parempaan, ja hän laittaa kaiken Movon ansioksi.

– Sormet taipuvat paremmin eikä turvotusta ole yhtä paljon kuin ennen. Särkylääkkeitä kuluu paljon vähemmän. Yhdistän tämän kaiken ilman muuta Movoon, sillä olen käyttänyt sitä hyvin säännöllisesti eikä mikään muu elämässäni ole muuttunut.

Nyt tilanne näyttää valoisammalta kuin vielä jokin aika sitten. Kesällä Anne perheineen mökkeilee, ja hän yrittää lisätä liikkumistakin, kun jalka on leikkauksen jäljiltä paremmassa kunnossa. Anne tunnustaa myös olevansa intohimoinen lukija ja kun hän nykyään opiskelee funktionaalista lääketiedettä, vapaa-ajan ongelmia ei ole.

Teksti Reijo Ikävalko


Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 8-2015

Teksti:Bringwell
Avainsanat: nivelreuma, ruusunmarja

Kommentit

Oma kommentti