Ruutin sisukas taistelu syövän kanssa

Ruut Väntti on taistellut jo kymmenkunta vuotta syöpää vastaan. Hän on säilyttänyt iloisen mielen, vaikka syöpä on jo levinnyt hänen kehoonsa aina aivoja myöten.
Espoolainen Ruut Väntti, 55, meni kymmenen vuotta sitten ihan normaaliin vuosimammografiaan. Elettiin joulukuuta, perjantaita, ja vielä kolmattatoista päivää. Hän oli aikeissa siirtää päivämäärää, mutta päätti kuitenkin mennä tutkimuksiin. Näin jälkeenpäin hän on tullut siihen tulokseen, että näin oli varmasti paras.

– Sieltä löytyi patti. Olin jo pukemassa, kun minulle tultiin sanomaan, että radiologi haluaa tutkia vielä tarkemmin. Hän alkoi ultrata sitä ja sanoi, että hänen pitää ottaa myös paksuneulanäyte. Totta kai tajusin heti, että siellä on nyt jotakin erikoista.

– Olen monta kertaa jälkeenpäin miettinyt, että syövän löytyminen tuolloin oli kuitenkin onni. Kun syöpä löytyi hiukan ennen joulukuun puoliväliä, se pystyttiin joulunpyhien takia leikkaamaan vasta tammikuun toisella viikolla. Jos olisin siirtänyt mammografiaa, syöpä olisi ehtinyt levitä vielä pitemmälle.

Ilomantsissa syntynyt Ruut on ammatiltaan lastenhoitaja, mutta hän ei ole sairautensa takia pystynyt enää olemaan moneen vuoteen töissä. Koska hän on kotoisin itärajalta, sydän- ja verisuonisairauksia on suvussa isän puolelta, mutta syöpää ei tätä ennen lainkaan. Ruut toteaakin, että se on kokonaan hänen oma juttunsa.

Hyvät veriarvot

Ruutin syöpä oli tavallista ärhäkkäämpi hormonipositiivinen her2-tyypin rintasyöpä, joka oli jo leikkausvaiheessa levinnyt kainalon imusolmukkeisiin.

Hän sai leikkauksen jälkeen normaalit sytostaatti- ja sädehoidot, ja syöpä pysyi poissa muutaman vuoden, kunnes se levisi ryminällä luustoon. Ruutille annettiin taas sädetystä ja sytostaatteja, joilla tauti saatiin uudestaan kuriin, mutta hän oli hoitojen aikana huonokuntoinen ja joutui olemaan sairaalassa pitkiä aikoja.

– Kuulin eräältä potilaalta Havupuu-uutejuomasta, soitin sen valmistajalle Kari Herttualle ja kyselin juomasta vähän tarkemmin. Puhelun jälkeen olin varma, että minun kannattaa kokeilla sitä. Rupesin juomaan sitä epäsäännöllisesti, mutta veriarvoni alkoivat pysyä hyvinä.

Ruut sai sytostaatteja kolmen viikon välein ja myös muuta lääkitystä.

– Join koko ajan Havupuu-uutejuomaa ja voin hyvin, mutta jossakin vaiheessa syöpä alkoi levitä luustoon, munasarjoihin ja kolme vuotta sitten se levisi myös aivoihin. Isot aivot, pikkuaivot ja kallonpohjat ovat ihan täynnä syöpää. Olen koko tämän ajan saanut joka viikko sytostaatteja, mutta veriarvoni ovat edelleen pysyneet hyvinä. Uskon sen johtuvan juomasta, jota otan joka päivä neljä desiä.

Apua kestämisessä

Uutejuoman ohella Ruut syö vain kalkki- ja D-vitamiinivalmistetta, mutta ei muita ravintolisiä. Hän ei kuvittelekaan, että juoma parantaisi syövän, mutta uskoo vakaasti, ettei ilman sitä olisi kestänyt rankkoja hoitoja.

– Se pitää yleiskuntoni ja veriarvoni hyvinä ja auttaa taistelussa kestämään rajuja syöpälääkkeitä.

Ruut on siis taistellut syöpää vastaan jo kymmenkunta vuotta. Se on pitkä aika.

– Pitää koko ajan muistaa, ettei huomista ole luvattu meille kenellekään, joten nautitaan jokaisesta päivästä ja pidetään mieli iloisena! Tapaan ystäviä, käyn kuntosalilla, vesijumpassa ja sauvakävelen. Elän ihan tavallista elämää.

Näin siis vaikeasti syöpäsairas Ruut Väntti. Hänen asenteessaan on ohjenuoraa meille terveemmillekin. Ruut vakuuttaa iloisesti nauraen, ettei hänellä ole ollut syöpänsä kanssa minkäänlaisia masennuskausia tai synkkiä ajatuksia.

– Elän tätä päivää ja niin minulle kuin kenelle tahansa muullekin voi sattua mitä tahansa. Nautin jokaisesta päivästä ja yritän olla iloinen. Elän ihan normaalia elämää, mutta en suunnittele tulevaisuuttani mitenkään hirveän pitkälle. Ei sitä auttaisi kenenkään muunkaan tehdä. Syöpä ei ole jalostanut minua mitenkään, mutta se on opettanut minua elämään enempi tässä päivässä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 5-13


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: rintasyöpä, syöpä, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti