Rypsiöljyn terveysvaikutuksista lisätietoa

Rypsiöljyn elimistölle edullista rasvahappokoostumusta ja elimistön kykyä muuntaa rasvahapot käyttöönsä on nyt tutkittu edelleen.


Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dosentti Into Laakson mukaan rypsiöljyn sisältämä alfalinoleenihappo pystyy merkittävällä tavalla estämään linolihaposta muodostuvien rasvahappojen vaikutuksia ja säätelemään verenkierron tärkeimpien monityydyttymättömien rasvahappojen keskinäistä suhdetta.

Tulokset vahvistavat myös aiempia havaintoja rypsiöljyn edullisesta vaikutuksesta veren fibrinogeenitasoon. Kohonneilla fibrinogeeniarvoilla on laajalti todettu olevan yhteyttä monien sairauksien kuten sydän- ja verisuonisairauksien, aivoinfarktin, diabeteksen, Alzheimerin taudin ja dementian lisääntyneeseen riskiin.

Rypsiöljy sisältää elimistölle välttämättömiä omega-6-linoli- ja omega-3-alfalinoleeni-happoja, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan ja joiden saanti on siten varmistettava oikealla ravinnolla. Rypsiöljyssä näiden rasvahappojen suhde on terveyden kannalta erittäin edullinen, kahden suhde yhteen. Yleensä länsimaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvahapot painottuvat liikaa, jolloin sairauksien ehkäisyn kannalta merkityksellisiä omega-3-rasva-happoja saadaan ravinnosta liian vähän. Tätä suhdetta voidaankin dosentti Laakson mukaan korjata nauttimalla rypsiöljyä päivittäin.

Teksti: Hymy
Avainsanat: veri, rasvahappo, rypsiöljy, verenkierto, fibrinogeeni, omega-6-linoli, omega-3-alfalinoleeni

Kommentit

Oma kommentti