Saatko tarpeeksi C-vitamiinia?

marjojaC-vitamiini lienee vitamiineista tutuin. Niin tuttu, että helposti unohtuu, kuinka tärkeää se hyvinvoinnillemme on.

Suurin osa eläimistä pystyy itse tuottamaan tarvitsemansa C-vitamiinin. Ihminen on apinan ja marsun tavoin tästä poikkeus. Joskus varhaisessa esihistoriassa ihminen on menettänyt kykynsä valmistaa sokerista C-vitamiinia, siihen vaadittava entsyymi puuttuu. Monilla eläimillä C-vitamiinin raaka-aineena toimiva sokeri salpaa ihmisillä C-vitamiinireseptoreja, ja siksi paljon sokeria käyttävillä on erityisen suuri riski kärsiä C-vitamiinin puutteesta.

C-vitamiini on mukana yli 300:ssa kemiallisessa prosessissa elimistössä, ja se on välttämätön kaikelle kasvulle. Sitä tarvitaan kollageenin muodostuksessa, ja se onkin lujan luuston sekä hyvinvoivan, kauniin ihon tärkeä tekijä. Kollageenia on runsaasti myös nivelrustossa, ja siksi nivelongelmista kärsiville suositellaan runsasta C-vitamiinin käyttöä.

Luontainen vastustuskykymme eli immuunipuolustus vaatii riittävästi C-vitamiinia, samoin rasva-aineenvaihdunta. C-vitamiini edistää myös monien muiden ravinteiden imeytymistä ja ehkäisee vahvana antioksidanttina ennenaikaista vanhenemista. C-vitamiinia tarvitaan myös monien hormonien ja ihmisen oman kivunlievitysaineen, endorfiinin, muodostuksessa.

C-vitamiinin virallinen saantisuositus, 75 mg, riittää ehkäisemään keripukkia, C-vitamiinin puutossairautta. Luultavasti ihanteellinen saantimäärä on huomattavasti suurempi: lääkinnällisesti C-vitamiinia käytetään 3 000 mg vuorokaudessa ja ennaltaehkäisyyn 500–1 500 mg vuorokaudessa.

Apinoiden C-vitamiinitarpeeseen verrattuna ihmisen päivätarve on 3 000–5 000 mg. C-vitamiini tuhoutuu melko herkästi ruoanvalmistuksen yhteydessä, siksi liian vähäinen C-vitamiinin saanti on monien ongelma.

Parhaat C-vitamiinin lähteet, marjat, hedelmät ja vihannekset, ovat suositeltavia myös niiden sisältämien muiden terveyttä edistävien aineiden johdosta (mm. bioflavonoidit, karotenoidit, kuidut). Suositus syödä vähintään kuusi annosta kasviksia, marjoja tai hedelmiä päivässä on järkevä, ja sitä kannattaa ehdottomasti noudattaa.

Jos epäilee C-vitamiinin turhan pientä päivittäistä saantia, kannattaa tutustua myös hyviin C-vitamiinia sisältäviin ravintolisiin.

C-vitamiinivalmisteiden imeytyvyydessä ja biologisessa hyväksikäytettävyydessä on suuria eroja. Bioteekin uusi Super-C sisältää patentoitua PureWay-C -vitamiiniyhdistettä, jossa on mukana rasvaliukoisia osasia ja bioflavonoideja. Rakenne parantaa C-vitamiinin biologista hyväksikäytettävyyttä nopeuttaen sen imeytymistä ja pidentäen sen pysymistä elimistössä. Yhdessä tabletissa on 500 mg C-vitamiinia.

Terveys-Hymy 9-09

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: syöpä, ravintolisä, C-vitamiini, antioksidantti, immuunipuolustus

Kommentit

Oma kommentti