Sähkötupakka ei ole vaaratonta

Iisalmelainen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola julkaisi jo vuonna 2006 Tyttöjen ja naisten tupakkakirjan. Nyt hän on päivittänyt sen. Uutena teemana on sähkötupakka.

Lääkäri Hannu Vierola kertoo monen asian muuttuneen kymmenen viime vuoden aikana.

– Kaikki muut Suomen kansalaiset ovat menetelleet oikein hyvin ja kaikilla muilla ryhmillä tupakointi on vähentynyt, mutta yksi musta läiskä on jäänyt jäljelle. Kyse on alle 20-vuotiaista raskaana olevista naisista, joista raskauden alkuvaiheissa tupakoi vielä lähes joka toinen. Heidän tupakointinsa ei ole vähentynyt.

– Peräti 48 prosenttia heistä polttaa alkuraskauden aikana. Missään muussa pohjoismaassa ei ole samanlaista tilannetta. Ylipäätään odottavien äitien tupakointiprosentti on meillä 16 prosenttia, kun se esimerkiksi Ruotsissa on enää vain 6 prosenttia. Meillä siis joka kuudes odottava äiti polttaa, ja luku on aivan sama kuin 30 vuotta sitten. Valistus ei ole purrut. Järki sanoo, ettei näin voi jatkua.

Tupakointi 
vahingoittaa sikiötä

Vierolan mukaan imettävien ja tupakoivien äitien osuus noudattelee samoja linjoja, ja loppuraskaudessa keskimäärin yhdeksän prosenttia tupakoi. Vahingot tapahtuvat jo alkuraskaudessa, jolloin sikiön rakenteet muodostuvat. Siksi on syytä lopettaa heti, kun huomaa olevansa raskaana. Tupakka aiheuttaa myös sikiön sydämen ja raajojen epämuodostumia.

– Imetyksen osalta uusi asia on siinä, että jos äiti imettää synnytyksen jälkeen, se on erittäin hyvä keino estää aloittamasta tupakointia uudelleen.

Hannu Vierola huokaa syvään, kun häneltä kysyy, kuinka sitten pitäisi suhtautua, jos äiti imettää ja tupakoi samanaikaisesti.

– Sitä maitoa en suosittelisi lapselle. Sehän maistuukin pahalle. Jos äiti tupakoi, pitäisi olla vähintään kolme tuntia imettämättä. Paljon keskustellaan myös siitä, mikä on sopiva raja, mutta jos äiti polttaa enemmän kuin viisi savuketta päivässä, mielestäni olisi silloin parempi olla kokonaan imettämättä. Jos lapsi saa tällaista tupakkamaitoa, hän saa nikotiinia ja kaikkia muitakin tupakan haitta-aineita. Tällöin myös maitoa erittyy vähemmän.

Nuoret 
sähkötupakoivat

Toinen tupakkakirjan tuore päivitys koskee sähkötupakkaa, jota lääkäri Vierola luonnehtii tylysti sudeksi lampaan vaatteissa.

– Suomalaisnuoret kokeilevat tilastojen mukaan varsin vähän sähkötupakkaa, mutta käytännön lääkärinä olen eri mieltä. Jos poikkeaa oppilaitosten pihoilla koulusta pääsyn aikoihin, voisi väittää, että melkein jokaisessa maamme kaupungissa höyry nousee sähkötupakasta koulujen lähistöllä. Onkin erittäin tärkeää, että vuonna 2016 sähkötupakka on jo tupakkalain piirissä, jolloin sitä koskevat samat säännöt kuin savukkeitakin. Sitä ei saa myydä alaikäisille.

Kun oikein pintaa raaputtaa, lääkäri Vierola suostuu näkemään sähkötupakassa myös hitusen hyvää.

– Jos vanhat paapat tai mummot ovat niin pinttyneitä tupakoitsijoita, etteivät he pysty mitenkään muuten lopettamaan, niin he saavat minun puolestani kokeilla savukkeista irtautumista sähkötupakan avulla. Mutta kaikille nuorille ja nuorille aikuisille viestini on selkeä: lopettakaa ilman sähkötupakkaa ja ostakaa nikotiinipurkkaa tai suusuihketta. Ne ovat tutkittuja tuotteita. 

Sähkötupakan vaarat tuntemattomia

Hannu Vierola ottaa kantaa myös odottavien äitien sähkötupakointiin.

– Asia aiheuttaa suurta hämmennystä myös lääkärien keskuudessa. Mitä antaa vastaukseksi, kun odottava äiti kertoo polttavansa sähkötupakkaa? Oikea vastaus on tietysti, että älä ihmeessä polta sähkötupakkaa raskauden aikana. Se on ihan sama jos hengittelisi tuulilasin pesunestettä hellalla olevasta kattilasta – tai jos menisi Vantaan lentoasemalle koneen alle, kun jäänestoa suihkutetaan siipiin. Ihan varmasti vauva ei tällaisesta pitäisi ja tuskin se olisi hyväksi äidinkään keuhkoille.

Vierola varoittaa sähkötupakan vaaroista ja sanoo, ettei asiaa ole tutkittu tarpeeksi. Mutta jo nyt tutkimukset ovat paljastaneet pelottavia asioita.

– USA:ssa altistettiin yliopistotutkimuksessa hiiriä sähkötupakalle. Todettiin sen aiheuttavan tulehdusreaktion keuhkoissa ja että se lisää niin sanottuja vapaita radikaaleja. Hiirten altistuminen bakteeri- ja virustulehduksille kasvoi, keuhkojen puolustuskyky heikkeni ja myös hiirten kuolleisuus lisääntyi.

– Britanniasta tiedetään tapaus, jossa terrieri kuoli eläinlääkärin käsiin puraistuaan rikki isännän sähkösavukkeen nikotiinipatruunan. Joten sähkötupakan kanssa ei ole leikkimistä. Myös lasten nikotiinimyrkytykset ovat moninkertaistuneet huolimattoman nikotiinipatruunoiden säilytyksen takia.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Lehtikuva

Terveys-Hymy 2-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakointi, raskaus, sähkötupakka, imetys

Kommentit

Tuulilasinpesunesteissä ei käytetä glykoleita, vaan etanolia ja metanolia.
Tuntuu vähän erikoiselta, jos joku esittää näkemyksiään tällaisessa yhteydessä, vaikka ei tiedä edes asioista ilmeisesti juuri mitään.
Arvaillaan vain jotain ja sitten mölytetään mihinkään perustumaton kuvitelma tieteellisenä totuutena.
Lentokoneen jäänestoaineissa on korroosionestoainetta, ruosteenestoainetta käytetään vain raudan kanssa.

Nyt Vierola ottaa sen pään pois perseestä ja ottaa asioista selvää ja puhuu ennemmin asioista joista tietää jotain.

Hymyn toimitus tekee samat ja lisää vaikka lähteet näihin asioihinsa.

Kiitos.

Tämä lääketehtaan lahjoma lääkäri ei erota propyleeniglykolia etyleeniglykolista.
Terveisin:
34 vuotta polttanut ”paappa”, joka pääsi sähkötupakan avulla kertaheitolla eroon tupakasta, eikä pian maksa euron jeniä nikotiinistakaan, kun se kasvaa parvekkeella ruukussa ja tisluslaitteet on jo pesty valmiiksi!

Nooh näitä valelääkäreitä, jotka ovat hylänneet lääkärinvalan, tuntuu juoksevan lääke ja tupakkatehtaiden konsulttipalkkioden perässä, jatkuvasti lisää.

Eikös silkasta valehtelusta pitäisi peruuttaa lääkärinluvat.
Valvooko lääkäreiden puheita enää kukaan?

Olen yrittänyt lopettaa tupakointia 10-15 kertaa. Olen kokeillut purkkaa, suihketta ja inhalaattoria joka kerralla enkä ole saanut tupakointia loppumaa. Eli olen laittanut rahani todella kalliisiin nikotiinin korvaustuotteisiin tuloksetta.

Olen ollut nyt tupakoimatta useamman kuukauden. En ole käyttänyt mitään muuta kuin sähkösavuketta. Tunnen oloni paljon energisemmäksi, henkeni on alkanut kulkemaan paljon paremmin, astmani ei ole enään vaivannut ja jopa verenpaineeni on tasaantunut. Eli vointini on paljon parempi kuin kuukausia sitten. Kaikki tämä on pelkästään sähkösavukkeen ansiota. En väitä etteikö siinäkin olisi vaaroja, mutta voin kokemuksesta todeta sen olevan paljon terveellisempi vaihtoehto. Tutkimusten mukaan sähkösavuke on 95% terveellisempää kuin perinteinen savuke.

Mielestäni tälläinen ”uutinen” on todella harhaanjohtava ja sähkösavuketta halveksittava. Jutussa ei ole mitää todellisuusperää. Mielestäni tuon alan ”lääkärin” pitäisi keskittyä omaan alaansa eikä kirjoitella tälläistä soopaa.

Olen puhunut! Ugh

Hiireille tehtiin myös koe, jossa toiseen laatikkoon pumpattiin influensavirusta. Hiiret kuolivat.
Toiseen säiliöön pumpattiin propyleeniglykolia ja heti perään samaista influensavirusta. Hiiret selvisivät hengissä oireetta. Tutkimuksessa tehtiin loppupäätelmä, että glykoli suojelee hengitysteitä influensaviruksilta ja hengitystieinfektioilta.

Se, että 14-viikkoinen koira kuoli nikotiininesteeseen, johtui siitä, että omistajalla oli raakaa nikotiinia pöydällään korkki auki. Kuka tahansa kuolee sellaiseen annokseen. Sähkötupakoitsijat tyypillisesti käyttävät nykylaitteistolla 3-6mg/ml. Ns. toisen sukupolven laitteilla nikotiiniannos on 12-24mg/ml.

Olen ihmetellyt, miksei sähkötupakan positiivista vaikutuksista ikinä pidetä ääntä median toimesta? Vaaroista kyllä jaksetaan paasata, mutta unohdetaan se, että sähkötupakka on kuluttajalähtöinen laite haittojen minimoimiseksi. Sähkötupakka on tutkitusti VÄHINTÄÄN 95% haitattomampi vaihtoehto tupakalle (Public Health England). Tutkitusti. Tutkitusti.

Ihmisellä pitäisi olla oikeus nauttia nikotiinia valitsemallaan tavalla tai parantaa terveyttään valitsemallaan tavalla. Saahan ihmiset käydä homeopaattisissa hoidoissakin. Homeopatia ei ole edes lääketieteellisesti pätevä hoitomuoto, jolla olisi vaikutusta ihmisen terveyteen.

Vaihdoin höyryyn huhtikuussa 2014. Tämän jälkeen terveyteni on merkittävästi parantunut 8 vuoden tupakoinnin jälkeen. Haistan taas kevään ja pakkasen. Keuhkoni ovat myös paremmassa kunnossa. Se on todistettu spirometriakokeella. Jaksan kävellä pidempiä matkoja hengästymättä. Ennen aamuni alkoivat liman yskimisellä. Nyt hengitystieni ovat auki heti aamusta. Ilman yskimistä ja kakomista.

Mahtaakohan Vierolalla olla nyt ihan faktat hallussa? Ainakin Kanadan sairaaloissa mm. hengityssairauksista kärsiville potilaille annetaan nebulisaattorilla lääkkeitä (esim. Ventolin, Atrovent, Pulmicort) jotka ovat propyleeniglykoliin liuotettuja. Nämä siis hengitetään maskin kautta keuhkoihin. Joskus jopa kymmeniä millilitroja päivässä. Sairaaloiden sisäilmaan lisätään propyleeniglykolia sen desinfiovan vaikutuksen vuoksi. Sitä on käytetty jopa astmainhalaattoreissa.

En menisi lentokoneen siiven alle hengittelemään jäänestoainetta koska siinä on paljon muutakin kuin pelkkää propyleeniglykolia (mm. ruosteenestoainetta). Jäänestoaineissa muuten suositaan etyyleeniglykolin sijaan propyleeniglykolia koska se on verrattaen myrkytön aine.

Se ei myöskään hirveästi lohduta vaikka purukumit ja suusuihkeet olisivat kuinka tutkittuja tuotteita tahansa kun niiden avulla lopettamaan onnistuu vain n. 7% tupakoitsijoista. Kuulostaa siltä että Vierola haluaa mielummin nuorten ja nuorten aikuisten tupakoivan kuin lopettavan sähkösavukkeiden avulla. Surullista nähdä mihin ideologia ja lääkeyhtiöiden palvonta voi ihmisen ajaa.

Muutamia kymmeniä grammoja painavat hiiret eivät todennäköisesti reagoi hyvin kun ne pakotetaan hengittämään päiväkausia annoksia joita 70 kg painava aikuinen käyttäisi. Ja samanlailla olisi terrieri kuollut jos olisi nikotiinipatruunan sijasta syönyt vaikka nikotiinilaastarin.

Samaa mieltä olen siinä että 18 vuoden ikäraja sähkösavukkeille on hyvä asia.

Oma kommentti