”Sain helpotusta MS-tautiini”

Hannu KankainenHannu Kankainen pystyy kävelemään kepin kanssa enää muutamia kymmeniä metrejä. Kipuja ja särkyjä on kotitarpeiksi. – Särkylääkkeitä en silti käytä juuri lainkaan, sillä säryt lievittyvät hamppuöljyllä. Se on ihan sitä samaa mitä Aladdin käytti taikalampussaan.

Autosähkönasentaja Hannu Kankaisella, 56, on elämänsä aikana käynyt sekä hyvää että huonoa tuuria. Hyväksi tuuriksi voi laskea sen, ettei hän päätynyt kangasalalaiseen lastenkotiin ihan heti synnyttyään.

– Synnyin vuonna 1953, mutta minua ei heti pantu lastenkotiin vaan olin luultavasti jonossa, sillä jouduttiin odottamaan systerin syntymistä. Hän syntyi alkuvuodesta 1955.

– Tässä välissä se lastenkoti, mihin meidät suunniteltiin laitettavaksi, ehti palaa, ja siinä kuoli yhdeksän lasta vuonna 1954. Syystä tai toisesta asia on vaiettu kuoliaaksi, mutta Kangasalan kirkon hautausmaan nurkassa on tänäkin päivänä yhdeksän hautaa.

– Kuulin tapahtumasta ensimmäisen kerran vasta muutama vuosi sitten Konginkankaan onnettomuuden yhteydessä. Olen funtsinut tapahtunutta kovasti ja olen tullut siihen lopputulokseen, että meillä kävi varmaan hirveä säkä. Ristejä olisi hyvin voinut tulla kaksi kappaletta lisää.

Hannu on eronnut ”jo ajat sitten” ja hänellä on liitostaan 26-vuotias tytär, joka on ehtinyt tehdä hänestä jo isoisän. Tätä nykyä Hannu on yksineläjä.

Myös huonoa tuuria on osunut kohdalle. Hannu oli täysin terve mies aina siihen saakka, kunnes MS-taudin ensimmäiset oireet ilmaantuivat.

– Vasen jalka alkoi laahata ja tuli tasapaino-ongelmia. Voimat alkoivat pikku hiljaa huveta. MS-tauti diagnosoitiin vuonna 2002. Nykyään kävely on jo tosi huonoa ja tarvitsen koko ajan keppiä, mutta autolla pystyn ajamaan, koska sitä tehdään istuviltaan. Vaikeaksi elämä menee aina silloin, kun tarvitaan tasapainoaistia. Sairauteni etenee tasaisesti, mutta tavallaan aika voimakkaasti.

Hannu ei ole suostunut ottamaan sairauteensa lääkärien tarjoamia reseptilääkkeitä.

– Mulle lyötiin resepti käteen, mutta kun minulla raukalla rahat eivät riitä edes omavastuuseen, niin lääkkeet jäivät hakematta. Olen menettänyt täysin uskoni lääkäreihin, jotka eivät ole kiinnostuneita itse sairaudesta vaan niistä lääkkeistä, joita he tarjoavat potilaalle. Olen ollut seurannassa, mutta ei asioistani ole oltu kiinnostuneita. On pikemminkin annettu ymmärtää, että mitäs tänne tulet vaivojasi valittamaan.

Hannulla on ollut kovia kipuja selkärangan alueella ja myös vasemman käden hermoradoissa. Vasemmassa kädessä on ranteesta kyynärpäähän tuntohäiriö ja käsi tuntuu niin kuin se olisi palanut. Siihen ei tee edes mieli koskea. Hän pystyy kuitenkin tekemään asioita molemmilla käsillään.

– Vasen käsikin toimii ja nykyään vielä paljon paremmin kuin alkuun. Vasen puoli mulla on ylipäätään huonompi. Mutta jos nykytilannetta vertaa vuoteen 2002, olen paljon paremmassa kunnossa. Jos olisin lähtenyt mukaan lääkärien rumbaan, olisin ollut täysi vihannes jo kuusi vuotta sitten. Mullahan hampaat heiluivat, ikenet vuosivat verta ja oli näköhermon tulehdus ja korvatulehdus.

– Jos olisin ruvennut syömään mömmöjä niin äly olisi lähtenyt päästä täysin. Olin tosi huonossa kunnossa siinä vaiheessa, kun keksin hamppuöljyn. Kun rupesin ottamaan sitä, kunto alkoi nousta muutamassa päivässä. Ihmettelin itsekseni, että näin helppoa tämä olikin.

Hannu löysi Finola-hamppuöljyn internetistä. Koska kyseessä on hänen mukaansa sama aine, jota Aladdin aikoinaan käytti lampussaan, hän puhuu sekä hamppu- että lamppuöljystä.

– Ihan netistä tsiigaamalla se löytyi. Funtsin, että tota voisi kokeilla, sillä köyhällä lääkevalintojen on osuttava laakista kohdalleen. Olen ottanut sitä kuuden vuoden ajan yhden ruokalusikallisen aamuin illoin. Se on vienyt veks kipuja ja särkyjä ja nahka on tullut todella hyvään kuntoon. Näin hyvässä kunnossa iho ei ole ollut ikinä.

Hannu tilaa hamppuöljyä suoraan sitä valmistavalta firmalta, ja kuuden pullon laatikko tuodaan suoraan kotiin.

– Se tekee about kympin per puteli, ja yksi pullo kestää pari kolme viikkoa. Firma vielä suurensi pullokokoa, mutta hinta pysyi samana, mikä on Suomessa tosi harvinaista.

Hannu on kertonut hamppuöljystä lääkäreille, mutta kommentit ovat vaihdelleet kovasti.

– Yksi sanoi, että juu, on siitä kuultu, mutta toinen tiedusteli, ettei se kai vain huumaa. Koska kyse on hampusta, asenteet ovat joskus vähän outoja, mutta kukaan ei ole kuitenkaan ruvennut kieltämään sen käyttöä. Juttu on kuitenkin tuhansia vuosia vanha.

– Minut kutsuttiin kerran sairaalaan kognitiivisiin häiriötutkimuksiin. Kun lääkäri kysyi, mitä lääkitystä käytän, kerroin tietysti, etten ota mitään muuta kuin lamppuöljyä, joka pitää kivut kurissa. Tutkimukset loppuivat siihen paikkaan, mutta en niihin tutkimuksiin olisi muutenkaan luottanut pätkääkään.

Hannu on kokeillut myös olla ilman. Kun Finola kerran sattui loppumaan, hän osti erään toisen firman hamppuöljyä, mutta se ei toiminut.

– Tämä toinen öljy puristetaan pelkistä siemenistä eikä se jeesaa, mutta Finola on sen verran iso projekti, että koko homma puristetaan kukinnoista, ja se kipua lievittävä ainesosa on juuri kukinnoissa. Vaikka tätä ainesosaa on öljyssä tosi vähän, se näyttää riittävän kivun lievitykseen. Jos viikon verran olen ilman Finolaa, kivut tulevat takaisin. Sen tiedän kokemuksesta.

– Suosittelen ilman muuta lamppuöljyä kaikille MS-potilaille. Sitä kannattaa ainakin kokeilla. Pitkäaikaispotilaiden iho tulee sen avulla hyvään kuntoon ja silloin on paljon helpompi olla.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 04-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: MS-tauti, hampunsiemen, hamppuöljy

Kommentit

Oma kommentti