”Sain särkylääkkeistä vatsahaavan!”

Richard Hallgren joutui lopettamaan ammattijääkiekkoilijan uransa jo 28-vuotiaana. Hän söi liikaa särkylääkkeitä ja sai niistä vuotavan vatsahaavan. Vastoinkäyminen osoittautui kuitenkin hyvin naamioiduksi myötäkäymiseksi.

Richard Hallgren, 33, pelasi ammattilaisena jääkiekkoa vuodet 2001–2009. Vasempana laitahyökkääjänä rymistellyt 187-senttinen ja 91-kiloinen Richard tunnettiin hyvin energisestä pelityylistään. Hän oli hyvin liikkuva pelaaja, joka hallitsi myös puolustamisen.

Richard aloitti kiekkoilijan uransa syntymäkaupungissaan Karlstadissa, ja ensikosketuksen lajiin hän sai jo viisivuotiaana. Ammattilaisura urkeni Mora IK:ssa, jonka jälkeen hän pelasi myös muissa ruotsalaisseuroissa kunnes lopetti uransa Tanskan pääsarjassa.

Richard asuu perheineen Hammarössä, Karlstadin lähellä sijaitsevassa saaressa. Hänellä on avovaimonsa Christinan kanssa kaksivuotias Selma-tytär.

Niin kuin tiedetään, jääkiekko on raju fyysinen laji eikä ole harvinaista, että kiekkoilijat päätyvät käyttämään särkylääkkeitä lievittääkseen loukkaantumisten ja taklausten aiheuttamia kipuja. Richardilla särkylääkkeiden jatkuva käyttö aiheutti vuotavan mahahaavan.

– En tiennyt, että lääkkeet syövyttävät mahalaukkua etenkin silloin, kun niitä otetaan tyhjään vatsaan. Ennen ottelua ei voi syödä muutamaan tuntiin. Kun sitten ottaa pari särkylääkettä ennen peliä, yhden erätauon aikana ja taas pari ottelun jälkeen, voi vain kuvitella, miten ne vaikuttavat vatsan kuntoon. Jääkiekossa on sitä paitsi sellainen kulttuuri, ettei pienistä valiteta.

Kuviot uusiksi

Richardin tilanne oli johtaa katastrofiin. Hänellä oli ollut vatsakipuja ja jonkin aikaa, mutta hän ei kertonut niistä lääkärille. Eräänä päivänä hän pyörtyi vessaan. Ohi kulkenut nainen hälytti ambulanssin ja Richard joutui saman tien leikkauspöydälle. Hänellä oli vuotava haava pohjukaissuolessa.

– Oli onni mukana, että minut löydettiin. En tiedä, kuinka kaikki olisi muuten päättynyt. Tilanne oli niin paha, että oksensin verta.

Mahahaava aloitti uuden kappaleen Richardin elämässä. Kun lääkäri ehdotti, että hän voisi syödä lääkettä myös mahahaavaan, hän kieltäytyi.

– Lääkitys olisi voinut aloittaa uuden kierteen. Ensin särkylääkkeitä ja sitten lääkettä mahahaavaa vastaan. Mitä tabletteja tarvitsisin seuraavaksi? En halunnut syödä yhtään enempää lääkkeitä.

Richard alkoi etsiä tietoa mahahaavasta ja myös siitä, kuinka elimistön tulehdustiloja voisi lievittää. Kun hänelle valkeni, että ravintotiheä ruoka, jota kutsutaan myös superruoaksi, vähentää ja ehkäisee luonnollisella tavalla tulehduksia, uteliaisuus heräsi. Hän hankki käsiinsä kaiken mahdollisen tiedon marjoista, hedelmistä, vihanneksista ja yrteistä, joilla on tehokas tulehdusta lieventävä vaikutus.

Tie vei Afrikkaan

Kiinnostus superruokaa kohtaan johti hänet lopulta Kapkaupunkiin Etelä-Afrikkaan, jossa sijaitsee Vital-niminen yritys.

– Opiskellessani Kööpenhaminan kauppakorkeakoulussa kirjoitin tutkielman ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisesta yritystoiminnasta. Sen periaatteiden mukaan tuotteiden ja palvelujen tulee parantaa sekä tuotteiden valmistajien, tavarantoimittajien että kuluttajien hyvinvointia.

Vieraillessaan Vitalilla Richard päätti ruveta myymään yrityksen tuotteita Pohjoismaissa. Nyt hänellä on oma terveysalan yritys yhdessä nuoremman veljensä kanssa. Päätöksentekoon vaikuttivat erityisesti omat kokemukset siitä, kuinka positiivisesti hedelmien, marjojen ja vihannesten määrän lisääminen ruokavalioon vaikuttaa hyvinvointiin.

Jo pienilläkin muutoksilla ruokavaliossa voi saada aikaan isoja vaikutuksia.

– Joillekin voi riittää sekin, että lopettaa jatkuvan limsojen juonnin ja pikaruoan syönnin. Kannattaa kokeilla marjoista, hedelmistä ja jogurtista tehtyä smoothieta tai hedelmäshottia välipalaksi kahvin ja pullan sijaan. Olo muuttuu paljon pirteämmäksi ja keho kipuilee vähemmän, sillä superruoka auttaa kehoa lievittämään tulehduksia.

Richardin vatsavaivat ovat nykyään enää kaukainen muisto.

– Nyt tärkeintä elämässäni on auttaa muitakin voimaan paremmin ja luonnonmukaisin keinoin.

Teksti Reijo Ikävalko ja Annika Tidehorn

Terveys-Hymy 4-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: särkylääke, superruoka, vatsahaava

Kommentit

Oma kommentti