”Saran ihottuma oli todella vaikea”

Hannele Hyyppä ja Sara MehtolaKuusivuotias raahelaistyttö Sara Mehtola sai synnyinlahjakseen vaikean atopian ja moni-ilmeiset allergiat.  Lapsi oli kauttaaltaan ihottuman peitossa ja tuskainen. – Nyt onneksi tilanne on selvästi helpottunut, Saran äiti Hannele Hyyppä toteaa.

Saran atopia alkoi jo kuukauden ikäisenä. Kyseessä oli laaja-alainen atooppinen ihottuma, mikä tarkoitti sitä, että hänen koko pikkuinen vartalonsa oli aivan tulipunainen päästä varpaisiin. Sara itki tietysti kovasti, jolloin koko perhe valvoi hänen kanssaan.

Saran äiti Hannele Hyyppä on yksityisyrittäjä. Hän perusti viime joulukuussa kotikaupunkiinsa Raaheen Nail-Mania -nimisen kynsistudion. Hannelella ja hänen Ruukin tehtaalla työskentelevällä puolisollaan Mika Mehtolalla on myös kaksi vuotta Saraa nuorempi Tomas-poika. Sara täyttää alkukesästä seitsemän ja menee syksyllä kouluun.

– Itsellänikin on lievästi atooppinen iho, mutta minulla ei ole mitään allergioita, Hannele kertoo. – Atopiaa ja allergioita on meillä suvussa, mutta sen sijaan miehen puolella niitä ei ole ja myös Tomas on ollut koko ikänsä aivan terve.

Sara on myös monille eri asioille allerginen. Kissa, koira ja etenkin koivun siitepöly aiheuttavat oireita, mutta onneksi muutama allergiaoire on vuosien kuluessa pudonnut pois, joten elämä on hiukan helpottunut. Esimerkiksi maitotuotteet eivät enää aiheuta ongelmia.

– Kun Sara oli vuoden ikäinen, oli vain kuusi ruokalajia, joita hän pystyi syömään. Kun hän oli pieni, kananmuna aiheutti nokkospaukamia vaikka hän olisi vain katsellut vierestä, kun kananmunia vatkattiin.

– Vehnä ja ruis aiheuttavat yhä iho-oireita. Sara ei pysty syömään kananmunaa, sitrushedelmiä, pähkinöitä tai voimakkaasti maustettuja ruokia. Onneksi hän voi jo syödä monia perusruokia, joskin jotkut kasvikset menevät alas vain keitettyinä.

Ikävä kyllä Saran ongelmat eivät ole vielä tässä. Hänellä on kaiken lisäksi monimuotoinen aurinkoihottuma eli tyttö ei siedä aurinkoa ollenkaan. Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa tehtyjen tutkimusten mukaan Saran iho palaa jo 15 sekunnin auringossa oleskelun jälkeen. Lääkäritkään eivät tiedä tarkalleen, mistä valoihottuma johtuu.

– Kun Sara oli kolmevuotias, kävimme hänen kanssaan erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan luona antioksidanttihoidossa, joka auttoikin selvästi. Saran päänahka oli sinne mennessä ihan rupinen ja hänen vartaloihottumansa oli sellainen, että jos sitä raapi, se vetisti. Päänahka parani hyvin ja vartalon ihon vetistäminenkin loppui, mutta sitten oli pakko lopettaa, kun vitamiinien, hivenaineiden ja rasvahappojen hankkiminen tuli niin kalliiksi. Yksi purkki saattoi maksaa 20 euroa ja Sara joutui syömään parhaimmillaan 20 tablettia päivässä.

Syntynyt tilanne ei ollut sen paremmin Kaarlo Jaakkolan kuin luontaistuotekaupankaan vika. Viranomaisten määräysten johdosta Suomessa myytävien valmisteiden pitoisuudet ovat niin alhaiset, että niitä on hoitovaikutusten esille saamiseksi syötävä paljon – eikä toisaalta KELA ole enää yli 20 vuoteen korvannut lääkärin määräämiä vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja. Tilanne on tuttu monelle suomalaiselle.

– Menin viime syksynä käymään Ritvan Yrtti -nimisessä paikallisessa luontaistuotekaupassa, missä kauppias Ritva Loppi suositteli minulle Saran ongelmiin muutamia pietarsaarelaisen Valioravinnon valmisteita. Olin tietysti heti valmis kokeilemaan, koska minulla oli jo Jaakkolan ajoilta myönteisiä kokemuksia luontaistuotteista, Hannele kertoo.

Ritva Lopin ehdottamaan pakettiin kuuluivat Zona Extra Skin Repair -voide, Liporal Balans kalaöljy- ja jättihelokkivalmiste sekä Kelasin Sinkki. Hannele oli jo siihenkin asti voidellut Saran kauttaaltaan vähintään kerran päivässä jollakin perusvoiteella, ja kun Sara oli jo kolmevuotiaana tottunut nielemään parikymmentä valmistetta päivässä, uusi parin valmisteen kuuri sujui vaikeuksitta.

– Aika pian alkoi tapahtua muutosta parempaan, Hannele kertoo tyytyväisenä. – Zona ei kirvele yhtään, mikä oli todella hyvä asia, sillä useimmat perusvoiteista tahtoivat kirvellä. Sara yrittikin aina lähteä karkuun, kun näki voidepurkin kädessäni.

– Atooppinen ihottuma on selvästi vähentynyt. Sitä ei enää ole koko vartalossa, mutta sitä on yhä taipeissa. Myös kasvoissa on edelleen aika ajoin auringon aiheuttamaa ihottumaa, mutta kaikin puolin tilanne on parempi kuin koskaan ennen. Täytyy vain toivoa, että se paranee entisestään, sillä Sara menee syksyllä kouluun. Hänellä täytyy välitunneillakin olla aurinkovoiteet mukana. Ainakin alkukevät ensimmäisine auringonpaisteineen meni ihan hyvin.

-Sara syö edelleen yhden Liporal Balans -kapselin ja yhden Kelasin Sinkki -tabletin joka päivä ja rasvaan hänet Zonalla yleensä kerran päivässä, mutta kasvot ja kädet voidellaan usein kahteenkin kertaan. Sara ei ihan kauheasti tykkää rasvaamisesta, vaikkei se enää kirvele, mutta rasvaushetki on miellyttävämpi, kun hän osaa jo itsekin osallistua siihen. Parempaan suuntaan ollaan menossa joka suhteessa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jukka-Pekka Moilanen

Terveys-Hymy 5-2008

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: atooppinen iho, ihon ongelmat, allergiat

Kommentit

Hei Liisa!
Kiitos kirjoituksestasi.
Jostain kumman syystä eksyin tänne sivuille,enkä edes tiennyt että juttumme oli myös täällä netissä 🙂
Onneksi sarallakin on jo paljon helpottanut nämä jutut, syksyllä kun alkaa koulu ja kaikki. Kaiken kanssa oppii elämään kun on pakko 🙂
ja päivä kerraallaan 🙂

Oikein mukavaa kesää teille!
Hannele

liisa Hei!olen kokenut ihan saman.vanhimmalla Suvitytöllä oli sama atoppinenihottuma.Voi niitä verrisiä aikoja,hän raapi isensä joka yö tosi verille.
Laitoin illalla puhtaat lakanat ne olivat aamulla aivan veressä..siihen syntyi toinen ja kolmas kaikki tuli kolmen vuoden aikana.Sitä aikaa en kyllä paljon.mutta onneksi kakki oli niin kilttejä.aika huonoa räpellystä mun kirjoitus.nyt kaikki aikuisia.Suvilla se lähti ennen koulua pois.jään odottamaan postiasi.toivon VOIMIA!

Oma kommentti