Säryt katosivat ja hajut hävisivät

Toini KumpulainenKiuruvedellä asustavat Toini Kumpulainen ja hänen murkkuikäiset poikansa ovat saaneet suurta helpotusta pariinkin olennaiseen asiaan Lapin yrttituotteiden ansiosta.

Toini Kumpulainen, 51, työskentelee Kiuruveden kaupungin koulutussuunnittelijana. Nykyisessä työssään kaupungin yrtti-, marja- ja sienivastaavana hän on vaikuttanut vuodesta 2001. Alueena on koko Pohjois-Savo.Työnkuva on mieluinen, sillä Toini kertoo puuhanneensa yrttien parissa jo pikkutytöstä lähtien.

– Marja- ja sienisadot vaihtelevat, mutta yrtit ovat siitä hyvä laji, ettei koskaan tule katovuotta. En ole vielä sellaista kesää nähnyt, etteivät nokkoset tai maitohorsmat kukoistaisi. Nokkonen on yrteistä tärkein, mutta rinnalle ovat nousseet maitohorsman lisäksi myös kuusenkerkkä, mesiangervo ja siankärsämö, Toini luettelee.

– Olen tässä hommassani Kiuruvedellä yksin. Ihmiset ottavat yhteyttä, kun he haluavat tietää, minne lähetetään erikoismarjoja, suppilovahveroita tai kuinka nokkosia kerätään.

Toini on eronnut viitisen vuotta sitten, mutta uusi kumppani on onneksi jo löytynyt. Edellisestä liitosta Toinilla on kaksi poikaa, 13-vuotias Arto ja vuotta nuorempi Aleksi. Perheeseen kuuluu myös viisivuotias kultainen noutaja Nunnu, jonka kanssa Toini tekee lenkkejä päivittäin.

– Niska- ja hartiakivut ovat olleet melkein jatkuvana vaivanani jo muutamia vuosia, Toini harmittelee. – Luultavasti ne ovat tulleet tietokoneen myötä. Varmaan myös ikääntyminen on osasyynä siihen, että olkapäitä ja niveliä on alkanut särkeä.

Toini sanoo, että kun 50 vuotta tuli mittariin, kipuja alkoi ilmaantua niin kuin olisi sähköhellan katkaisimesta vääntänyt. Toki kremppoja oli alkanut siunaantua jo muutama vuosi aiemmin.

Apu ja helpotus tuli aivan sattumalta – ja vielä yrttien ansiosta. Toini joutuu työssään järjestämään opintomatkoja, ja niinpä hän muutama vuosi sitten vei porukan tutustumaan rovaniemeläisen Detrian toimintaan. Firman väki kertoi Detrian tuotteista kuten yrtteihin perustuvasta hierontavoiteesta Relaxantista, ja Toini osti sitä itselleen ja pojilleen, sillä jälkikasvulla oli noihin aikoihin kasvukipuja.

– Minulla itselläni oli kipuja hartioissa, käsivarsissa ja lenkkien jälkeen myös jaloissa. Kun sivelin Relaxantia särkeviin paikkoihin, huomasin hyvin nopeasti, että vaude, nyt löytyi semmoinen tuote, jota olin hakenut. Relaxant vei säryt ja kivut pois. Se on ihan loistotuote enkä lähde enää minnekään ilman sitä.

Myös Toinin pojilla on hyviä kokemuksia tuotteesta.

– He tulevat silloin tällöin luokseni ja valittavat, että jalkoihin koskee, laita Relaxantia. Pojat kasvaa sojottavat pituutta koko ajan hirveästi, mutta kun teen työtä käskettyä, he ovat ihan tyytyväisiä ja sanovat, että se auttaa.

Detrian valikoimasta on löytynyt toinenkin apua tuonut valmiste, nimittäin Natural Killer -hajunsyöjä.

– Molemmat pojat pelaavat jalkapalloa ja kun he tulevat iltasella naatteina kotiin ja riisuvat pelikenkänsä, eteiseen leviää semmoinen haju, että tyrmäystipat jäävät toiseksi. Kokeilin suihkuttaa tossuihin Natural Killeriä. Haju loppui siihen paikkaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Janne Falck

Terveys-Hymy 2-09

Teksti:Detria
Avainsanat: kipu, särky, Relaxant, jalkahiki, lihashuolto

Kommentit

Oma kommentti