Säryt loppuivat kun statiinit lopetettiin

Hannu Kaikkonen ehti syödä koholla olevaan kolesteroliin määrättyjä statiineja monta vuotta, kunnes hän alkoi ihmetellä käsiinsä ilmaantuneita omituisia särkyjä. Ne lakkasivat, kun hän lopetti statiinit.

Tamperelainen Hannu Kaikkonen, 62, työskentelee Tampere-talon turvallisuuspäällikkönä. Hänen vaimonsa Nina, 64, on eläkkeellä vaatealan yksityisyrittäjän töistä. Pariskunnalla on kaksi aikuista tytärtä, joista vanhemmalla on jo kaksi kappaletta seuraavaakin polvea.

Parikymmentä vuotta sitten Hannulta löydettiin korkea kolesteroli, joka pyöri kahdeksan paikkeilla. Tavoite on alle viiden. Sukuhistoriassa on sydän- ja verisuonitauteja, ja niinpä esimerkiksi Hannun isä joutui jäämään ennenaikaiselle eläkkeelle veritulpan vuoksi.

Hannu söi aikansa fluvastatiinivalmistetta, kunnes se vaihdettiin atorvastatiineihin kuuluvaan valmisteeseen. Viimeksi mainittua hän ehti syödä kolmisen vuotta, kunnes mitta tuli täyteen.

Hannu sai toistakymmentä vuotta sitten myös ns. TIA-kohtauksen, joka muistuttaa aivoinfarktia, mutta kyseessä on hyvin nopea ja ohimenevä juttu, ikään kuin oikosulku aivoissa.

– Kun tulin aamulla vessasta, jalat eivät enää kantaneet ja myös käsi meni veltoksi, hän muistelee.

– Kaaduin lattialle ja vaimo soitti ambulanssin. Pää kuvattiin sairaalassa, mutta muuta ei löytynyt kuin joku pienen pieni tukkeutunut hiussuoni. Tästä seurasi tietysti aivoverenkiertoa parantava lääkitys, jota joudun syömään loppuikäni. Se on kuitenkin pitänyt kaikki oireet kurissa eikä vastaavaa kohtausta ole sittemmin esiintynyt.

Statiinit heitettiin nurkkaan

Statiineista on sen sijaan ollut Hannulle melkoisesti haittaa.

– Kun olin syönyt atorvastatiineja kolmisen vuotta, käsiini alkoi ilmaantua outoja kipuja. Pelästyin tietysti, että nyt minuun on iskenyt sama tauti kuin isääni, sillä hänelläkin oireet alkoivat ranteista. Isälleni muuten määrättiin statiinilääkitys 87-vuotiaana, mikä oli ihan hölmöä. Omat ranteeni olivat niin kipeät, etten pystynyt nojaamaan niillä esimerkiksi lattiaan tai vääntämään ruuvimeisseliä.

Myös vasemman käden sormien nivelet olivat niin kipeät, ettei Hannu saanut kättään nyrkkiin. Hän ihmetteli asiaa ja kertoi siitä luontaislääkityksestä perillä olevalle työtoverilleen, joka aikansa kuunneltuaan kehotti Hannua heittämään statiinit nurkkaan. Niiden sijaan työkaveri yllytti Hannua kokeilemaan berberiiniä, D-vitamiinia ja muita terveysvaikeutteisia luontaistuotteita. Hannu oli itsekin tutustunut internetissä statiiniaiheiseen keskusteluun ja tullut samaan lopputulokseen: statiinit pois!

– Kun olin ollut ilman statiineja muutaman viikon, sain taas vasemman käden sormet nyrkkiin ja myös ranteiden säryt olivat loppuneet. En voinut ajatella muuta kuin että kaikki oli johtunut statiineista. Kipeää olkapäätäni oli pariin otteeseen hoidettu kortisonipistoksilla, mutta kun lopetin statiinit, sekin vaiva on helpottunut selvästi.

Eroon monesta lääkkeestä

Statiinilääkitys laski Hannun kolesterolin tavoiterajan alle eli 4,8:aan, mutta sen jälkeen, kun hän heitti statiinit pois, kokonaiskolesteroli nousi 6,3:een. Hyvä eli HDL-kolesteroli oli pysynyt suurin piirtein samoissa eli hiukan yli yhden, mutta huono eli LDL oli noussut 4,6:een, kun maksimina pidetään kolmea. Haitalliset triglyseridit olivat Hannulla statiineista luopumisenkin jälkeen vain 0,99, kun tavoitteena on päästä alle kahden.

Hannu ei pidä nykyisiä lukemia ollenkaan huolestuttavina ja hän kertoo jostakin lukeneensakin, että muut arvot saavat olla melkein mitä tahansa, jos triglyt ovat yhtä hyvät kuin hänellä. Sitä paitsi lääkärit kautta maailman kiistelevät nykyään koko kolesteroliteoriasta.

Hannu luopui statiineista tämän vuoden helmikuussa ja alkoi samanaikaisesti ottaa kolme tablettia berberiiniä ja 50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Hannun vaimo Nina lähti mukaan lähes samalla annoksella, ja hyvin yllättäviä tuloksia alkoi näkyä molemmilla. Pariskunta on päässyt monesta lääkkeestä eroon.

– Vaimolleni on määrätty Arthryl-nimistä lääkettä nivelrikkoon, mutta hän ei ole tarvinnut sitä enää berberiinin aloituksen jälkeen. Aikaisemmin hän ei pystynyt kulkemaan portaissa ilman lääkitystä. Nyt kivut ovat poissa. Myös diagnosoidun fibromyalgian säryt ovat häneltä täysin kadonneet.

– Jo kuukauden berberiinikuurin jälkeen huomasimme myös ihmeeksemme, että selluliitti vaimon jaloista ja takamuksesta oli lähes kokonaan hävinnyt. Berberiini oli hidastuttanut ja lopulta poistanut tulehduksen. Hänen jalkansa eivät enää ole kosketusarat niin kuin aikaisemmin.

Ei enää sydämentykytyksiä

Toinen selkeä vaikutus on ollut myös Hannun vaimon verenpaineen lasku normaalitasolle. Hän söi kahta eri reseptilääkettä, mutta niilläkään verenpainetta ei saatu vakaaksi. Lopulta hän jätti toisen lääkkeen kokonaan pois, mutta on koko ajan ottanut kaksi tablettia berberiiniä ja 50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, ja nyt verenpaine pysyy kurissa.

– Myös vaimon sydämentykytykset ovat jääneet pois. Pahimmillaan hän joutui yöllä nousemaan ylös, koska sydän hakkasi niin jumalattomasti.

Kaikkien hyvien kokemusten jälkeen pariskunta on lisännyt liikuntaa.

– Käymme usein kävelyllä ja myös kerran viikossa vesijumpassa, joten painokin on pudonnut siinä sivussa. Olen laihtunut melkein 10 kiloa. Vältämme tietoisesti sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja. Lopetimme valkoisen leivän ja pullien syömisen kokonaan.

Entä mitä Hannu Kaikkonen ajattelee tästä kaikesta?

– Miksi näistä ei kerrota koululääketieteen opiskelijoille, jotta he saisivat tietoonsa todellisia vaihtoehtoja ilman lääketehtaiden valmistamia kemiallisia myrkkyjä. Näin meille melkein terveille voitaisiin tarjota turvallisempi vaihtoehto. Olen erityisen kiitollinen tohtori Matti Tolosen erinomaisista nettisivuista ja niiden antamasta informaatiosta. Olen niiden kautta saanut paljon ajattelemisen aihetta.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Kalle Parkkinen

Terveys-Hymy 9-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: painonpudotus, D-vitamiini, kolesteroli, verenpaine, berberiini, särky, statiini, sydämentykytys

Kommentit

Hei vaan ja hyvää syksyä.Olipa mukava katsoa 45 minuuttia ohjelmaa jossa kerrottiin statiineista.Itselläni oli pitkään käytössä Simvastatin ,joka aiheutti jatkuvia särkyjä raajoissa,polvet,ranteet ja reidet olivat kipeät jatkuvasti.Ei enää onnistunut pyörällä ajaminen kun sattui jalkoihin ja oli kankeutta.Sitten vaihdettiin Atorvastatin.Parin viikon käytön jälkeen huomasin silmieni alta ihon olevan keltaisen.Soitin heti hoitajalle että pitää päästä pian maksakokeisiin.Maksa arvot olivat 147.Nyt minulla on Ezetrol lääke,enkä halua oikeasti käyttää mitään näitä valmisteita,sen olen päättänyt.Minulla on sen verran paljon perussairauksia etten tarvitse lääkkeiden tuomia sivuvaikutuksia siihen lisäksi.
Olisin kiitollinen jos saisin ääneni kuuluviin tämän kirjoituksen myötä.
Terveisin Leena Paakkonen,Sotkamosta
p.0468910170

Oma kommentti