Sauvakävely on terveellistä

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan sauvakävely saa aikaan monia hyviä terveysvaikutuksia keski-ikäisillä miehillä, joilla on suuri diabetekseen sairastumisen riski.


Täysin uusi havainto on, että liikunta vähentää metabolisen oireyhtymän synnyssä vaikuttavan chemeriinin pitoisuutta. Sauvakävely vaikuttaa positiivisesti myös aerobiseen suorituskykyyn, kehon koostumukseen ja ei-alkoholiperäisen rasvamaksan markkereihin sekä laskee sydäntautien riskistä kertovien kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuutta.

NowaStep-tutkimuksessa selvitettiin liikunnan vaikutusta rasvakudoksen erittämiin adipokiineihin, glukoosiaineenvaihduntaan ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin miehillä, joilla on heikentynyt glukoosin säätely. Tulokset julkaistiin äskettäin Annals of Medicine -lehdessä. Huono kestävyyskunto, ylipaino ja ei-alkoholiperäinen rasvamaksa liittyvät metaboliseen oireyhtymään. Näyttää siltä, että sauvakävelyharjoittelu hillitsee ylipainosta johtuvaa kroonista tulehdusreaktiota ja se voi ehkäistä rasvamaksan syntyä myös silloin, kun glukoosin säätely on jo heikentynyt.

Tutkijoiden mukaan sauvakävely on erinomainen tapa kohottaa kestävyyskuntoa. Pitää vain muistaa säännöllisyys ja riittävä kuormitustaso. Sauvakävely soveltuu myös hyvin painonhallinnan tueksi ja kuluttaa kaloreita enemmän kuin kävely, mutta ei tunnu sen rasittavammalta, vaikka syke ja hapenkulutus ovatkin korkeampia kuin kävellessä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: sauvakävely, diabetes

Kommentit

Oma kommentti