Seksuaalirapeutti neuvoo: Puhukaa ja kosketelkaa

Sinikka SavanderEnnen sanottiin, että kyllä luonto tikanpojan puuhun vetää. Nykyisen stressaavan elämäntyylin takia moni tikanpoika on kuitenkin pulassa. Puhutaan haluttomuudesta, jota ilmenee yhä nuoremmilla sukupolvilla. Stressi ja muut paineet puhaltavat niskaan.

– Eivätkä suomalaiset vieläkään osaa puhua tunteistaan, perhe- ja seksuaaliterapeutti Sinikka Savander toteaa.

Sinikka Savander on kuuden lapsen äiti, joten hän tietää parisuhteesta ja seksuaalisuudesta yhtä ja toista. Sinikan varsinainen leipätyö on Tuusulanjärven ammattiopiston kuraattorina toimiminen, mutta hänellä on myös oma vastaanotto, missä hän keskittyy asiakkaittensa perheparisuhde- ja seksuaaliongelmiin. Savander on ehtinyt hankkia itselleen myös lastenhoitajan ja sosionomin tutkinnon. Sinikka antaa seksuaalikasvatusta myös kouluissa, ja hänen mielestään seksuaalikasvatuksen tulisikin kuulua oppilaitosten opetussuunnitelmaan.

Runoilija Tommy Taberman tiivisti jokin aika sitten pakinassaan suomalaisten tämän hetken suurimman ongelman: viina maistuu, tupakka maistuu, mutta elämä ei maistu. Nykyinen stressaava elämäntapa, yliseksuaalinen aika, silikonien ylivalta ja median luomat ihanteet sekä naisille että miehille eivät kulje lähelläkään todellisuutta.

– Luonto ei aina enää vedä tikanpoikaa puuhun, Sinikka Savander toteaa. – Silloin voi tarvita ammattiauttajan  tukea. Ihmiset hääräävät nykyään omien juttujensa parissa ja moni on jotenkin kadottanut yhteyden omaan itseensä alituisen stressin ja kiireen myötä. Ei malteta enää olla läsnä tässä hetkessä ja tunnelmassa, lämmössä ja rakkaudessa, vaan joko muistellaan menneitä tai suunnitellaan tulevia. Ei anneta parisuhteessa enää aikaa joutilaaseen yhdessäoloon, vaan kiirehditään koko ajan. Lomallakin on kiire, on suoritettava mahdollisemman monia asioita tehokkaasti, on mentävä koko ajan. 

– Jossakin välissä pitäisi ehtiä rakastelemaankin, mutta jos allakka on täynnä, ei sopivaa aikaa ole olemassa. Eikä sitä allakasta löydä. Monilla miehillä on kuitenkin suorituspakko: rakastelusta tulee sananmukaisesti aviollinen velvollisuus, joka hoidetaan vaikka hampaat irvessä. Siitä tulee pakkopulla, missä ei ole tunnetta mukana. Mekaaninen suoritus ei paljon anna naisellekaan.

On ymmärrettävää, ettei intohimon tuli enää keski-iässä roihua samalla tavalla kuin parikymppisillä, mutta Sinikka on huomannut vaikeuksia olevan myös nuorilla. Median tuottamat roolimallit koskevat ennen muuta heitä. Harva tyttö on kuitenkaan Britney Spearsin klooni ja yhtä harva nuori mies muistuttaa Tom Cruisea.

– Nuorilla on itsetunto-ongelmia. Itseä ei pidetä minään. Kun nykyään harrastetaan pikaruokaa, harrastetaan myös pikasuhteita, ja kun toista ei tunneta tarpeeksi hyvin, pikaseksin jälkeen seuraa pettymyksiä. Kavereille näyttäminen on tärkeää, ja myös siksi suhteista tulee helposti entistä kevyempiä ja pinnallisempia. Nykyään on monenlaista ahdistusta myös nuorten parissa. Kuitenkin myös nuoret hakevat parisuhteesta aitoa tunnetta, romanttista rakkautta, hellyyttä ja kotilieden lämpöä. Nuorilla on koko ajan valtava ihmisen ja rakkauden nälkä.

– Myös nuoret parit, joilla on pieniä lapsia, ovat tänä päivänä lujilla, kun kaikkea pitäisi olla ja seksinkin pitäisi sujua, Savander huokaa. – Kodin tunneilmastolla on suuri merkitys lapsiin, he luovat käsityksensä elämästä vanhempien antaman mallin mukaan. Tunneilmasto muuttuu arjen keskellä, riitoja tulee ja tuntuu, että rakkaus on välillä aivan kadoksissa.

– Kun voimat loppuvat, ei enää jakseta edes yrittää, mutta jos ongelmista ei löydä tietä ulos, kannattaa silloin tulla keskustelemaan jonkun ulkopuolisen kanssa. On hyvä puhua heti alussa, etteivät asiat mene liian solmuun. Joskus voi olla aivan pieni juttu, joka hiertää, ei vaan osata pukea sitä sanoiksi.

– Silloin kun lähdetään selvittämään ja puhumaan asioista, on vielä mahdollisuus löytää suhteessa jotakin uutta. Jos pariskunta pystyy tulemaan toisiaan puolitiehen vastaan, se on hyvä alku yhteiselle yritykselle. Oman itsensä kunnioittaminen on alku todelliselle rakkaudelle. Terapia eheyttää ja auttaa asiakasta löytämään omia esteitä, jotka tukahduttavat tunteet ja oman seksuaalisuuden näkyväksi tulemisen. Terapiassa opitaan tuntemaan omaa itseä ja omien tarpeiden ääneen puhumista. Parisuhteessa niin  kuin muissakin ihmissuhteissa on tärkeää tulla  kuulluksi.

Savander painottaa, että parisuhteessa kummankin osapuolen on vaalittava intohimoa ja erotiikkaa. On huolehdittava tulen tai joskus pienenkin kipinän olemassaolosta. Hiileen on puhallettava silloin, kun siinä vielä vähänkin kytee tuli.

– Olisi ihanaa, jos yhä useammat ihmiset olisivat joutilaina toistensa kainalossa, koskettelisivat toisiaan ja puhuisivat avoimesti tunteistaan. Harmaassa arjessakin kannattaa jakaa pieniä huomionosoituksia. Seksi ja seksuaalisuus ovat energiaa, jonka tulisi virrata meissä. Hellikää, kosketelkaa, puhukaa, pussatkaa ja rakastelkaa! Puhukaa tunteistanne ja siitä, miltä ihan oikeasti tuntuu ja mitä haluaisit kumppanisi tekevän itsellesi.

Sinikka Savander sanoo, että etenkin suomalaiset miehet ovat edelleen arkoja ja estyneitä puhumaan omista tunteistaan, mutta hän osoittaa sormellaan myös naisia.

– Naisetkin voisivat yrittää ilahduttaa miestään olemalla yllätyksellinen ja luova. Se onnistuu tietysti sitä paremmin, mitä enemmän on aikaa ja lepoa. Arjessakin voi olla houkuttelevampi, jottei miehen mieli tee lähteä hakemaan ulkopuolisia suhteita.

Silmittömän rakastumisen sanotaan kestävän maksimissaan kaksi vuotta. Sen jälkeen arki alkaa harmaantua, mutta silloinkin parisuhde voi kukoistaa, jos muistaa ottaa toisen huomioon.

– Kivaa pientä hellyydenosoitusta voi harjoittaa molemmin puolin, Sinikka Savander muistuttaa. – Pieni kosketus tai hellä sana riittävät kummasti.

Miesten potenssivaivoihin on jo olemassa useita tehokkaita lääkkeitä, joista Sinikka Savanderin mukaan on varmasti ollut apua monille miehille ja myös monissa parisuhteissa. Hän muistuttaa kuitenkin, että pelkkä teknisen suorituksen hallitseminen ei aina riitä. On ensin saatava lämpöä korvien väliin, ennen kuin se siirtyy jalkojen väliin. Tangoon tarvitaan edelleenkin kaksi.

Hän suhtautuu positiivisesti uusiin luontaistuotekauppoihin tulleeseen aineeseen, L-arginiiniin, jonka lääkelaitos hiljattain vapautti reseptiltä.

– Se on ainakin turvallinen tuote, ja jos ajatellaan parisuhdetta, se vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, sillä siitä on eri versiot sekä naisille että miehille. Pari voi yhdessä kokeilla tuotetta ja saada vähän uutta mielenkiintoa yhdessäoloon.  L-arginiini lisää luotettavien tutkimusten mukaan seksuaalista halukkuutta molemmilla; miehelle tulee erektio helpommin, naisilla kostuu emätin herkemmin ja näin molemmilla on myös parempi mahdollisuus nauttia yhdessäolostaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Max Wallgren

Terveys-Hymy 5-2004

Teksti:Fenno Natura
Avainsanat: L-argiini, seksi ja sukupuolielämän ongelmat

Kommentit

Oma kommentti