Sepelvaltimotauti pysäyttää

Sepelvaltimotauti on yleisin sydänsairaus Suomessa. Viime vuosikymmenten aikana taudin ennaltaehkäisy on onnistunut hyvin ja erityisesti työikäisten miesten sepelvaltimotautikohtaukset ovat vähentyneet.


Taudin määrä kokonaisuudessaan ei kuitenkaan ole vähentynyt, sillä ihmiset elävät vanhemmiksi. Tyypillisin tautiin sairastunut on yli 60-vuotias mies. Naisilla sairastumisen keskimääräinen ikä on estrogeenin suojaavasta vaikutuksesta johtuen 10 vuotta korkeampi.

– Vuonna 1972 käynnistyneen Pohjois-Karjala projektin arvioidaan säästäneen neljännesmiljoonan ihmisen hengen ja tuoneen keskimäärin 10 elinvuotta lisää suomalaisille. Resepti oli yksinkertainen: tupakka ja kovat rasvat pois. Tämä tehosi etenkin työikäisiin miehiin, kertoo kardiologian erikoislääkäri Antti Saraste Terveystalo Turusta.

Elämäntavoilla on suuri merkitys, mutta myös perimä vaikuttaa. Jotkut voivat sairastua tautiin jo nuorena, riskitekijöitä ovat diabetes ja liikalihavuus. Sepelvaltimotaudin kehittymistä edistävät tupakointi, kohonnut LDL-kolesterolin pitoisuus veressä sekä korkea verenpaine, joihin kaikkiin voi itse vaikuttaa elämäntavoillaan.

Teksti: Hymy
Avainsanat: sydän, sydänsairaus, sepelvaltimotauti

Kommentit

Oma kommentti