Seppo on kalevalainen jäsenkorjaaja

Mainos

Ikivanhat ja perinteiset kansanparannuskeinot ovat viime vuosina saaneet aivan uudenlaista suosiota. Yksi näiden vanhojen taitojen osaajista on suolahtelainen Seppo Rajalin, joka tekee kalevalaista jäsenkorjaustyötä.

Äänekosken Suolahdessa asuva Seppo Rajalin, 64, on päätynyt nykyiseen ammattiinsa, kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi, harvinaisen koukeroisten vaiheitten kautta.
– Minunhan pitäisi ikäni puolesta jäädä pian eläkkeelle, mutta kun olen vasta aloittanut nämä hommat, hän naureskelee.
– Olen peruskoulutukseltani sähköasentaja ja työskentelin Äänekosken tehtailla sähkömiehenä parikymmentä vuotta, kunnes iski ammatillinen käsi-ihottuma. Työnantaja katsoi, ettei minulle löydy terveydelleni sopivaa työtä, jolloin minua ruvettiin kuntouttamaan ja ihme kyllä vakuutusyhtiö lähti mukaan, koska kuntouttaminen tapahtui ammattitaudin perusteella.
– Minua kuntoutettiin puhtaampaan ammattiin ja niin seuraavaksi tuli hienomekaanikon ammattivalinta, joka toteutettiin oppisopimuskoulutuksella. Saihan siinä mielenkiintoisia tehtäviä kuten rakentaa avaruusluotainten osia. Mutta sielläkin ilmeni kemikaalialtistusta, joten edessä oli uusi kuntoutus, nyt atk-puolelle suunnitteluassistentin tehtäviin. Se työ käsitti lähinnä teknisten piirustusten laatimista tietokoneella. Ei siitäkään vakituista työsuhdetta syntynyt eikä silloisella työnantajallani ollut aikomustakaan työllistää minua pysyvästi, joten roikuin aikani lomautettuna, kunnes sanoin itseni irti ja perustin oman toiminimen. Rupesin tekemään freelancerina edellisiin ammatteihini liittyviä töitä.
Selkä oli reistaillut jo tehdastyön aikana.
– Se oli kolme kertaa niin pahasti jumissa, että avustajat joutuivat kärräämään minut päivystävälle lääkärille saamaan ensiapua. Kipupiikkejä on isketty kankkuun, mutta ei siitä tai muista lääkärin konsteista ole ollut sanottavammin apua. Olen käynyt myös lukuisilla hierojilla, urheilu- ja sidekudoshierojilla. Olen tavannut useita kansanparantajia ja tulin heidän kanssaan asioidessani huomaamaan, kuinka kipu alkoi hellittää aika ihmeellisellä tavalla, vaikka kansanparantajat eivät tuntuneet tehneen paljon mitään. Voimallinen hieronta ei auttanut ollenkaan yhtä hyvin kuin pehmeämpi käsittely.
Yli kymmenen vuotta sitten paikallisessa maakuntalehdessä oli iso kokosivun juttu kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Seppo kiinnostui asiasta, ja niin kuin sanonta kuuluu – loppu onkin historiaa.

Kirpputorin tarinoita

Lehtijuttu jäi muhimaan Sepon päähän.
– Eräällä kesälomareissulla satuin kuulemaan ohimennen kirpputorilla keskustelun, joka käsitteli rakennustyömaalla pahasti loukkaantunutta miestä. Hän oli päätynyt miltei pyörätuolikuntoon ja leikkausta oli harkittu, mutta siitä oli luovuttu halvaantumisvaaran takia. Mies oli sitten mennyt Pohjanmaalle käymään joissakin hoidoissa ja oli tullut sieltä terveenä takaisin. Tämä kaikki kuulosti tosi mielenkiintoiselta. Kun pääsin kotiin, menin heti nettiin ja otin selvää, mistä on kysymys.
Seppo etsi ja löysi Hämeenkyrössä alkavat Kansanlääkintäseuran jäsenkorjauskurssit, jonne kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi ilmoittautua.
– Siellä opettajana toimi mestari Leo Laakso. Se nappasi minut heti mukaansa ja sillä tiellä ollaan.
Noin kolmevuotisen koulutuksen jälkeen olen tehnyt tätä työtä itsenäisesti yli kahdeksan vuotta.

Väinämöistä, Joukahaista…

Mutta mitä ihmettä sitten oikein on kalevalainen jäsenkorjaus?
– Kaikkein perusteellisimman selvityksen saa www.kansanlaakintaseura.fi tai kalevalainen.fi-nettisivuilta, mutta lyhyesti sanottuna kyseessä on suomalaiseen kansanperinteeseen perustuva pehmeä ja hellävarainen käsittely, missä voimankäyttö ja manipulaatio on kokonaan kielletty. Oma selkäni on pysynyt täysin kunnossa tällä konstilla, se ei ole ollut kertaakaan kipeä sen jälkeen kun tutustuin tähän hoitomuotoon. Käyn itsekin yhä saamassa näitä hoitoja, joskin valitettavan harvoin.
Vaikka virallinen toimialaluokitus on hierontapalvelut, Sepon oikea titteli on kuitenkin kalevalainen jäsenkorjaaja. Se on Kansanlääkintäseuran omistama tavaramerkki, joka on nimisuojattu koko EU:n alueella.
– Tämä on tärkeä pointti, Seppo toteaa.
– Viime vuosina on ilmaantunut valelääkäreitä, valehoitajia ja niin edelleen, mutta ikävä kyllä nyt on tavattu myös valemeikäläisiä. Tähän titteliin tarvitaan kolmen vuoden peruskoulutus ja vähintään 300 oikealla tavalla tehtyä dokumentoitua hoitoa ennen kuin nimikkeen saa käyttöönsä.
Sepon oma asiakaskunta on hyvin laaja, pääsääntöisesti 100 kilometrin säteeltä. Vanhin on ollut 90-vuotias, nuorin ala-asteen oppilas. Tyypillisiä ovat selkävaivat yleensä ja alaselästä jalkaan enemmän tai vähemmän säteilevä iskiassärky. Myös niska-hartiaseudun vaivat ovat yleisiä, ja ne voivat tuoda mukanaan huimausta, tasapaino- ja näköhäiriöitä sekä tinnitusta eli korvien soimista. Kaikkia näitä voidaan Sepon mukaan hoitaa menestyksellisesti kalevalaisen jäsenkorjauksen keinoin kuten monia muitakin elimistön toimintahäiriöitä.
– Hurjimpana päivänä olen ottanut vastaan seitsemän asiakasta. Olin tuolloin tyhmyyksissäni buukannut viisi normaalihoitoa, mutta samaan päivään osui vielä kaksi akuuttitapausta, joita en raaskinut olla ottamatta. Illalla olin sitten tosi nääntynyt. Nykyään otan kahdesta kolmeen asiakasta päivässä, jolloin asiakaskin saa hoidosta irti enemmän. Normihoito kestää puolitoista-kaksi tuntia.
– Lääkärikunta suhtautuu meihin vaihtelevasti. On sellaisiakin, jotka saattavat jopa suositella, mutta toisaalta on niitäkin, jotka suhtautuvat vähintään epäillen.

Lihastenrentouttaja toimii

Seppo Rajalin kertoo, että kansanlääkintäperinteessä on luonnon antimia käytetty hyväksi satoja ellei tuhansia vuosia. Kun Seppo kiinnostui hoitoalasta, hän alkoi ottaa selvää myös alan markkinoista.
– Huomasin, että rovaniemeläisen Detrian Relaxant lihastenrentouttajassa oli käytetty juuri samoja kasveja ja yrttejä kuin kansanlääkinnässä, joten arvelin itsekseni, että siinä voisi olla kokeilun paikka. Hoitotyössä tarvitaan joka tapauksessa jotakin väliainetta ihoa vasten, sillä kuivalle iholle ei voi tehdä paljoa hoitotoimenpiteitä.
– Hieronnassa käytetään joko öljyjä tai rasvoja ja olen omassa työssäni kokeillut hyvin monenlaisia aineita, mutta heti kun löysin Relaxantin, otin sen mukaan hoitoihin. Sitä on hyvin miellyttävä käyttää ja se toimii työssäni todella hyvin. Sen tuoksu on hyvin hillitty. Siitä on minulla pelkästään hyviä kokemuksia ja olen käyttänyt sitä jo vuosia.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Petteri Kivimäki
Avainsanat: Seppo Rajalin, kalevalainen jäsenkorjaaja

Kommentit

Oma kommentti