Seppo sai harrastuksensa takaisin

Seppo Lehti ehti kärsiä polvien kulumisesta vuosikaudet. 
– Pahimmillaan kykenin vain kävelemään. Kyykystä en enää päässyt ylös, Seppo muistelee.

Lohjalla perheensä kanssa jo viitisen vuotta asunut Seppo Lehti, 54, työskentelee it-alalla. Seppo on nuoruusvuosistaan asti ollut innokas urheilun ystävä. Hän arveleekin, että polviongelmat ovat osaltaan peräisin tältä rintamalta. Ne alkoivat kiusata häntä jo parikymmentä vuotta sitten eli silloin, kun Seppo oli vasta hiukan yli kolmekymppinen.

– Harrastin muun muassa kaukalopalloa ja rullaluistelua. Polviin alkoi kerääntyä vahvasti nestettä aina luistelun jälkeen. Tähystyksessä löydettiin kovasti kulumia sekä rustoissa että nivelissä, ja pikkuhiljaa tilanne paheni. Portaissa kävely muuttui hankalaksi ja kyykkyyn meneminen ja erityisesti sieltä nouseminen tuli lähes mahdottomaksi. Kyykkyyn vielä pääsi, mutta ylös ei enää päässyt. Mieluummin meni sitten polvilleen.

Luontaistuote auttoi

Sepolle tarjottiin lääkevalmistetta, mutta siitä ei ollut apua.

– Lääkäri totesi, ettei asialle voinut tehdä juuri mitään ja sanottiin, että vaivat vain pahenevat, kun vuosia tulee lisää. Minulle toki tarjottiin uutta lääkevalmistetta, mutta jouduin lopettamaan sen käytön, koska se kävi valtavasti vatsan päälle. Kuulin apteekista, että se oli tehnyt saman jutun monelle muullekin. Oli pakko lopettaa ja jäädä ihmettelemään vaivojeni kanssa.

Viitisen vuotta sitten Seppo sai kuulla Via Naturalen vahvasta Nokkos-kalkki-inkivääri +vihersimpukka -nimisestä valmisteesta ja alkoi käyttää sitä.

– Ajattelin itsekseni, ettei se ota jos ei annakaan. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että suhtauduin asiaan aika lailla skeptisesti. Rupesin silti ottamaan sitä ohjeiden mukaan.

– Vähitellen huomasin, että kyykkyyn meno ja ylösnouseminen alkoi helpottua, ja muutenkin polvien jomottelu ja särky väheni. Rupesimme rakentamaan taloa, jolloin jouduin pakostakin olemaan paljon polvillani, menemään kyykkyyn ja kantamaan raskaita tarvikkeita, mutta kaikki sujui tosi helposti. Polvien takia ei tarvinnut kertaakaan pitää taukoa. Ne eivät enää turvonneet.

Tanssiminen sujuu

Seppo muistelee, että vei noin kuukauden verran, ennen kuin valmiste alkoi vaikuttaa.

– Alkuun en ollut ihan varma, mistä tilanteen parantuminen johtui, mutta kyllä sen pian ihan konkreettisesti huomasi. Olen pystynyt hiihtämään murtsikkaa, mikä ei aiemmin onnistunut. Myös polkupyörällä ajo oli jossakin vaiheessa hyvin hankalaa, sillä polvet alkoivat turvota pyöräilylenkin jälkeen. Kun kävin hiljattain lääkärissä vuositarkastuksessa, röntgenissä kävi ilmi, ettei kulumaprosessi ollut edennyt. Ihan niin kuin se olisi kokonaan pysähtynyt.

Seppo on tyytyväinen myös siitä, ettei valmiste aiheuttanut vatsaongelmia. Hänellä on niin herkkä vatsa, etteivät tavalliset tulehduskipulääkkeetkään onnistu. Eikä hän toisaalta ole vuosikausiin polviensa takia niitä tarvinnutkaan.

– Polvet eivät nykyään estä mitään toimintaa, ja jopa tanssiminen käy kivutta, hän iloitsee.

– Olimme vaimon kanssa nuorempana innokkaita tanssijoita, mutta yhdessä vaiheessa sekin jäi, koska seuraavana päivänä polvet olivat turvoksissa ja nestettä täynnä. Nyt pystyn tanssimaan ihan täysillä ja menemään vaikka kyykkyyn tanssilattialla, sillä tiedän, että pääsen sieltä vaivatta ylös.

Onnellinen loppu

Sepolta sujuu nyt vanha rakas harrastuskin eli laskettelu.

– Jouduin pitämään laskettelustakin vuosien tauon, koska laskettelupäivän jälkeen polvet olivat toista viikkoa nestettä täynnä. Nyt sekin sujuu ongelmitta eikä nestettä keräänny polviin. Olen ruvennut myös pyöräilemään ja teen päivittäin viiden kilometrin lenkin koiramme Romyn kanssa. Murtomaahiihto on tullut mukaan kuvioihin ja olen ruvennut käymään myös kuntosalilla. Pystyn tekemään jalkaprässiä, mutta lääkäri kehotti kuitenkin välttämään ihan äärimmäisiä liikkeitä polvien kanssa. Penkillä ei pidä mennä yli 90 asteen, mutta olen kuitenkin harjoittanut jalkalihaksia, sillä se  edesauttaa tilanteen pysymistä hyvänä.

Seppo siirtyi vuosi sitten helmikuussa uutuustuotteeseen nimeltään Nivele, Glukosamiini, Kollageeni -valmisteeseen. Tilanne on kohentunut entisestään.

– Kerroin näistä valmisteista viimeksi lääkärillekin. Hän ei ottanut kantaa, koska ei tuntenut tuotetta, mutta ei hän tuominnut. Hänen mielestään oli erinomainen asia, että apua on löytynyt, ja jos tuote kerran auttaa vaivoihin, sen käyttöä kannattaa ilman muuta jatkaa.

– Tarinalla on kerta kaikkiaan onnellinen loppu. Pikkuhiljaa kaikenlaista on palautunut ja olen saanut vanhat mieliharrastukseni takaisin. Aina tietysti vähän varoo, kun aloittaa uuden lajin, mutta toistaiseksi ei ole semmoista tullut vastaan, jota ei olisi pystynyt tekemään. Ainoa, mistä lääkäri varoitteli, oli selkeä hyppiminen eli suorat iskut polviin. Trampoliini ei minulle sovi! Seppo pohtii.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 4-2016

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: nivelvaiva, polven kuluminen

Kommentit

Oma kommentti