Siedätyshunajasta iso apu allergioihin

Mainos

Joskus apu on lähempänä kuin lähin puhelin. Näin kävi parturikampaaja Kari Turtiaiselle, kun vakioasiakas Kyösti Pitkänen istahti hänen parturituoliinsa ja kysyi, haluaisiko Kari kokeilla allergioihinsa hänen kehittämäänsä siedätyshunajaa.

Savonlinnalainen Kari Turtiainen, 68, on työskennellyt parturikampaajana 53 vuotta, joten hän on tänä aikana ehtinyt nähdä aika monta tukkaa ja kuontaloa. Oma yritys hänellä on ollut vuodesta 1973. Parhaimmillaan hänellä oli kolme liikettä ja 12 työntekijää, mutta nykyään hän tekee enää yksikseen töitä neljänä päivänä viikossa.
– Äiti oli parturikampaaja, joten minäkin rupesin tekemään samaa hommaa. Kirjoitin koulussa jo 12-vuotiaana aineen, että minusta tulee kampaaja, jonka jälkeen opettaja otti minut puhutteluun. Hän sanoi, että kannattaisi valita vähän miehisempi ammatti.
Karin vaimo Kaarina, 70, jäi pari vuotta sitten eläkkeelle, viimeksi hän teki töitä mielenterveyskuntoutujien parissa. Pariskunnalla on kaksi poikaa, ja seuraavaa polveakin on nelisen kappaletta.

Astma puhkesi 30 vuotta sitten

Kari oli vähän yli kaksikymppinen 1970-luvun alussa, kun hänen työssään käytetyt aineet aiheuttivat pahoja iho-oireita. Kynnet lähtivät melkein kokonaan irti.
– Kyseessä oli hoitoaine, joka meni hiuksen sisälle, jolloin saatiin käpyhuokoset auki. Onneksi valmisteeseen saatiin muutos, jonka jälkeen oireet katosivat.
Alttiutta erilaisille altistumisille oli siis olemassa. Vain ruoka-aineallergioita Karilla ei ole todettu, mutta esimerkiksi kissan seura ei hänelle sovi. Koirat sen sijaan eivät aiheuta hankaluuksia.
Usein allergioista on seurauksena astma, ja niin kävi Karillekin. Tuolloin elettiin vuotta 1985, ja jo vuotta myöhemmin hänelle yritettiin ruveta kirjoittamaan eläkepapereita. Hän ei kuitenkaan suostunut aloittamaan eläkepäiviä nuorella iällä.
– Allergiaoireet olivat kuitenkin tosi hankalia. Joka vuosi keväällä ja syksyllä jouduin viettämään huonoimpina kausina viikon sairaalassa siitepölyn takia. Kesällä oli pakko istua saunassa allergioita paossa, kun kaislat heilimöivät.
Kari on käyttänyt astmapiippua 1980-luvun puolivälistä ja se on hänellä käytössä tarpeen tullen edelleen. Allergioita yritettiin tuolloin hoitaa vaihtelevalla menestyksellä kaikilla senaikaisilla konsteilla kuten antibiooteilla ja kortisonivoiteilla.
Karilla on ollut muitakin terveysmurheita kuin astma ja allergia. Yli puolen vuosisadan mittainen parturikampaajan seisomatyö on jättänyt jälkensä niveliin.
– 16 vuotta sitten laitettiin tekonivelet polviin ja niskat olisi haluttu leikata jo kuutisen vuotta sitten, mutta siihen en ole suostunut.

Työpaikalta löytyi apu

Siedätyshunajan kehittäjä Kyösti Pitkänen on ollut jo vuosia yksi Kari Turtiaisen vakioasiakkaita. Kun parturin tuolissa tulee kaikenlaista juteltua, Kari mainitsi kerran myös astma- ja allergiaoireensa.
– Kyösti kysyi heti, olinko kokeillut hänen kehittämäänsä ApiPollen-nimistä siedätyshunajaa. Minähän kiinnostuin tietysti heti, ja siitä se lähti jo kolme, neljä vuotta sitten. Hommasin ensimmäisen purkin, opettelin hunajan käytön ja huomasin hyvin pian, että sehän auttaa. Alkuun otin sitä tulitikun kärkeen ja laitoin kitalakeen joka aamu koko pimeän vuodenajan.
Kari tähdentää, että ApiPollenia on tärkeää ottaa todella vain tulitikun kärkeen, ei yhtään enempää. Siitä se imeytyy pikkuhiljaa elimistöön ja tekee tehtävänsä. Karin poika päätti kokeilla siedätyshunajaa omiin allergioihinsa, mutta jätti ohjeet lukematta.
– Se otti ahneuttaan kokonaisen lusikallisen ja meinasi tukehtua. Koska kyseessä on siedätystuote, niin yliannos voi aiheuttaa voimakkaan allergiareaktion.

Ei enää pillereitä

Turtiaisilla on edelleen sama mökki samalla paikalla, mutta nykyään Karin ei enää tarvitse mennä saunan lauteille siitepölyä karkuun.
– Heinät ja kaislat kukkivat ihan niin kuin ennenkin ja olen muutenkin koko ajan luonnon kanssa tekemisissä. Edes koivuallergia ei enää haittaa sillä tavalla kuin ennen. Kahteen kesään en ole tarvinnut ainoatakaan allergiapilleriä, joten selkeä muutos parempaan on tapahtunut. Siedätys on toiminut tehokkaasti.
– Vain kesällä en käytä Apipollenia. Aloitin nyt marraskuussa ja otan sitä tilanteeni parannuttua nykyään vain viikon verran kerran kuukaudessa aina huhti-toukokuun vaihteeseen saakka. Kesällä en käytä, koska silloin olen niinsanotusti herkistyneessä tilassa.
– Olen enemmän kuin tyytyväinen tähän siedätyshunajaan ja olen suositellut sitä monelle. Se vain täytyy muistaa, että annos tulitikun päässä riittää!
Tarkempia tietoja ApiPollen-siedätyshunajasta on www.kerimesi.net -internetsivuilla. Sitä voi ostaa Kerimesin, GutGuiden (www.gutguide.com), Allergia-avun (www.allergia-apu.fi) ja Pur-kaupoista (www.pur-kauppa.fi).

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Petri Saarelainen

Kommentit

Oma kommentti