Siitepölyhunaja helpotti allergiaa

Sinikka KrogerusErikoislääkäri Sinikka Krogerus on kärsinyt koko ikänsä laaja-alaisista allergioista ja atooppisesta ihottumasta. Nyt tilanteeseen on kuitenkin tullut hyvin miellyttävä muutos.

Keski-Suomen Keskussairaalassa Jyväskylässä keuhkosairauksien erikoislääkärinä työskentelevä Sinikka Krogerus, 59, on potenut monenlaisia allergiavaivoja jo lapsuudesta asti. On ollut maitorupea ja taiveihottumaa, heinänuhaa ja myös eläinallergioita.

Siitepölyallergioista pahin on ollut koivu, mutta myös heinät ja pujo ovat aiheuttaneet oireita. Eläimistä hankalin on ollut kissa, mutta koirakin on tuottanut ongelmia.

– Myös ruoka-aineallergioita on ollut, hän kertoo. – Oireita ovat aiheuttaneet erityisesti raakaraasteet kuten porkkana, lanttu, selleri, omena ja päärynä. Lapsuudessa muilla sisaruksilla ei esiintynyt allergioita kuin minulla, mutta muillekin on tullut oireita myöhemmällä iällä.

Sinikka Krogerus sai lapsuudessaan siedätyshoitoa pistoksina, ja se auttoikin silmäoireisiin jonkin verran, mutta nuhaoireisiin siedätyksestä ei ollut apua. Hänen yliherkkyytensä oli sen verran laaja-alaista, ettei siedätyshoito tuonut ongelmaan ratkaisua.

– Allergioitani hoidettiin antihistamiineilla ja nenäkortikosteroideilla, joista on ollut apua. Viime vuosina nuhaoireet ovat kuitenkin muuttuneet hankaliksi poskiontelotulehdusten takia, joita on ollut yleensä touko-kesäkuun vaihteessa. Allergioiden vuoksi en ole joutunut koskaan olemaan poissa töistä, mutta silloin jouduin sairauslomalle, kun poskionteloita leikattiin.

Erikoislääkäri Krogerus sattui puolitoista vuotta sitten jouluna lukemaan Allergialehdestä kerimäkeläisen Kyösti Pitkäsen kehittämästä Apipollen-nimisestä erikoishunajasta, jota oli tutkittu koivuallergian siedätyksessä.

– Sillä oli hoidettu koivun siitepölyn aiheuttamaa nuhaa, ja koska itse olin kärsinyt samoista oireista, lähdin kokeilemaan. Joulu oli oikein hyvä ajankohta aloittaa kuuri, sillä hunajan tarkoitus on saada sietokykyä nousemaan ja oireistoa vähenemään seuraavaa siitepölykautta varten.

– Aloitin hyvin pienellä annoksella ja varovaisesti eli laitoin hunajaa hammastikun päähän ja painoin sen kitalakeen. Alkuun on todellakin oltava varovainen, sillä minullekin tuli silmäoireita, kun lisäsin annostusta. Olen sittemmin nostanut annoksen teelusikalliseen päivässä, mikä on maksimiannos.

Krogeruksella on kokemusta vasta viime vuoden keväästä ja kuluvan kevään alku- ja keskivaiheista, mutta hyvältä näyttää.

– Viime keväänä en sairastanut perinteistä poskiontelotulehdusta ja muutenkin allergian oireet olivat selvästi helpommat kuin aikaisemmin. Yllätyksekseni kaikki ruoka-aineallergiani katosivat. Olen  tästä syystä syönyt hunajaa myös kesäkaudella, joskin hiukan pienemmällä annostuksella, sillä en halua hedelmä- ja juuresallergian palaavan. Minulle ruokarajoitusten poistuminen on ollut suurin henkilökohtainen ilon aihe, sillä pidän kovasti pähkinöistä ja omenoista.

Krogerus kertoo, ettei erikoishunajan tehon salaisuutta tiedetä vielä varmuudella. Sitä on tutkittu vain koivun aiheuttamaan allergiseen nuhaan. Muista vaikutuksista ei ole vielä tieteellisiä tutkimuksia.

– Apipollenista ei tiedetä, perustuvatko sen vaikutukset hunajan sisältämään koivun siitepölyyn vai esimerkiksi mehiläisten käyttämiin maitohappobakteereihin. Joka tapauksessa tämä valmiste nostaa sietokykyä, mutta sitä ei kuitenkaan voida osoittaa ihan samalla tavalla kuin varsinaisessa siedätyshoidossa.

Maamme johtavat allergialääkärit suhtautuvat Apipolleniin positiivisesti, vaikka he painottavatkin lisätutkimusten tarvetta.

– Professori Tari Haahtela on tehnyt sillä tutkimuksia allergiasairaalassa, ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja dosentti  Kimmo Saarinen allergista nuhaa koskevat tutkimukset. Koska saadut hoitotulokset olivat hyviä, rohkaistuin itsekin kokeilemaan valmistetta.

– Olen sitä mieltä, että Apipollenia voi kokeilla ja käyttää. Se ei kuitenkaan korvaa varsinaista siedätyshoitoa, olipa kyse sitten pistoksista tai kielen alle laitettavista tableteista. Näitä hoitoja ei missään nimessä saa keskeyttää siedätyshunajan takia enkä suosittele niitä käytettäväksi samanaikaisesti.

– On hyvä keskustella asiasta oman lääkärin kanssa, aloittaa hyvin varovaisesti ja hakea vähitellen oman sietokyvyn rajat.

Erikoislääkäri Krogerus painottaa myös sitä, ettei Apipolleniin saa luottaa liikaa.

– Jos sen avulla saa hyvän oheisvaikutuksen, niin kuin minulle kävi, sitä ei pidä liikaa yleistää. Jos on  pahasti pähkinälle allerginen, ei pidä lähteä omin päin kokeilemaan, onko saanut vastaavan avun.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Ilkka Pietarinen

Terveys-Hymy 06-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: allergia, atooppinen ihottuma, maitohappobakteeri, siedätys, siitepölyhunaja

Kommentit

Oma kommentti