Silmien kuivuminen loppui

Sekä Liisa että Erkki Hyytiäinen ovat jo pitkään kärsineet silmien kuivuudesta. Liisan ongelman takana on fibromyalgia, Erkin vaivojen syytä ei ole saatu selville. Silmätipoistakaan ei ole ollut sanottavaa apua.


On sanottu, että kun pariskunta on ollut tarpeeksi kauan naimisissa, he alkavat muistuttaa toisiaan ja kaikki vaivatkin ovat yhteisiä. Hankolaiset Liisa, 67, ja Erkki Hyytiäinen, 68, allekirjoittavat varmaan ainakin tuon jälkimmäisen viisauden. Kumpikin on jo vuosikausia kärsinyt silmien kuivuudesta.

Liisa on kotoisin Varkaudesta ja Erkki Karjalohjalta. Hankoon heidät heitti aikoinaan Erkin työpaikka terästehdas Koverharilla. Hän työskenteli siellä valajana, ja alkuun Erkki joutui peräti viisivuorotyöhön. Jonkinlaista vuorotyötä hän teki koko ikänsä, kunnes päätyi eläkkeelle vajaat 10 vuotta sitten sydänvaivojen takia. Hänelle tehtiin ohitusleikkaus, joka onnistui onneksi erinomaisesti.

Myös Liisa on jo eläkeläisten kirjoissa, on ollut jo kymmenen vuotta. Liisa hoiti pariskunnan neljä tytärtä kotona ja jakoi yöllä lehtiä. Hän toimi myös kotiavustajana, ja siinä työssä hän loukkasi myös selkänsä. Se on kiusannut häntä siitä lähtien todella ankarasti, ja säryt olivat kolmen vuoden ajan niin armottomat, ettei Liisa päässyt edes sängystä. Miehen oli opeteltava tekemään ruokaa.

– Olen ollut kipuklinikalla kolmesti. Ristiselässä on monta repeämää ja välilevyn pullistuma sisäänpäin, siellä on vaikka mitä. Vieläkään en pysty kävelemään pitkiä matkoja. Minulle on määrätty kovia särkylääkkeitä, mutta pelkään joutuvani niistä riippuvaiseksi, joten kärsin mieluummin. Poistan särkyjä makaamalla piikkilevyillä, joita minulla on kolmea eri sorttia. Tällä hetkellä en ota mitään reseptilääkkeitä.

Pellolla paleltui

Liisan terveysongelmat eivät lopu tähän. Hän arvelee sairastaneensa fibromyalgiaa jo lapsesta saakka. Nivelet turposivat ja kipeytyivät rasituksen jälkeen.

– Kun lapsena kaivettiin perunoita kylmällä pellolla, minun ja siskoni sormet turposivat ja olivat koko talven tulehtuneina. Sittemmin sama vitsaus siirtyi ranteisiin, kun olin kukkakaupassa juoksutyttönä. Tykkäsin siitä työstä, mutta se piti lopettaa, kun oli liian kylmää.

Kun Liisan fibro alkoi nostaa päätään, lääkärit eivät juuri tienneet siitä. Sen olemassaoloa ei edes haluttu tunnustaa.

– Lääkäri määräsi minulle psyyken lääkkeitä! Fibromyalgiaa sanotaan myös pehmytosareumaksi, mutta minun mielestäni kyseessä on aineenvaihduntasairaus. Se on nyt kuitenkin aika hyvin hallussa, kiitos intialaisen lääkärin, jonka luona kävin kolme kertaa kymmenen vuotta sitten. Hänellä on täällä ayerveda-hoitola.

– Kerroin hänelle, etten syönyt enää sian enkä naudan lihaa ja kanaakin vain joskus, jolloin hän pyysi minua jättämään broilerinkin pois.

Liisa on nyt monta vuotta ollut täysin kasvissyöjä, ja tällä konstilla hän on saanut fibron kivut katoamaan, enää ei ole edes yösärkyjä.

– Kaksi vuotta sitten minulla todettiin myös keliakia, joka sekin on ilmeisesti vaivannut lapsuudesta asti, koska vatsa oli aina löysällä ja vessassa piti käydä neljä kertaa vuorokaudessa. Kun nyt jätin kotimaiset viljat pois, vatsa rauhoittui ja vessareissuja on enää kahdesti päivässä.

Konstit mummolta

Ihan kaikki fibron mukanaan tuomat ongelmat eivät kuitenkaan ratkenneet. Yksi fibron vitsauksista on silmien kuivuminen.

– Mulla karvasteli silmiä aina. Syystä tai toisesta Erkillä oli sama juttu. Hän joutui joskus laittamaan silmätippoja yölläkin, ja minä käytin miehen silmätippoja, kun en raaskinut ostaa omia, Liisa huokaa.

– Sitä ei tiedetä, miksi silmäni kuivuivat. Ne ovat kiusanneet jo useamman vuoden. Minulla on varmaan ollut kymmeniä sortteja eri silmätippoja, mutta mikään niistä ei oikein tahtonut auttaa. Se teki elämän tosi hankalaksi, Erkki Hyytiäinen puuttuu puheeseen.

Liisa käy edelleen hoitamassa erästä vanhaa mummoa, ja loppukeväästä hän huomasi mummon Terveys-Hymystä jutun, jossa puhuttiin silmäongelmista ja uudesta Tyrniöljy + Mustikka Omegat -nimisestä luontaistuotteesta. Mummo antoi lehden Liisalle, ja tämä hankki heti kyseistä valmistetta. Myös Erkki alkoi syödä sitä.

– Kesti kuukauden päivät, kun aloin huomata tuotteen toimivan, Erkki kertoo.

– Ja sama koskee myös vaimoa. Meiltä kummaltakin on silmien kuivuminen kokonaan loppunut, emme ole enää aikoihin tarvinneet apteekin silmätippoja.

– Tosi on. Nyt eivät minunkaan silmäni enää kuivu, Liisa vahvistaa.

Mutta ihan heti ei kannata odottaa tuloksia, Erkki muistuttaa. On oltava kärsivällinen, ei ole olemassa semmoista taikasauvaa, että tuote alkaisi toimia heti. Kumpikin syö Tyrni-Mustikan ohella muitakin luontaistuotteita.

– Vaimo on harrastanut niitä koko sen ajan, kun on 47 vuotta oltu yhdessä. Olen joutunut tottumaan siihen pikkuhiljaa, ja kyllä minut on jo aikoja sitten käännytetty. Otan sinkkiä, karnosiinia, l-arginiinia ja rypsiöljyä.

– Minä puolestani otan Tyrni-Mustikan ohella kalaöljyä ja iltaisin kalkkia ja magnesiumia, Liisa jatkaa.

Näillä pärjätään.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Pietari Hatanpää

Terveys-Hymy 8-12

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: fibromyalgia, kuivat silmät, silmien kuivuus

Kommentit

Minun silmien ja nenän kuivuuteen auttaa merisuolavesi. Minulla on ollut 40v. kuivat silmät ja nenä. Nenä kuivui ja veri tihkui nenästä, sitten nenä tukkeutui ruvesta. Olen käyttänyt 3 vuotta merisuolavettä sieraimissa ja olo on mitä parhain. Apteekista saa ostaa valmista merisuolavesi suihke pulloja, tai voi itse valmistaa. Kannattaa kokeilla. Illalla ja aamulla 2 suihketta joka pv.

Oma kommentti