Sisarukset huipulla

Roosa ja Kuutti HuhtikorpiHelsinkiläissisarukset Kuutti ja Roosa Huhtikorpi kuuluvat kumpikin omassa sarjassaan maamme kiipeilijöiden terävimpään kärkeen ja molemmilla on useita Suomen mestaruuksia.

Kuutti, 20, ja Roosa Huhtikorven, 18, isä menehtyi syöpään kun Roosa oli vielä sylivauva ja Kuutti parivuotias. Niinpä kummallakaan ei ole muistikuvia isästään.

– Koska isä kuoli, en koskaan ruvennut harrastamaan jääkiekkoa tai jalkapalloa, Kuutti muistelee. – Äiti halusi meille kuitenkin jonkun harrastuksen, ja koska tykkäsin pienenä kiipeillä puissa, sänkyjen päällä ja kasvihuoneen hyllyköissä, hän sai tästä idean luettuaan lehdestä, että Tapanilan Erä järjesti kiipeilytapahtuman. Koska viihdyin erityisen hyvin puissa, äiti varmaan ajatteli, että kiipeilyharrastus voisi sopia minulle.

– Ekaksi en meinannut uskaltaa, mutta äiti sai suostuteltua. Olin tuolloin varmaan kahdeksanvuotias. Koska Roosa oli mukana, hänkin ilmoitti yllättäen haluavansa kokeilla, ja kun sekin meni hyvin, äiti ilmoitti meidät kiipeilyn alkeiskurssille. Siitä se alkoi vähitellen kehittyä. Ekat vuodet olivat leikkimielistä harjoittelua, mutta jossakin vaiheessa se muuttui totisemmaksi. Rupesimme oikeasti harjoittelemaan eikä vain käymään joillakin kursseilla.

Sekä Kuutti että Roosa ovat omissa sarjoissaan Suomen huippuja. Kuutilla on nuorten pohjoismainen mestaruus, useita nuorten Suomen mestaruuksia ja aikuisten SM-kisoissa hän on sijoittunut hopealle. Kahtena vuotena Kuutti on voittanut miesten sarjan Suomen Cupin. Roosa on niin ikään voittanut kahtena perättäisenä vuotena Suomen Cupin ja hän on ollut jo vuosikausia sekä nuorten että naisten hallitseva naisten Suomen mestari.

Kumpikin on hoitanut myös koulunkäynnin mallikkaasti. Parastaikaa Santahaminassa armeijassa palveleva Kuutti on ylioppilas, mutta omaa alaa ei ole vielä löytynyt. Roosa puolestaan on ehtinyt jo valmistua merkonomiksi ja ensi keväänä häntä odottaa ylioppilaslakki. Roosakaan ei ole vielä valinnut elämänuraansa, vaikka äiti kuulemma yrittää kovaa vauhtia tehdä hänestä kirjanpitäjää. Äidillä Maija Huhtikorvella on luontaistuotekauppa Malmin Luontaistuote. Sisarukset ovatkin hyvin perillä urheilijoiden tarvitsemista ravintolisistä.

– Me on treenattu paljon yhdessä, mutta nyt se on onnistunut harvemmin, kun Kuutti on intissä, Roosa toteaa. – Emme kilpaile keskenämme, sillä Kuutti on mua niin paljon parempi. Onneksi me ollaan eri sukupuolta, sillä muuten me ei varmaan oltaisi väleissä. Totta kai meille nytkin tulee joskus kinaa, mutta se on kai normaalia. Kuutin kanssa on kuitenkin kiva treenata.

Armeijassa ei estä Kuuttia harrastamasta lajiaan täysillä, sillä Kuutti kuuluu maajoukkueeseen ja voi tällä perusteella anoa syylomaa. Niinpä hän lähti kesäkuun lopussa kuukaudeksi kiipeilemään Swasimaahan Etelä-Afrikkaan, mikä siirtää hänen siviiliin pääsyään lokakuusta marraskuuhun. Roosa puolestaan on tätä juttua luettaessa matkustanut kiipeilemään Espanjaan ja Ranskaan. Tällä reissulla vierähtää puolitoista kuukautta.

Kuutti ja Roosa ovat syöneet ravintolisiä jo pitkään. Aivan erityisesti he kuitenkin tähdentävät Axellus-yhtiön Maxim-sarjan merkitystä. Maximiin kuuluu energiapatukoita ja urheilu- ja palautusjuomia.

– Olemme käyttäneet sarjan tuotteita jo vuodesta 1999 lähtien, Kuutti kertoo. – Tuolloin pidettiin kisat Norjassa, ja kuulin Maximista eräältä hyvin tunnetulta ranskalaiselta kiipeilijältä. Kilpailuissa energiapatukat ovat käteviä, koska niistä saa nopeasti energiaa ja niitä on helppo ottaa mukaan kalliolle. Patukoissa on makuja vaikka kuinka paljon ja maut ovat nykyään niin hyviä, että ne kilpailevat tasapäisesti perinteisten suklaapatukoiden kanssa.

– Otan patukat mukaan aina kun menen treeneihin, Roosa jatkaa. – Se on tosi hyvä energiapaukku. Nappaan patukan heti treenien alussa ja joskus syön niitä muutenkin, jos nälkä yllättää, hän nauraa.

– Mutta yleensä silloin, kun tarvitsen nopeaa energiaa.

– Patukoita kuluu sen mukaan, kuinka rankkaa on, Kuutti toteaa. – Kisoissa niitä voi mennä useampiakin, mutta harjoituksissa tietysti vähemmän. Myös Maximin urheilujuomia on mukava litkiä ainakin aurinkoisilla keleillä.

– Maxim-tuotteista on ollut meille paljon hyötyä, Kuutti toteaa molempien puolesta. – Niiden avulla jaksaa treenata, ja jos energiataso pysyy treeneissä hyvänä, treenit pystyy vetämään täysillä läpi. Palautumispatukat ovat tarpeen, jos kisat kestävät useita päiviä. Karsinnat, semifinaalit ja finaalit ovat eri päivinä, ja niiden välissä kroppa palautuu patukoiden avulla tosi mukavasti.

– Tämä on eri laji kuin vuorikiipeily eikä niin vaarallista miltä se näyttää, Huhtikorven sisarukset painottavat. Kuutti ja Roosa kapuavat tässä Helsingin Kiipeilykeskuksessa, joka sijaitsee Tapanilan Erän tiloissa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 7-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: kiipeily, kunnon kohennus

Kommentit

Oma kommentti