Statiinien aiheuttamat sydäntaudit

Tohtori Matti Tolonen arvelee, että tämä artikkeli saattaa hämmästyttää ja jopa järkyttää joitakin statiinien käyttäjiä.

Noin 700 000 suomalaista syö statiineja siinä uskossa, että ne suojaavat sydäntä sairastumiselta. Asia ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen. Tutkimusten mukaan vain joka kuudeskymmenes käyttäjä hyötyy statiineista jotakin, loput syövät niitä turhaan. Joka kymmenes käyttäjä saa lihaskipuja- ja väsymystä, osa muistihäiriöitä, tyypin 2 diabeteksen tai haimatulehduksen ja joku saa harvinaisen sydänlihaksen rappeuman, rabdomyolyysin. Jotkut statiineja vuosia syövät henkilöt sairastuvat ikääntyessään statiinien aiheuttamaan sydämen diastoliseen vajaatoimintaan (statin-associated cardiomyopathy).
Siinä sydämen vasemman kammion seinämä paksuuntuu ja jäykistyy, ja sydänpussiin voi kertyä nestettä, joka painaa kammiota niin, ettei se kykene täyttymään kunnolla. Silloin sydänlihas ei jaksa pumpata riittävästi verta aorttaan. Syynä on sydänlihassolujen pienoisvoimalaitosten, mitokondrioiden toiminnan heikkeneminen, jota statiinit tunnetusti aiheuttavat.
Onneksi tämä tauti voidaan parantaa lopettamalla statiinit ja nauttimalla ravintolisänä ubikinonia 300 mg/vrk, kirjoittaa amerikkalaisen kardiologi Peter Langsjoenin työryhmä uudessa artikkelissaan (https://urly.fi/1oBc). Se hoiti onnistuneesti ubikinonilla 142 potilaan statiineihin liittyvää diastolista vajaatoimintaa. Potilaiden keski-ikä oli 65 vuotta, ja kolme neljännestä oli miehiä. Oireet olivat alkaneet keskimäärin seitsemän vuotta statiinien aloittamisen jälkeen. Potilaat olivat syöneet atorvastatiinia, rosuvastatiinia, pitavastatiinia, simvastatiinia, lovastatiinia, ja pravastatiinia. Heistä 93 % valitti väsymystä, 73 % muistihäiriöitä, 54 % lihasheikkoutta, 60 % lihaskipuja, 37 % raajojen puutumista ja/tai pistelyä.

Perusteellisia tutkimuksia

Potilaat tutkittiin, plasman kolesterolit ja ubikinonipitoisuudet analysoitiin ja sydämet tutkittiin ultraäänilaitteella. Statiinihoito lopetettiin, ja potilaille annettiin päivittäin 300 mg ubikinonia pelkistetyssä muodossa, ubikinolina. Kokeet toistettiin kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua. Useimpia potilaita seurattiin kolme vuotta, 77 prosenttia heistä yli vuoden. Seurannassa pysyi loppuun asti 137 potilasta, joista 131 osallistui uuteen sydämen ultraäänitutkimukseen.
Ubikinonihoito paransi merkittävästi 122 potilaan sydämen pumppausvoimaa; kolmasosalla se normaalistui täysin. Muutkin oireet lievenivät tai hävisivät valtaosalla potilaista. Muutama
potilas ilmoitti, ettei ollut hyötynyt ubikinonista mitään. Heistä seitsemän oli lopettanut ubikinonin käytön kokonaan, yhdeksän oli vähentänyt annostusta ja neljä oli vaihtanut sen toiseen valmisteeseen. Vaikka potilaiden kokonaiskolesteroli suureni hiukan, keskimäärin 1,6 mmol/l, se ei lisännyt sydänkohtauksia eikä sydänkuolemia. Ubikinoni ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia.

Statiinit eivät yksin riitä

Tulosten mukaan ubikinoni vahvistaa heikentynyttä sydänlihasta, parantaa vajaatoimintaa ja torjuu muitakin statiinien aiheuttamia sivuvaikutuksia. Mielestäni jokaisen statiininkäyttäjän kannattaisi nauttia ubikinonia lääkkeen haittavaikutusten ehkäisyyn ja hoitoon.
Lopuksi sydänpotilaille hyvä uutinen E-EPA-kalaöljystä, jonka toin Suomeen jo vuonna 2003. Se on nyt Yhdysvalloissa virallisesti sydänlääke. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myönsi E-EPAlle 13.12.2019 virallisen käyttötarkoituksen sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämiseen statiinihoidon lisänä. FDA:n mukaan statiinit eivät yksin riitä, vaan niiden lisänä tulee nauttia E-EPAa. Sen vaikutus ei perustu kolesterolin alentamiseen vaan pääasiassa seerumin kohonneiden trigly-
seridien vähentämiseen ja kroonisen matala-asteisen tulehduksen vaimennukseen ja sammuttamiseen. Lisäksi E-EPA suurentaa pieniä tiheitä sd-LDL-kolesterolihiukkasia, jolloin ne muuttuvat vaarattomiksi. Amerikkalaiset ja japanilaiset lääkärit määräävät nyt yleisesti statiinien lisäksi
E-EPAa sydänpotilaille ja suuren tautiriskin henkilöille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on yli kaksi miljoonaa suuren sydäntautiriskin ihmistä. Suomessa ja muissa EU-maissa E-EPA on edelleen ravintolisä, jota myyvät terveyskaupat, apteekit ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastot. Tavallisilla kalaöljyvalmisteilla ei saada aikaan vastaavaa sydäntä ja verisuonia suojaavaa vaikutusta.

Teksti:Matti Tolonen
Avainsanat: statiini, sydänvaivat

Kommentit

Oma kommentti