Suihke paransi Hannan kuivat silmät

Hanna Lakkalalla ei ole ollut muita terveysmurheita kuin kuivuvat silmät, jotka alkoivat oireilla piilolinssien käyttöön ottamisen myötä. Nyt tämäkin ongelma on taaksejäänyttä elämää, kiitos kotimaisen tyrniöljyvalmisteen.

Ympäristötieteiden puolelta filosofian maisteriksi valmistunut Hanna Lakkala, 35, kuuluu siihen nuoreen sukupolveen, joka tuntee kodikseen koko maailman. Hannaa luonnehditaan idearikkaaksi verkostoitujaksi ja maailmankansalaiseksi, ja hänen keskeiset osaamisalueensa ovat ympäristö, kestävä kehitys ja yritysvastuu. Hanna on työskennellyt yksityisen ja julkisen sektorin hankkeissa Euroopassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hänen työtehtävänsä ovat liittyneet muun muassa ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset sekä energia- ja ruokahävikkiongelmat.

Torniosta kotoisin oleva Hanna puhuu viittä kieltä ja työskentelee nykyään Rhea Solutions -nimisessä kahden naisen yrityksessä, jossa hän on toinen osakkaista. Yritys on ollut pystyssä pari vuotta ja Hanna on ollut siinä mukana vuoden päivät.

– Teen työkseni konsultointia liittyen yritysvastuuseen ja vastuulliseen hankintaan. Autan siis yrityksiä toimimaan vastuullisesti eli kartoittamaan ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia ja miettimään, kuinka negatiivisia vaikutuksia voi pienentää, sekä myös viestimään vastuullisuudesta.

Reissunainen

Hanna tunnustaa olleensa maailmanparantaja lapsuudestaan asti ja kouluttaneensa perhettään kierrättämisessä jo ennen kuin siitä ruvettiin puhumaan. Häntä on aina kiinnostanut luonto ja maailman asiat, ja kirjekavereita oli ympäri maailmaa jo lapsena.

– Pikkutyttönä lempilauluni oli Matkustan ympäri maailmaa, ja se toteutui. Vanhempani eivät ole olleet kovin innokkaita matkustelemaan lapsuudessani, mutta ehkä kaukokaipuu tuli mummolta, joka asui nuoruudessaan pitkään Amerikassa. Kuuntelin aina suurella mielenkiinnolla hänen juttujaan.

Koska Hanna on vasta kolmevitonen, terveysongelmia ei ole ollut. Vain silmien kuivuminen on kiusannut aika ajoin.

– Se alkoi kun rupesin käyttämään piilolinssejä. Jossakin vaiheessa piilareiden käyttöä piti vähentää, kun silmät kuivuivat niin paljon. Käytin niitä tuolloin vain urheillessa, mutta muulloin oli pakko pitää silmälaseja. Olen kokeillut kaikenlaisia silmätippoja, mutta aika monet niistä aiheuttivat kirvelyä.

Apu löytyi silmäsuihkeesta

Hanna löysi vajaat puoli vuotta sitten kotimaisen Aromtech-yrityksen tyrnipohjaisen Membrasin Vision Vitality Spray -nimisen silmäsuihkeen, joka on kehitetty nimenomaan kuivia silmiä varten. Ja on tyytyväinen.

– Nyt pystyn käyttämään piilareita taas enemmän ilman, että silmät kuivuvat. Varsinkin talvisin kuivasilmäisyys on vaivannut aika lailla, mutta nyt huomasin, että viime talvena helpotti silläkin rintamalla. Käytän tätä valmistetta kerran pari kertaa päivässä, mutta piilareiden kanssa tarvitaan vielä ekstrasuihkaisu. Aloitin hiljattain myös samaan tuotesarjaan kuuluvien kapselien ottamisen, mutta niistä en vielä osaa sanoa mitään; käyttöohjeenkin mukaan vaikutus näkyy vasta muutaman viikon jälkeen. Suihkeesta kyllä voin todeta, että se toimii.

– Valmiste on kostuttanut silmiä niin, etteivät ne enää ole missään tilanteessa kuivat. Ei tarvitse räpsytellä yhtä paljon kuin aikaisemmin. Koska matkustan paljon, minulla on aina lentokoneessa mukana tyrnisuihketta, sillä lennoilla silmät kuivuvat hyvin helposti. Nyt sitäkään ongelmaa ei enää ole. Lisäksi se tyrniöljyn ansiosta kosteuttaa koko silmäluomen aluetta.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Vaiva liittyy usein päätetyöskentelyyn, kuivaan ilmaan tai piilolinssien käyttöön. Päätelaitteiden parissa vietettävän ajan kasvaminen on lisännyt myös sinisen valon silmille aiheuttamia haittoja.

Uudenlainen apu silmäongelmiin

Torniolainen Aromtech on ollut mukana Turun yliopistossa tehdyissä tyrniöljytutkimuksissa jo 1990-luvulta alkaen. Yritys on nyt tuonut markkinoille kuivasilmäisyyden hoitoon uudenlaisen kaksivaiheisen Membrasin-konseptin, joka sisältää tyrniöljysuihkeen sekä SBA24-tyrniöljy-luteiini-kapselin.

– Ainutlaatuisessa ratkaisussamme yhdistyvät suihkutettava tyrniöljyä sisältävä silmätippa sekä kapselina otettava pitkävaikutteinen tyrniöljy. Molempien tuotteiden silmiä kosteuttava vaikutus on tieteellisesti osoitettu. Membrasin Vision -tyrniöljykapseli sisältää toisena aktiiviaineena luteiinia, jota käytetään muun muassa sinisen valon haittojen torjunnassa, ja luteiinilla on tieteellisesti osoitettu olevan rooli myös silmänpohjan ikärappeuman ennaltaehkäisyssä, korostaa Aromtechin toimitusjohtaja Helena Korte.

Sinisen valon määrä lisääntyy koko ajan, kun ihmisten ruutuaika pitenee ja LED-valojen määrä lisääntyy. Sininen valon taajuudet voivat pysyvästi vahingoittaa silmiä, kun altistus on pitkäaikainen.

– Sinisen valon haitoista kärsivät yhä enemmän nuoret ja keski-ikäiset, jotka työssään ja harrastuksissaan katselevat paljon eri päätelaitteita. SBA24 tyrniöljy-luteiini -kapseliemme luonnolliset vitamiinit ja niiden esiasteet suojaavat silmää hapettumisvaurioilta. Erityisesti luteiini vahvistaa silmän pohjan pigmenttiä, joka on ihmisen luontainen suodatin siniselle valolle. Elimistö ei pysty valmistamaan luteiinia, vaan se on saatava ravinnosta, sanoo Aromtechin tuotekehitysjohtaja Petra Larmo.

Terveys-Hymy 5-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arto Wiikari/Otavamedia
Avainsanat: kuivat silmät

Kommentit

Oma kommentti