Suihke tuplasi D-vitamiiniarvot

Anne Laurila söi vahvoja D-vitamiinitabletteja vuosikaudet, kunnes hän vuosi sitten päätti ihan uteliaisuuttaan käydä mittauttamassa D-vitamiiniarvonsa. Lukemat olivat yllättäen järkyttävän alhaiset.


Porilainen luontaisyrttineuvoja Anne Laurila, 47, on perusterve nainen. Mitään vakavampaa sairautta tai onnettomuutta ei ole koskaan sattunut. Viisi vuotta alalla vaikuttanut Anne pitää kuitenkin terveydestään hyvää huolta sekä terveellisen ja monipuolisen ruokavalion että myös tarvittavien ravintolisien ansiosta.

– Sairastuin edellisessä työpaikassani migreeniin, mutta sitten nykyinen pomoni, diplomihomeopaatti Merja Lindström alkoi hoitaa minua, ja siitä vaivasta päästiin. Minulla oli valtavat vajaukset monista tärkeistä vitamiineista ja hivenaineista. Kiinnostuin alasta niin paljon, että innostuin Merjan vetämistä kursseista ja lopulta hän pyysi minua Luontaislääkintäkeskukseen töihin, Anne naurahtaa.

Annen aviomies Kari on ammatiltaan kaupparatsu. Pariskunta on ollut naimisissa vuodesta 1991. Yhteisiä lapsia heillä ei ole, mutta Karilla on edellisestä liitostaan 22-vuotias tytär.

– Olen keväästä 2007 lähtien syönyt eri tablettimuotoisia D-vitamiinivalmisteita, joiden pitoisuudet ovat vaihdelleet 25 ja 40 mikrogramman välillä. Kesällä 2011 huomasin yhtäkkiä, että vasemman reiden lihaksessa oli ihan selvä kuoppa. Asia kuitenkin unohtui.

Yllättävät mittaustulokset

Kun D-vitamiinista puhuttiin koko ajan entistä enemmän, Anne ajatteli vuosi sitten marraskuussa ihan uteliaisuuttaan mittauttaa D-vitamiinitasonsa.

– Olin ottanut D-vitamiinia kiltisti joka päivä ja oletin ilman muuta, että kaikki oli kunnossa, mutta sain järkytyksekseni kuulla, että arvoni olikin vain 46 nanomoolia litrassa. Tavoite on jossakin 75–80 paikkeilla. Tablettimuotoiset valmisteet eivät siis näyttäneet imeytyvän juuri ollenkaan.

Annelle suositeltiin tuolloin Dlux3000 -nimistä D-vitamiinisuihketta. Hän tarttui tilaisuuteen heti.

– Sain kokeiltavaksi 75-mikrogrammaisen D-vitamiinisuihkeen, jota otin joskus kolme, neljäkin kertaa päivässä. Kun olin käyttänyt kaksi putkiloa, kävin huhtikuussa mittauttamassa uudestaan D-vitamiiniarvoni, joka nyt näytti 102 nmol/l! Arvo oli siis kaksinkertaistunut vain neljässä kuukaudessa.

– Ja yllätys yllätys, se reisilihaksen kuoppa oli kokonaan kadonnut. Joku yhteys D-vitamiiniin sillä täytyy olla. Jatkan edelleen päivittäin D-vitamiinisuihkeen ottamista. Aivan ehdottomasti.

Ruokavalio ja ravintolisiä

Anne syö muitakin ravintolisiä. Päivittäiseen repertuaariin kuuluvat lisäksi muun muassa aktiivinen B12-vitamiinisuihke, sinkki, seleeni, pycnogenol, aktiivimuotoinen unikinol kuuriluontoisesti, C- ja B-vitamiinit sekä luonnon A-vitamiini. Kalaöljyä Anne ottaa myös säännöllisesti eri merkkejä vaihdellen.

– Ruokavalioni on VHH eli vähähiilihydraattinen. En syö ollenkaan viljatuotteita, ja tämä toimi yhtenä osatekijänä, kun pääsin migreeniongelmasta eroon.
Harrastuksista kysyttäessä Anne naurahtaa.

– Ei niitä juuri ehdi olla! Kun meillä on omakotitalo, puutarhatöissä aika menee mukavasti. Harrastukset menevät vahvasti hyötyliikunnan puolelle.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 11-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, D-vitamiinisuihke

Kommentit

Oma kommentti