Sulkapallomestarin diabetes kuriin ruokavaliolla

Lasse Nyberghille diagnosoitiin diabetes. Lääkäri määräsi insuliinia ja statiineja, mutta Lasse vaihtoi ruokavalionsa vähähiilihydraattiseksi. Sokeriarvot putosivat normaaleiksi saman tien. – Olisi luullut, että hoitohenkilökunta olisi ollut riemuissaan, mutta kävikin päinvastoin, Lasse tuhahtaa.

Espoon Haukilahdessa asuva perheyrityksen toimitusjohtaja Lasse Nybergh, 61, on menestyvä sulkapalloilija, joka on voittanut kymmeniä Suomen mestaruuksia juniori-, seniori- ja ikämiessarjoissa sekä kaksin- että nelinpelissä ja hallitsi lajia kymmenkunta vuotta 70-luvulla. Kunto on edelleen kova, sillä Lasse kävi syyskuussa veljensä kanssa ikämiesten MM-kisoissa, missä sijoitus oli omassa ikäluokassaan kahdeksan parhaan joukossa sekä kaksin- että nelinpelissä.

Lasse on naimisissa ja viiden lapsen isä. Poikia on neljä ja tyttöjä yksi. Vain yksi viisikosta on mukana tekniikan maahantuontia harjoittavan perheyrityksen hallituksessa. Työtä ja perhe-elämää ei ole sekoitettu tämän enempää. Nyberghien yhtiössä on töissä 14 henkeä. Itse firma on jo 82 vuotta vanha.

Kun tätä juttua tehtiin, Lasse oli juuri palannut viikon työmatkalta Venäjältä. Eläkkeelle hän sanoo siirtyvänsä vasta sitten, kun näkee, kuinka asiat etenevät.

Lassen diabetes todettiin työterveyshuollossa alkuvuodesta pian neljä vuotta sitten. Sokeriarvot olivat jo tätä ennen olleet koholla, mutta ennen diagnoosia Lasse oli täysin terve mies eikä hänellä ollut mitään reseptilääkitystä. Diabetes ilmoitti itsestään väsymyksenä; töiden jälkeen Lassen oli mentävä makuulle lepäämään.

– Kun diabetes todettiin, paastosokeri oli 17 ja pitkäaikaissokeri 10,4, joten selvästi diabeteksen puolella oltiin. Pitkäaikaissokerin pitäisi olla alle kuuden. Kun korkeat arvot todettiin, minut passitettiin välittömästi Jorviin, missä arvot vielä varmistettiin, ja lopulta sain kainalontäyteisen pakkauksen lääkkeitä ja hoitosuosituksia. Samanaikaisesti määrättiin myös statiineja. Näillä keinoilla sokeriarvot laskivatkin, mutta huomasin jo kahden viikon piikityksen jälkeen, että paino alkoi nousta selvästi.

Raju ruokavaliomuutos

Lasse totesi, että tämä peli ei vetele. Hän otti ohjat omiin käsiinsä.

– Minulla oli diabetesta sairastavia tuttavia, joiden kautta sain käsiini tohtori Antti Heikkilän kirjoittaman kirjan. Tein välittömästi rajun ruokavaliomuutoksen eli siirryin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Pois jäivät kertaheitolla kaikki verensokeria nostavat ruokalisukkeet kuten pastat, perunat, riisi, leipä ja einekset. Rupesimme tekemään ruokaa niin kuin sitä pitäisi tehdä. Vaimo oli heti mukana, ja jo muutaman viikon kuluttua hänkin sanoi oman vointinsa kohentuneen selvästi, vaikkei hänellä ollut mitään sairautta.

Lassen sokeriarvot muuttuivat rajusti paremmaksi jo kahden viikon sisällä. Hän ei heti uskaltanut heittää kokonaan pois lääkärin määräämiä lääkkeitä, mutta luopui niistä muutaman päivän aikana.

Jo viikon kuluttua insuliini oli kokonaan poissa käytöstä. Kun kaksi kuukautta diabetesdiagnoosista oli kulunut, Lasse kävi Espoon kaupungin rutiinitarkastuksessa, jolloin paastosokeri oli pudonnut jo 6,8:aan. Pitkäaikaissokeria ei tuolloin syystä tai toisesta otettu. Sen jälkeenkin paastosokeriarvo on pyörinyt kuuden kieppeissä eli normaalin rajoissa.

Tyhmempi luulisi nyt, että hoitohenkilökunta olisi heittänyt riemuissaan hattua ilmaan, kun potilaan sairaus oli kadonnut vain parissa kuukaudessa. Mutta kävikin ihan päinvastoin.

Veriarvot kunnossa

Parannettu mikä parannettu, mutta väärin parannettu. Olisi pitänyt vain syödä lääkkeitä ja jatkaa insuliinipistoksia!

– Vastaava diabeteslääkäri Tapiolan terveysasemalla totesi minut lääkekielteiseksi. Vaikka olin oireeton, minun olisi silti pitänyt syödä lääkkeitä. Tätä viisautta perusteltiin Suomessa käytössä olevalla Käypä hoito -systeemillä, joka on lääkäriliiton laatima kaikkia sairauksia varten. Mikäli potilasta ei hoideta sen mukaisesti, lääkärit voivat joutua vastuuseen, jos saan vaikka yllättäen sydänkohtauksen.

– Minua ei kuitenkaan heitetty ulos kaupungin diabeteshoidosta. Saan edelleen käydä ottamassa mittauksia ja silmänpohjakuvia ja mitä tahansa diabetekseen liittyvää, mutta omaan ruokavaliohoitooni suhtaudutaan hyvin vanhanaikaisesti.

Lassella ei ole enää hoitavaa diabeteslääkäriä. Hän käy kerran vuodessa tapaamassa kunnan diabeteshoitajaa, mutta periaatteessa aivan turhaan, koska veriarvot ovat kunnossa.

– Tämä on ihan järjenvastaista. Nykyinen Käypä hoito -linjaus ruokkii vain lääke- ja elintarviketeollisuutta, koska se suosittelee korkeahiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota; juuri se ruokavalio joka johtaa diabetekseen. Diabetespotilaiden asialla ei olla.

Lasse seuraa edelleen säännöllisesti sokeriarvojaan.

– Mittaan itse pari kolme kertaa kuukaudessa aamusokerin ja käyn testeissä kerran pari vuodessa. Niin kauan kuin pitkäaikaissokeri on kunnossa, valitsemani elämäntapa on oikea. Olen käytännössä unohtanut koko sairauden.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Pekka Nieminen

Terveys-Hymy 1-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes, ruokavalio, vähähiilihydraattinen ruokavalio

Kommentit

Juttuni ei koske diabetesta vaan lääkekielteisyyttä ja lääkärin suhtautumista asiaan….Miehelleni tehtiin ohitusleikkaus n.2v sitten.Hänellä oli verisuoni infektio.Leikkauksen jälkeen määrättiin kolesteroolilääke,sydänlääkkeitä,Marevania ym.Hän ei pystynyt niitä käyttämään,oli kamalat lihaskivut,jalat eivät toimineet ym…Verikin meni niin ohueksi Marevanin takia,että veri alkoi tulla jaloista läpi.Lääkärin mukaan lääkitystä olisi pitänyt jatkaa..Mieheni oli kuulemma lääkekielteinen.Lääkkeet pitää ottaa suositusten mukaan hänen mukaansa… Mies jätti kaikki lääkkeet,jatkaa normaalia elämäänsä lenkkeillen kuten ennenkin ja voi hyvin.Ei ole mitään vaivoja.Hän on 68v.

Huom, tässä kyseessä 2-tyypin diabetes. Olisi hyvä mainita asiasta jo otsikossa, ettei asiat mene jälleen kerran sekaisin. 1-tyyppi on aivan eri sairaus!

Oma kommentti