Suomalaiset eivät tunne diabetesta

Yli puolet suomalaisista uskoo, että tyypin 2 diabetes puhkeaa vasta vanhemmalla iällä. Kolmasosa keski-ikäisistä ei koe kuuluvansa riskiryhmään. Todellisuudessa suurin osa tyypin 2 diabetekseen sairastuneista on työikäisiä. Hoitamaton diabetes aiheuttaa vakavia terveysriskejä, ja huolestuttavaa on, että 250 000 suomalaista sairastaa sitä tietämättään.

– Tyypin 2 diabetes ei välttämättä tunnu miltään, ja oireet voivat lisääntyä huomaamatta. Esimerkiksi lisääntynyt epämääräinen väsymys, särky ja näön heikkeneminen ovat merkkejä, jolloin kannattaa selvittää onko kyse diabeteksesta, etenkin jos diabetesta esiintyy suvussa, sanoo työterveyslääkäri, kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta.

Tyypin 2 diabetes on hoitamattomana vakava sairaus, joka voi johtaa merkittävästi elämänlaatua heikentäviin liitännäissairauksiin. Hyvän hoidon ansiosta diabetesta sairastava voi kuitenkin elää täysipainoista elämää.

– Jotta elämänlaatu säilyy hyvänä ja elimistön pysyvät vauriot vältetään, varhainen diagnoosi on tärkeää, Metsäniemi sanoo.
Terveystalon maaliskuussa 2016 toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin suomalaiset tuntevat diabeteksen riskit, hoidon ja ennaltaehkäisyn. Yli kolmasosa ei tiennyt, mitä eroa tyypin 1 ja 2 diabeteksella on.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: diabetes, tyypin 2 diabetes

Kommentit

Oma kommentti