Suomalaisista 100 000 änkyttää

Mitä yhteistä on Marilyn Monroella ja Winston Churchillilla? Tai Napoleonilla ja Herra Beanilla? Kaikkien ongelmana on änkytys, mutta se ei ole estänyt luomasta mittavaa uraa.


Englantia 1930-luvulla hallinneen kuningas Yrjö VI:n änkytyksestä kertova elokuva Kuninkaan puhe on liikuttanut miljoonia katsojia, eikä syyttä. Loistava elokuva sai peräti neljä Oscaria, sillä se valittiin parhaaksi elokuvaksi, miespääosan esittäjä Colin Firth sai niin ikään Oscarin, ja sama pysti myönnettiin myös ohjaaja Tom Hooperille ja elokuvan käsikirjoittajille.

Harvoin – jos tuskin koskaan aikaisemmin – änkytys on tuotu näin konkreettisella ja selkeällä tavalla suuren yleisön tietoisuuteen. Kuningas oppi aikaa myöten selviytymään änkytyksensä kanssa, mutta se vaati ankaraa harjoitusta.

Kaikille änkyttäjille ei kuitenkaan käy yhtä hyvin.

Miehillä yleisempää

Änkyttäminen vaikuttaa tuhansien ja taas tuhansien suomalaisten jokapäiväiseen elämään. On arvioitu, että änkyttäjiä olisi 1–2 prosenttia kansasta, mikä tekisi Suomen oloissa jopa 100 000 ihmistä.

Kun änkytys on oikein vaikea, änkyttäjä saattaa eristäytyä ja syrjäytyä muusta yhteiskunnasta. Se voi häiritä sosiaalisia kontakteja, opiskelua, työ- ja perhe-elämää. Syystä tai toisesta änkytys on miehillä 3–4 kertaa yleisempää kuin naisilla.

Änkytys alkaa usein jo varhaislapsuudessa, joskin valtaosalta lapsista änkytys sittemmin katoaa, kun puhe kehittyy. Osalla se kuitenkin jää pysyväksi.

Änkytys on tahdosta riippumaton puheen häiriötila, joka ilmenee tyypillisesti venytyksenä, toistoina tai täydellisenä puheen salpautumisina, jotka voivat kestää minuuttikaupalla. Joissakin harvoissa tapauksissa änkytys saattaa aiheutua fyysisistä tai neurologisista vammoista tai sairauksista, mutta yleisesti ottaen änkytys on psyykkisten, fyysisten ja neurologisten tekijöiden summa, jonka arvoitusta tiede ei ole onnistunut ratkaisemaan.

Änkytys ja älykkyys

Yhtä ja yleistä syytä ei ole löydetty. Hämmästyttävää kyllä, mutta änkyttäjä ei änkytä ollessaan yksin tai jos hän juttelee eläimelle. On havaittu, että jatkuvan änkytyksen moottoreina toimivat puhumisen pelko ja änkytyksen vältteleminen, ja näin noidankehä on valmis.

Änkytys ei kuitenkaan ole sidoksissa änkyttäjän älykkyyteen tai muihin hengenlahjoihin. Suomen tunnetuin änkyttäjä on entinen SDP:n puheenjohtaja, ulkoministeri ja europarlamentaarikko Pertti Paasio, jonka änkytyksestä tehtiin aikoinaan raakaa pilaa. Paasio joutui jopa sanelemaan ehdot televisiohaastatteluilleen, sillä kun hänen puheensa nauhoitettiin, jotakin muuta puoluetta edustanut editoija saattoi tahallaan jättää haastatteluun tarpeettoman paljon änkytyksiä.

Lopulta Paasio kyllästyi ja suostui jatkossa ainoastaan suoriin haastattelulähetyksiin. Paasio itse on todennut änkytyksestään, että eikö se ole parempi vaihtoehto, ettei ajatus takeltele, puhe vain.

Nykyisten terapiamenetelmien avulla on kuitenkin mahdollista lievittää änkytystä tai parhaimmissa tapauksissa jopa poistaa se. Änkytysterapian päämääränä on saada änkyttäjän puhe sellaiseen kuntoon, että hän pärjää jokapäiväisessä elämässään.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Skoy

Terveys-Hymy 1-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: änkytys

Kommentit

Oma kommentti