Suomessa 50 000 keliakiasta kärsivää

Tutkijat raapivat päätään ja yrittävät selvittää, miksi keliakia on nykyään peräti neljä kertaa yleisempää kuin vielä 50 vuotta sitten. Vieläkään keliakia onneksi ei ole kovin yleinen sairaus, mutta siihen törmää entistä useammin.

Vajaa prosentti kaikista ihmisistä on herkistynyt viljan gluteeniproteiinille. Jos lukema muutetaan Suomen oloihin, keliakiasta kärsivien lukumääräksi tulee noin 50 000 kansalaista. Tutkijat arvelevat ilmiön johtuvan jostakin ympäristötekijän muuttumisesta, mutta eivät vielä tiedä, mistä. Kaiken muun ihmettelyn lisäksi keliakia on yleistymään päin etenkin nuorilla ihmisillä.

Keliakia aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa. Se häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Mutta kun keliakia todetaan, voidaan eläinikäisillä ruokavaliorajoituksilla elää suhteellisen oireetonta elämää. Pois on jätettävä ruista, ohraa ja vehnää sisältävät ruokavalmisteet, mutta keliaakikot voivat käyttää 50-90 grammaa kauraa osana päivittäistä ruokavaliotaan.

Hyvin monet sairastavat keliakiaa tietämättään. Tutkijoiden mukaan keliakiaa pitäisi ruveta seulomaan väestöstä samalla tavalla kuin kolesterolia tai verenpainetta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: keliakia

Kommentit

Oma kommentti