Suosikkinäyttelijä Svante Martin: Suonenvedot katosivat

Svante MartinNäyttelijä Svante Martin kärsi vuosikausia ikävistä varpaiden ja sormien suonenvedoista.

Kirkkonummelaisen Svante Martinin, 60, kasvoihin ei tätä nykyä yksikään television katsoja voi olla törmäämättä, sillä hän pyörii ruudussa sekä Metsoloiden vanhimpana poikana Ristona että Uutishuoneen päällikkötoimittaja Martti Keskitalona.

Svante on syntynyt Helsingissä mutta käynyt koulunsa Turussa. Teatteri veti häntä puoleensa jo nuorena ja niinpä hän aloitti uransa spottien kanssa hääräävänä valomiehenä.

– Joskus heiluin paikan päällä 12 tuntia yhtä soittoa ihan pelkästä mielenkiinnosta enkä muistanut edes syödä mitään. Se maailma vaan jotenkin kolahti. Sain illasta viisi markkaa, joka oli siihen aikaan iso raha, Svante nauraa.

– Seuraavaksi rupesin tekemään rekvisiittaa, jolloin koulunkäynti jäi kokonaan. Sitten minusta tuli apulaisohjaaja ja hetken päästä löysin itseni näyttelemästä. Näyttelijöitä ei ollut suvussa ennestään ja niinpä erityisesti isä oli kauhuissaan, kun kuuli uravalintani. Hän kauhisteli suureen ääneen, että nyt se poika joutui homojen joukkoon.

– Kun Metsolat pyörivät ekaa kierrosta telkkarissa vuonna 1994, isä oli juuri silloin sairaalassa. Siellä oli potilaiden kesken tullut puhetta Metsoloista ja siitä, kuinka hyvä sarja se oli, jolloin isä oli todennut ylpeänä, että minun poikani on siellä näyttelemässä. Äiti kuuli tämän, ja se olikin sitten ainoa tunnustus, mitä isältäni sain.

Metsolat pyörivät parhaillaan näköradiossa jo kolmatta kertaa. Svante sanoo katselevansa sitä nyt ihan uusin silmin ja kertoo pitävänsä siitä kovasti. Hän toteaa olevansa suorastaan koukussa, ja moni suomalainen on valmis sanomaan samaa.

Tällä hetkellä Svantea nähdään myös Uutishuoneen työnarkomaani Martti Keskitalona, mutta sen enempää Metsoloiden Riston kuin tämä uudempikaan rooli eivät ole leimanneet Svantea. Toisin on käynyt Svanten mukaan esimerkiksi näyttelijä Kari Hakalalle, joka on katsojien mielessä ikuisesti Metsoloiden hiihtäjäpoika Erkki.

Ura myös Ruotsissa

Koska Svanten äidinkieli on ruotsi, hän oli tehnyt Ruotsissa jo mittavan uran ennen kuin Metsolat ilmestyivät suomalaisiin kuvaruutuihin 15 vuotta sitten. Mikään hänen lahdentakaisista töistään ei yltänyt lähellekään Metsoloiden suosiota.

– Koska asun Kirkkonummella lähellä Siuntion rajaa enkä liiku juuri koskaan missään, en osaa yhtään sanoa ihmisten suhtautumisesta, Svante toteaa. – Mun pitäisi oikeastaan lähteä Stockkalle kävelemään ja aistimaan ilmaa. Onneksi näitä rooleja tulee ja menee ja ne ovat hyvinkin erilaisia. Parhaillaan minulla on iso projekti tulossa Ruotsin puolella, mutta se on tällä hetkellä jäissä.

Svante on ollut iät ja ajat free lancer. Hän kertoo tekevänsä puolet vuodesta näyttelijän töitä ja toisen puolen vuodesta vie hänen rakas harrastuksensa taidemaalaus. Svanten taulut ovat enimmäkseen modernin taiteen puolelle sijoittuvia värikenttiä, mutta tarpeen tullen häneltä syntyy muotokuviakin.

– Maalaaminen on ollut sydäntä lähellä ihan pikkupojasta asti. En kuitenkaan ikinä suunnitellut rupeavani täysipäiväiseksi taitelijaksi, se riittää harrastuksena. Stressiä piisaa näyttelijäpuolelta ihan tarpeeksi. Toki aikoinani suunnittelin Ateneumiin menoa, mutta järkeilin asian sillä tavalla, ettei sieltä saa kuukausipalkkaa. Niinpä taiteen teko on vain kiva harrastus. Joskus mulla on ollut joku pieni näyttely, mutta en mä halua oikein ruveta niihinkään.

Taidetta riittää myös Svanten kotimaisemissa, sillä hänen vaimonsa, sopraano Eija Orpana on työskennellyt Teatterikorkeakoulussa melkein 30 vuotta. Hän on kouluttanut valtaosan maamme näyttelijöistä. Svantella on ensimmäisestä liitostaan tytär, ja Eijan kanssa hänellä on kaksi poikaa ja tytär. Lapsista yksikään ei ole ruvennut näyttelijäksi ja Svante viisasteleekin, että he ovat ”ihan kunnon ihmisiä”.

Himobodaaja

Svante on ollut koko ikänsä urheilullinen. Hän on pelannut jalkapalloa, käsipalloa ja jääkiekkoa, mutta jo Teatterikorkean aikana paino alkoi nousta. Hän totesi, että nyt tarttis tehdä jotakin ja paineli salille. Sinne hän eräällä tavalla jäikin, sillä Svante on jo pitkään ollut himobodaaja, joka käy Ilkka ja Tarja Kuusjärven omistamassa Kirkkonummen Liikuntakeskuksessa peräti kuusi kertaa viikossa. Kuusjärvet ovat Svanten hyviä kavereita ja toimivat hänen valmentajinaan. Svante hikoilee salilla pari tuntia kerrallaan.

– Terveys on pitänyt hemmetin hyvin, vain astma on kiusannut muutaman vuoden. Voi hyvin olla, että se on ollut mulla koko ikäni. Kun pelasin pikkupoikana jalkapalloa enkä jaksanut niin kuin olisin halunnut, muut jätkät nauroivat. Allergioita minulla ei ole, vain kissa aiheuttaa lieviä oireita.

Svante treenaa parastaikaa kovasti kesää varten, sillä Uutishuoneen kuvausten aikana paino nousi peräti 7-8 kiloa. Muutoin hän katsoo hyvinkin tarkkaan, mitä suuhunsa pistää. Huonot rasvat ja sokeri ovat kerrassaan pannassa.

– Varsinainen herkkuni on jäätelö. Joudun joka vuosi tekemään uudenvuodenlupauksen, että tänä vuonna en syö yhtään jäätelöä. Jos annan itselleni luvan, sitä menee kaksin käsin.

MivitotalTreenaaminen on kovaa ja hikistä hommaa, ja siitä onkin seurannut Svantelle ikäviä lieveilmiöitä. Jo vuosikausia hänen sormensa ja varpaansa ovat krampanneet ikävästi, eikä edes magnesium ole auttanut.

– Sitten satuin kuulemaan hyvältä kaveriltani, näyttelijä Jarmo Mäkiseltä, jonka kanssa treenaan aika paljon yhdessä, että hän käyttää Mivitotal-nimistä valmistetta. Jarmo suositteli kokeilemaan ja kas kummaa, kaikki krampit katosivat. Aloitin runsaat puoli vuotta sitten ottaa sitä yhden ruokalusikallisen aamulla kymmenen maissa, ja se riittää pitämään krampit poissa. Syön myös Twinlabin proteiinijauhetta, joka on sataprosenttista proteiinia. Sitä otan veteen sekoitettuna kolmesti päivässä eli kerran aamupäivällä ennen ruokailua, toisen kerran ennen treenejä ja kolmannen kerran treenien jälkeen. En käytä muita ravintolisiä ja voin täydestä sydämestäni sanoa, että hemmetin hyvin pyyhkii.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-09

 


Mivitotal – Legendaarista voimaa!

Mivitotal on taikajuomaa, joka aktivoi ihmistä. Se antaa elonvoimaa! Tää on sellainen live and let die -juttu. Jos tarttet lisää höpinää töppösiin, tää mun frendi voi jeesaa suakin. Ei muuta kun get on baby!

Mivitotal

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: kunnon kohennus, sairauksien ennaltaehkäisy, Metsolat, Uutishuone, Mivitotal plus, Mivitotal flex

Kommentit

Oma kommentti