Suun terveydestä pihistetään

Suun terveyden vaikutukset yleisterveyteen tunnetaan hyvin, mutta silti suomalaiset nipistävät hammaslääkärikäynneistään. Terveystalon tuoreen kyselyn mukaan jopa kolmasosa suomalaisista kokee käyvänsä hammaslääkärillä liian harvoin.

Aikuisista kaksi kolmesta käy hammastarkastuksessa vähintään kahden vuoden välein. Kuitenkin joka kolmas, ja 25–34-vuotiaista jopa puolet, kokee tarkistuttavansa hampaansa liian harvoin, selviää Terveystalon tammikuussa teettämästä kyselystä. Yleisin mainittu syy hammastarkastuksen siirtämiselle on hinta. Kolmasosa vastaajista puolestaan pitää käyntejä epämiellyttävinä tai harmittelee vastaanottoaikojen saamisen olevan vaikeaa.

– Pidemmällä tähtäimellä suun ja hampaiden säännöllinen tutkiminen, omahoidon tukeminen ja hoito itsessään tuovat säästöjä, kun ennaltaehkäistään sairauksia ja vältytään näin suuremmalta hoidon tarpeelta. Säästöjä tuo myös se, että hoito on laadukasta ja se, että hoitoon pääsee oikea-aikaisesti, vastaa Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

Hampaiden omahoito ja tutkituttaminen on parantunut viime vuosikymmeninä. Ahkerimmin ilman akuutteja oireita purukalustoaan hoidattavat hammaslääkärillä 65–70-vuotiaat. Heistä 58 prosenttia käy vastaanotolla vuoden välein tai useammin, kun vastaava luku 25–34-vuotiailla on 29.

Teksti:Hymy
Kuvat:Lehtikuva
Avainsanat: hammaslääkäri, hammastarkastus, suun terveys

Kommentit

Oma kommentti