Suuri kolesterolihuijaus

Satoja tuhansia suomalaisia on huijattu syömään kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja, joita he eivät tarvitse ja jotka voivat aiheuttaa heille vain haittaa, jyrisee tohtori Matti Tolonen.

Viime vuonna Kela maksoi lähes 700  000 henkilölle korvauksia statiineista. Valtaosa heistä on terveitä, oireettomia ihmisiä. Statiinien yletön määrääminen johtuu siitä, että Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin ja Sisätautilääkäriyhdistys ry:n valtimotautien Käypä hoito -työryhmä alkoi suositella statiineja vuonna 2004.

Lääkäreille annettiin sellainen käsitys, että statiineja on määrättävä potilaille aina kun veren kolesterolin pitoisuus ylittää viitearvon 5 mmol/l. Suurin osa aikuisista ylittää tämän rajan. Kaiken kukkuraksi lääkitystä annetaan kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuuksien perusteella, vaikka vain hapettunut ja sokeroitunut LDL voivat olla valtimoille vaarallista. Niitä ei mitata vielä ollenkaan suomalaisissa laboratorioissa.

Ylen MOT:n Kolesterolipommi-ohjelma (21.10.2010) kritisoi ankarasti turhaa lääkitystä. Ohjelma paljasti myös, että Käypä hoito -työryhmä toimii lääketeollisuuden lukuun. Työryhmän seitsemästä jäsenestä kuusi on likeisessä yhteistyössä lääketeollisuuden kanssa. Heihin kuuluvat työryhmän puheen johtaja, kardiologian professori Matti J. Tikkanen ja Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne, joka itsekin myönsi ottaneensa vastaan ”vaatimattomia summia”.

Viikon kuluttua ohjelman jälkeen Duodecim ja Käypä hoito -työryhmä julkaisivat lehdistötiedotteen, jonka mukaan lääkitystä ei pidä aloittaa pelkän kolesteroliarvon perusteella, kuten yleisesti tehdään. Tiedotteen mukaan ”statiinilääkitystä harkitaan joka potilaan kohdalla erikseen arvioimalla riskit ja ottamalla huomioon muut potilaan sairaudet ja olemassa olevat lääkitykset. Sopivan lääkeannoksen löydyttyä lääkityksen tehoa seurataan ja lääkeannos tarkistetaan vuosittain”. Käytännössä lääkärit kuitenkin jatkavat lääkkeiden määräämistä terveille ja pienen riskin potilaille.

Turhaa kolesterolilääkitystä arvostellaan ankarasti muuallakin maailmassa.  Monet ruotsalaiset sydänlääkärit ovat jättäneet hyvästit kolesteroliteorialle. Arvostettu lääkehoitoja arvioiva englantilainen Cochrane-instituutti tyrmäsi tammikuussa 2011 laajassa katsauksessaan oireettomien ihmisten statiinihoidon, koska sille ei löydy tieteellisiä perusteita.

Tällaisesta oireettomien ihmisten hoidosta käytetään nimitystä primaariehkäisy. Tutkimusten mukaan statiineista saattaa olla hyötyä vain niin sanotussa sekundaariehkäisyssä eli ihmisillä, jotka ovat jo sairastuneet sepelvaltimotautiin, ääreisvaltimoiden tukoksiin tai sydän- taikka aivoinfarktiin.

Statiineista saattaa olla hyötyä myös diabeetikoille, koska he ovat suurin sydänkohtausten ja aivohalvauksen riskiryhmä. Tässäkin tapauksessa statiinien käyttö on siis tavallaan sekundaariehkäisyä. Suuren riskin ihmisiä on Suomessa arviolta 200 000 ja kohtalaisen riskin ihmisiä 300 000. Ainakin 200 000 suomalaista syö statiineja turhaan.

Cochrane-instituutti analysoi 14 statiinitutkimusta, joihin oli osallistunut yli 34 000 henkilöä. Kahdeksassa tutkimuksessa statiinilääkitys alensi kolesterolia, mutta kuoleman riski väheni vain yhdellä tuhannesta ihmisestä vuodessa. Lääkärilehtien julkaisemat lääketutkimukset ovat lääkeyhtiöiden rahoittamia ja niissä on monia puutteita ja virheellisyyksiä, joita lääketehtaiden haamukirjoittajat saavat aikaan muokatessaan julkaisuja. Tutkimuksissa esitettiin ”valikoivia tuloksia”. Sivuvaikutuksia vähätellään ja jätetään kertomatta, jotta lääkkeistä syntyisi tehokas ja turvallinen vaikutelma.

Lisäksi julkaisut ja lääketehtaiden mediassa julkaisemat tiedotteet antavat sellaisen kuvan, että statiinihoito ehkäisisi myös oireettomien ihmisten sydäntauteja, vaikka todellisuudessa se pätee vain sairastuneisiin ihmisisiin. Statiinit ehkäisevät vain 1–3 prosenttia sydänkohtauksista ja -kuolemista. Toisin sanoen 97–99 prosenttia syö lääkkeitä, joita he eivät tarvitse, ja jotka aiheuttavat monille ikäviä sivuvaikutuksia.

Statiinit voivat aiheuttaa lihaskipuja, väsymystä, puutumista, pistelyä, muistin heikkenemistä, dementiaa, ärtyneisyyttä, unihäiriöitä, haimatulehdusta ja erektiohäiriöitä. Lisäksi ne saattavat myötävaikuttaa diabeteksen ja muiden autoimmuunitautien tai syövän puhkeamiseen, maksa-, munuais- ja keuhkovaivoihin sekä painon nousuun.

Näin monenlaisten sivuvaikutusten syynä on, että statiinit estävät maksassa kolesterolin synteesiä, mutta samalla myös ubikinonin eli koentsyymi Q10:n synteesiä. Ubikinoni on välttämätön yhdiste solujen pienoisvoimalaitosten, mitokondrioiden toiminnassa. Ilman ubikinonia energian tuotanto kärsii ja LDL-kolesteroli hapettuu. Lisäksi statiinit vaikuttavat haitallisesti D-vitamiinin aineenvaihduntaan kaikissa ihmisen soluissa ja elimissä.

Jos käytät statiineja, suosittelen ottamaan ruoan lisänä 100 mg ubikinonia, 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia ja 1000 mg E-EPA:a päivässä, sillä ne ehkäisevät ja lievittävät statiinien sivuvaikutuksia. Jos ihmettelet, mikset ole kuullut näistä sivuvaikutuksista aikaisemmin, niin selitys on: raha puhuu.

Lääketeollisuus sponsoroi Suomessa lääketieteen toimittajien yhdistystä ja mainostaa tuotteitaan Suomen Lääkärilehdessä, Duodecimissa, Helsingin Sanomissa, MTV:ssä ja muissa medioissa. Ne eivät mielellään kerro sponsorin kannalta ikävistä asioista.

Jos haluat ehkäistä ja hoitaa sydän- ja valtimotauteja luonnonmukaisesti, perehdy tohtori Pentti Raasteen kanssa laatimaani maksuttomaan oppaaseen Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito. Voit noutaa sen apteekista, terveyskaupasta tai päivittäistavaraliikkeen luontaistuoteosastolta.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Hymy 9-11

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kolesteroli, statiini

Kommentit

Oma kommentti