Suusuihke vei kielisammaksen

Merja KuusistoTamperelainen Merja Kuusisto sairastui kolme vuotta sitten astmaan, joka pysyy kurissa lääkityksellä, mutta se toi mukanaan kiusallisen vaivan, suusammaksen. Merjan kieli muuttui valkoiseksi ja pahanmakuiseksi.

– Onneksi apu löytyi uudesta suusuihkeesta, hän kertoo tyytyväisenä.

Vaikka Merja Kuusisto on syntyperäinen tamperelainen, hän ei sano nääs. Hänen mukaansa niin ei sano kukaan muukaan tamperelainen. Nääs on ulkopuolisten keksintöä.

Merja on viisi viime vuotta ansainnut leipänsä koulunkäyntiavustajana. Sitä ennen hän on ollut kahviossa töissä ja hän ehti tehdä kymmenen vuoden ajan myös lastentarhasijaisuuksia. Hän nimittääkin itseään jokapaikan höyläksi.

Merja asuu kahdestaan 13-vuotiaan tyttärensä kanssa. Hän myös seurustelee, joten valuutta ei niin sanotusti kellu.

–  Sain astman kolmisen vuotta sitten, Merja kertoo. –  Sitä ennen ei ollut pahemmin edes allergioita, mitä nyt kissalle kakarana. Mitään ruoka-aineallergioita ei ole, mutta sen sijaan ampiaisen pisto tai käärmeen purema voivat olla minulle todella vaarallisia. Niinpä mukanani on aina adrenaliiniruisku.

–  Astma ilmeni siten, ettei henki vain tahtonut kulkea. Sain siihen lääkityksen, mutta edelleenkään en voi mennä sellaisiin paikkoihin, missä haisee hirveästi. Vuodenajoista pakkaset ovat pahinta, ja silloin minun on kuljettava liina suun edessä.

Astmalääkkeet toivat mukanaan kiusallisen lieveilmiön, hiivan suuhun. Merja huomasi kielensä muuttuvan valkoiseksi sekä pahanhajuiseksi ja -makuiseksi.

–  Kun hain lääkäriltä astmalääkkeitä, puhuin myös sammaksesta. Hän kirjoittikin jotain tabletteja, mutta niistä ei ollut apua. Kerroin tilanteesta monta kertaa apteekissakin, mutta siellä ei tahdottu uskoa, että astmalääkitys toisi hiivaa suuhun. Melkein hermostuin, sillä kai minä itse sen asian paremmin tiesin. Kerran asia myönnettiin, mutta samalla sanottiin, ettei siihen mikään auta.

–  Sitten näin lehdestä jutun ProChamp -suusuihkeesta ja päätin piruuttani kokeilla. Se kannatti, sillä se alkoi auttaa ongelmaani. Olen käyttänyt sitä tammikuusta lähtien ja otan suusuihkeen aina heti sen jälkeen kun pistän jotakin suuhuni. Suihke ei maistu miltään, mutta se estää hiivan syntymisen ja pahan maun tulemisen suuhun. Kieli ei enää tule valkoiseksi.

Vapaa-aikojensa mieliharrastukseksi Merja nimeää karaoken. Hänen bravuurinsa ovat joko Meiju Suvaksen Tahdon sinut tai Virve Rostin Oon voimissain.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jukka Kuusisto

Terveys-Hymy 11-2005

Teksti:Vitalas Finland
Avainsanat: hampaiden ja ikenien sairaudet, kielisammas, suusammas

Kommentit

Oma kommentti