Suvi laihtui 33 kiloa

Suvi Koponen tunnustaa olleensa pyöreyteen taipuvainen pikkutytöstä asti, mutta asia ei koskaan muuttunut ongelmaksi. – Olen 170 senttimetriä pitkä ja painoin pahimmillaan 102 kiloa. Sysäys tuli, kun katsoin itseäni peilistä. Päätin, että nyt riitti.

Joensuulainen Suvi Koponen, 37, ei ole se Suvi Koponen, joka valloittaa mallimarkkinoita. Fonecta tietää Suomessa olevan kaikkiaan 12 samannimistä naista. Tämän jutun Suvi toimii myyjänä Joensuun Luontaistuotteessa ja on vaikuttanut samoissa tehtävissä jo toistakymmentä vuotta.

– Minulla on keittiöpuolen koulutus, mutta en ole tehnyt niitä töitä. Ennen luontaistuotekauppaa olin jonkin aikaa sairaala-apulaisena ja tein kotisiivousta. Nykyisessä työssäni viihdyn oikein hyvin.

Suvi on naimisissa ja perheessä on 11-vuotias tytär, viisivuotias poika eikä unohtaa sovi hiukan yli kymmenvuotiasta tiibetinspanieli Vilmaakaan.

Suvi sanoo olleensa pyöreyteen taipuvainen jo 9–10-vuotiaasta asti, mutta onneksi häntä ei koulussa kiusattu kilojen takia. Se näkyi kuitenkin ulkopuolelle jättämisenä.

– En silti koskaan ole ottanut hirveää stressiä. Edes kumpikaan raskaus ei tuonut lisäkiloja. En yrittänyt laihduttaa ennen kuin keväällä 2014, kun tulin katsoneeksi peiliin. Totesin, ettei voi olla totta. Ajattelin, että nyt lapset ovat jo sen verran isoja, että minulla on aikaa itsellenikin. Kyseessä oli siis oma päätös eikä ulkopuolinen painostus.

Nyt 69 kiloa!

Suvi painoi huhtikuussa 2014 jo 102 kiloa. Siinä oli aika paljon liikaa 170-senttiselle varrelle. Nykyään hän painaa enää 69 kiloa ja mikä parasta, numerot ovat pysyneet samoina syksystä 2014 lähtien, jolloin Suvi lopetti kuurinsa.

Luontaistuotekaupan myyjättärenä hänellä on runsaasti alan tietämystä, ja niinpä hän päätti aloittaa painonpudotuksensa ateriakorvikkeiden avulla.

– Söin pussikeittoja ja patukoita ja pirtelöitä puolisen vuotta, mutta kun niihin välillä kyllästyi ja halusi jotakin pureskeltavaa, söin myös vihreitä salaatteja. Olin koko ajan ketoosideetillä eikä se ollut edes vaikeaa. Paino lähti jo heti alussa putoamaan sellaista vauhtia, että se antoi tsemppiä. Easy Dietin valikoimasta suosikkejani olivat suolaiset keitot.

Kaikki muu normaali ruoka aina hedelmiä myöten oli pannassa puolen vuoden ajan. Ja Suvi pieneni kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä. Aviomies seurasi siippansa touhuja päätään pudistellen, mutta oli kuitenkin mielissään ja kannusti.

– Joskus se sanoi, että näyttää tuo olevan vielä hengissä. Kun paino putosi, ulkonäkö muuttui ja tuli muutenkin vähän lisää vauhtia elämään. Vuoden verran mentiin aikamoista kyytiä, kunnes kaikki alkoi taas tasaantua. Mieskin jo pyyteli, etten enää laihduttaisi, mutta hän alkoi itsekin pudottaa painoaan ja on nyt jo melkein 20 kiloa kevyempi. Hän ei luota mihinkään valmisteisiin vaan on saanut tuloksia aikaan lenkkeilemällä ja ruokavalion muutoksilla. Perässä sekin rämpii!

Kateus iski

Suvin vaatekaappi meni kertaheitolla uusiksi. Koko 50 muuttui kokoon 38. Seurasi tietysti myös koko joukko ulkopuolisten siunailuja ja kehuja – mutta myös kateutta.

– Ratkaiseva juttu onnistumisessani oli varmaan siinä, että oma ulkonäkö alkoi miellyttää silmää ja teki mieli jatkaa. Muiden positiivinen palaute oli kuitenkin yllättävän vaikeaa ottaa vastaan, ja kommentteja tuli tosiaan monenlaisia. Lähinnä ihmettelyjä, että millä keinolla olet laihtunut ja että iästä on tippunut 20 vuotta pois ja niin edelleen.

– Yllättäen kuitenkin monta ystävyyssuhdetta katkesi laihdutukseni takia. Ylipainoiset ystävättäreni eivät itse pystyneet samaan, ja kun he eivät itse onnistuneet, iski kateus. Ei ole oltu sen jälkeen yhteyksissä.

Suvi on nyt jo puolitoista vuotta viettänyt ruuan suhteen niin sanottua normaalia elämää, joskin hän katsoo jonkin verran, mitä laittaa suuhunsa.

– On mulla karkkipäiviäkin ja voin syödä vaikka pitsaa. Työpäivinä katson ehkä hiukan tarkemmin, mitä syön, mutta viikonloput teen ruokaa ja syön perheen kanssa ihan normaalisti. Enää en käytä Easy Dietin valmisteita säännöllisesti, mutta kuitenkin aina joskus ja etenkin silloin, kun on kova kiire. Nyt painon ylläpitäminen jatkossa on ihan omasta itsestä kiinni. Alkoholiakin voin nauttia, mutta kohtuudella, ja niin tapahtuu vain muutaman kerran vuodessa.

Usko itseesi

Suvi sanoo, että ehkä kaikkein palkitsevinta hänen 33 kilon painonpudotuksessaan on ollut siinä, että hän saa kaikki vaatteensa nykyään normiosastolta. Kun painoa on vähemmän, hän jaksaa myös liikkua ja urheilla ja mennä muiden mukana.

– Laihtuminen on tuonut mukanaan yleistä jaksamista ja pirteyttä. Tunne, ettei aina ole se joukosta poikkeava, on varmasti auttanut ylläpitämään saavutettua tulosta. Kesällä tykkään pyöräilystä ja talvella hiihtämisestä. Salillakin käyn silloin tällöin.

Suvilla on myös terveisiä kaikille ylipainonsa kanssa tuskaileville.

– Pitää vain itsestä löytää se tsemppi, pitää itse tehdä päätös ja uskoa itseensä. Sitä eivät muut voi tehdä, ja päätös kannattaa tehdä juuri silloin, kun se tuntuu hyvältä. Yleensäkin saa varautua siihen, että muutosta tapahtuu paljon enemmän henkisellä kuin fyysisellä puolella, olipa painonpudotuksen kilomäärä kuinka suuri tahansa. Henkisen puolen muutokset kehossa ovat ehkä vielä kovempia käsiteltäviä kuin fyysinen muuttuminen.

Suvi sai ateriankorvikkeilla painon kuriin. – Sillä sen painon sai pois. Ateriankorveikkeilla pääsee hyvin alkuun ja oppii kurinalaisuuteen. Loppu onkin sitten ihan itsestä kiinni.

Apua laihdutukseen on saatavana

Easydiet.fi-sivuilta voi tulostaa ilmaisia ravinto-ohjelmia painonpudotusta tai painonhallintaa varten. Sieltä voi tarkistaa myös päivittäisen energiankulutuksen. Mikäli haluaa laihtua, pitää syödä noin 500 kaloria vähemmän mitä päivässä kuluttaa.

Kun tavoitepaino on saavutettu, on tärkeää palata pikkuhiljaa syömisessä määrään, joka vastaa kulutusta. Kevyttä toimistotyötä tekevä nainen (kuten Suvi) kuluttaa noin 2000 kaloria päivässä energiaa.  Kauan kestänyt vähäinen energiansaanti johtaa muun muassa aineenvaihdunnan hidastumiseen, joten siksi olisi tärkeää syödä kulutusta vastaava määrä ruokaa, kun tavoitepaino on saavutettu.

Nettisivuille on ladattu esimerkiksi 1500 ja 2000 kalorin ravinto-ohjelmia, joita Suvin on tarkoitus nyt noudattaa. Easydietin tuotteissa ovat kalorit valmiiksi laskettuna, joten vaikkapa aamupalalla Easy Diet -puuro ja iltapäivän välipalaksi kahvin kanssa nautittu Easy Diet tai Leader -proteiinipatukka helpottavat huomattavasti ruokavalio-ohjelmassa pysymistä.

Suvi käyttää edelleenkin aika ajoin Easydiet-tuotteita ja Leaderin proteiinipatukoita (So Lo Carb ja Softbar) painonhallinnassa. Easy Diet-tuotteita on myytävänä terveyskaupoissa (muun muassa Life, Luontaistuntijat, Terveystieto) ja -osastoilla.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Harri Mäenpää

Terveys-Hymy 2-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: ylipaino, laihduttaminen, painonpudotus, lihavuus

Kommentit

Oma kommentti