Sydänlääkäri Peter H. Langsjoen: ”Ubikinonilisä voi olla hyvä idea”

Kardiologi Peter H. Langsjoen antaa ubikinonia kaikille sydänpotilailleen, mutta on valmis suosittelemaan sitä myös terveille keski-ikäisille ja vanhemmille aikuisille.

Sydänlääkäri Peter H. Langsjoenilla, 57, on norjalaiset sukujuuret. Hänen isoisänsä isä lähti aikoinaan Keski-Norjasta USA:n Minnesotaan ja perusti perheen suuren veden taakse. Langsjoenin suku on varsinaista ubikinonisukua, sillä jo Peterin isä Per oli tunnettu ubikinonitutkija. Peterin vaimo Alena niin ikään, ja perheen neljästä lapsesta kolme on lähtenyt samalle alalle.

Peter H. Langsjoen on toiminut sydäntautilääkärinä jo vuodesta 1985 saakka. Hän tutkii sydämen vajaatoimintaa ja sydänlihaksen sairauksia ja on perehtynyt myös kolesterolilääkkeinä käytettyjen statiinien aiheuttamiin ongelmiin.

Langsjoen on tutkinut ubikinonia, joka tunnetaan myös nimellä koentsyymi Q10, jo vuodesta 1983 saakka. Hän on kansainvälisen ubikinoniyhdistyksen perustajajäsen. Tohtori  Langsjoen on kaikkialla maailmassa tunnettu ubikinoniluennoitsija, ja hiljattain hän kävi pitämässä esitelmän myös Helsingissä.

Kivuliaat kaupunkilaiset

Ubikinoni ja erityisesti statiinien aiheuttamat haittavaikutukset kiinnostavat lääkärikuntaa entistä enemmän. Kysymys, onko kaikkien terveittenkin kansalaisten syytä ottaa päivittäin ubikinonia, saa tohtori Langsjoenin hetkeksi mietteliääksi.

– Se on mukana 95-prosenttisesti kaikessa solujemme energiantuotannossa. Korkein pitoisuus ubikinonia ravinnossamme on sisäelimissä kuten sydämessä ja maksassa, joita nykyinen kaupunkilaistunut ihminen kuitenkin syö hyvin vähän. Saamelaiset syövät runsaasti poroa ja kalaa, eikä heillä juurikaan esiinny sydänsairauksia. Emme kuitenkaan toistaiseksi tiedä, millaiset ubikinonipitoisuudet heillä on.

Sen sijaan eskimoista se tiedetään: he syövät saamelaisten tavoin lähes kokonaan eläinkunnan tuotteita, heidän ubikinonipitoisuutensa on eräs maailman korkeimmista ja he ovat myös hyvin terveitä.

– Mutta heti kun he omaksuvat läntisen ruokavalion, joka sisältää viljatuotteita ja sokeria, ubikinonitasot putoavat ja muuttuvat hyvin samankaltaisiksi kuin skandinaaveilla keskimäärin.

Sydän tarvitsee energiaa

Tohtori Langsjoen kertoo elimistön ubikinonitasojen olevan korkeimmillaan parinkymmenen vuoden kieppeillä, mutta jostakin syystä, jota ei toistaiseksi tiedetä, tasot alkavat sen jälkeen iän myötä pudota.

– Jos tutkitaan terveitä satavuotiaita, heidän ubikinonitasonsa ovat yleensä hyvin korkeat. Myös heidän kolesterolitasonsa ovat korkeat, ja nämä kaksi asiaa kulkevatkin osittain rinnakkain. On siis hyvin perusteltua, että ainakin elimistön vanhetessa voi ottaa ubikinonia ravintolisänä.

– Emme enää syö yhtä paljon sisäelimiä kuin esi-isämme. Lisäksi nykyään väestössä on runsaasti vegaaneja, jotka saavat kasvisravinnosta hyvin paljon tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, mutta ei juuri ollenkaan ubikinonia. Heille Q10-lisä on hyvin tarpeellinen.

Tohtori Langsjoen painottaa kuitenkin, että ubikinonilisän hyödyistä terveillä ihmisillä tarvitaan lisää tutkimustietoa. Kaikkein eniten tietoa on ubikinonin eduista nimenomaan sydänsairauksia poteville kansalaisille.

– Annan ubikinonia kaikille sydänpotilailleni. Sydän käyttää ja tarvitsee suunnattomat määrät energiaa.

Ubikinonia vai ubikinolia?

Perinteisen ubikinonin rinnalle on noussut ubikinoli, joka on uudenlainen erikoisvalmiste niille käyttäjille, joiden elimistö ei kykene riittävässä määrin muuntamaan ubikinonia ubikinoliksi – joko heikentyneen entsyymituotannon tai suurentuneen hapetusstressin takia. Viimeksi mainittuun ryhmään kuuluvat esimerkiksi tupakoitsijat, urheilijat, keliaatikot, ikääntyvät tai muista terveysongelmista kärsivät.

– Se ei tarkoita silti sitä, että ubikinoni olisi jotenkin väistymässä, tohtori Langsjoen toteaa.

– Ubikinoni on vakaa valmiste, se on ollut kauan markkinoilla ja siitä on runsaasti tutkimustuloksia. Useimpien ihmisten elimistö pystyy käyttämään ubikinonin hyväkseen erityisesti silloin, jos sen ottaa samanaikaisesti rasvaa sisältävän ruuan kanssa.

On kuitenkin tiettyjä tilanteita, jolloin ubikinoli on selvästi parempi, erityisesti jos potilaalla on todettu vakava sydämen vajaatoiminta.

– Ubikinonin imeytyminen on yksilöllistä. Normaalisti ubikinoli imeytyy elimistöön noin kaksi kertaa ubikinonia paremmin, mutta tämä on sen ainoa ero ubikinoniin verrattuna.

Sopiva syntipukki

Tohtori Langsjoen on työssään saanut nähdä myös kolesterolilääke statiinien aiheuttamat haitat. Statiinit alentavat haitallisen LDL-kolesterolin tasoja, mutta samalla ne alentavat myös elimistön ubikinonitasoja. Suomessa on lähes 700 000 statiinipotilasta, joita ubikinoni voisi auttaa.

– Statiinit ovat suunnaton tragedia lääketieteen historiassa, tohtori Langsjoen jyrähtää.

– Kun valtimonkovettumataudin syitä ruvettiin 1950-luvulla selvittämään, tarvittiin sopiva syntipukki. Oli suuria paineita löytää syyllinen, kun sydäntautiluvut suurenivat, ja kolesteroli oli sopiva konna.

Näin keksittiin teoria tyydyttyneestä rasvasta, kolesterolista ja sydänsairauksista, ja keskityttiin moittimaan ruuan ja erityisesti eläinrasvojen sisältämää kolesterolia.

– Se oli mielestäni suuri erehdys, koska monien hyvin terveellisten ruokien kulutus väheni. Tuoreessa voissa, munissa ja muissa eläinrasvoissa ei ole mitään vikaa, sillä ei ole olemassa minkäänlaista korrelaatiota tyydyttyneiden rasvojen, ruokavalion kolesterolin ja sydänsairauksien välillä.

Kolesterolineurootikot

Tohtori Langsjoenin syyttävä sormi osoittaa kansainvälistä lääketeollisuutta.

– Kolesterolia alentavien lääkkeiden valmistus on suunnattoman tuottoisaa. Lääketeollisuus alkoi tahkota rahaa kolesterolilla pelottelulla. On valitettavaa, että lääketeollisuus alkaa olla lääketieteen opintojen taustavaikuttajana ja sponsorina. Tilanne on 30 viime vuoden ajan mennyt huonompaan suuntaan.

Entä määrääkö kardiologi Peter H. Langsjoen potilailleen statiineja?

– En määrää, hän toteaa hyvin painokkaasti – ja naurahtaa sitten.

– On vain yksi pieni poikkeusryhmä, kutsun tätä kolesterolineuroosiksi. On nimittäin joukko ihmisiä, jotka ovat niin hädissään kohonneista kolesteroliarvoistaan, että määrään heille hyvin mietoja statiineja poistaakseni pelkotiloja. Sen lisäksi kirjoitan tietysti runsaasti ubikinonia. Näin saan heidät onnellisiksi, mutta muille en koskaan kirjoita statiineja.

USA:ssa on olemassa erityisen suuri riski, jos lääkäri ei noudata sikäläistä käypä hoito -suositusta. Jos poikkeaa siitä ja potilaalle tapahtuu jotakin, on hyvin usein seurauksena haaste ja juristin yhteydenotto. Peter H. Langsjoen on kuitenkin yksi niistä amerikkalaislääkäreistä, jotka uskaltavat uida vastavirtaan.

– Toivon todella eläväni vielä silloin, kun statiinien myynti lopetetaan, hän toteaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, statiini, sydän, sydänsairaus, ubikinoli, ubikinoni

Kommentit

Oma kommentti