Syöpäpotilas tarvitsee ravintolisiä

Tohtori Matti Tolonen käsittelee toukokuun palstallaan ristiriitoja herättävää aihetta.

Olen suositellut lähes 30 vuotta syöpäpotilaille D-vitamiinia, kalaöljyä ja muita ravintolisiä. Syöpälääkärit ja Suomen syöpäjärjestöt ovat kuitenkin usein kieltäneet potilailta niiden käytön luullen, että ne heikentäisivät vakiohoidon tehoa. Kiellosta on saattanut aiheutua haittaa potilaille ja suuria kustannuksia yhteiskunnalle, sillä tosiasiassa tukihoitona annetut ravintolisät tehostavat syövän vakiohoitoja, ehkäisevät niiden haittoja ja parantavat siten potilaiden ennustetta.

– Antioksidantit voivat olla hyödyksi syöpähoitojen yhteydessä, sanoo asiaa tutkinut syöpätautien professori Michael Lisanti Jefferson Medical Collegesta, Philadelphiasta.

Antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä, joka ruokkii syöpäsolujen kasvua. Kun hapetusstressi estetään antioksidanteilla, syöpäsolut eivät saa ravintoa, eivätkä ne kykene kasvamaan ja leviämään muualle elimistöön.

Lisantin johtamassa tutkimuksessa syöpäsolujen lähellä olevilta terveiltä sidekudossoluista poistettiin antioksidanttisuoja, jolloin syöpäkasvaimet suurenivat nelinkertaisiksi. Tutkijat istuttivat soluihin geenin, joka valmisti antioksidanttia. Silloin ravintoaineiden vuoto lakkasi. Tutkimus puoltaakin antioksidanttien käyttöä.

Potilaan hyvä antioksidanttisuoja parantaa aggressiivista rintasyöpää sairastavien naisten ennustetta: 72 prosenttia heistä elää vähintään 12 vuotta. Ilman antioksidantteja vain vähemmän kuin joka kymmenes elää yli viisi vuotta.

Kliiniset tutkimukset puoltavat antioksidanttien käyttöä syövän tukihoitona. Kiinassa C- ja E-vitamiineja syöneiden rintasyöpäpotilaiden aggressiivisen taudin uusiutuminen ja kuolleisuus vähenivät merkitsevästi verrokkeihin nähden. Saksassa Leipzigin yliopiston neurokirurgian klinikka on tutkinut toisen antioksidantin, karnosiinin hoitovaikutusta pahanlaatuisessa aivokasvaimessa nimeltään glioblastooma. Tulosten mukaan karnosiini estää sen kasvua, ja kirurgit ehdottavat karnosiinia taudin täydentäväksi hoidoksi.

Myös berberiini estää useiden syöpälajien kasvua leviämistä muualle elimistöön. Se tehostaa muun muassa keuhkosyövän sädehoitoa ja ehkäisee haittoja terveissä kudoksissa. Lisäksi kalaöljyn omega-3-rasvahapoista on suurta hyötyä syöpäpotilaille.

Teksasin ja Albertan yliopistojen tutkimusten mukaan EPA-rasvahappo tehostaa kemoterapiaa ja ehkäisee sen aiheuttamaa huonovointisuutta, oksentelua, ruokahaluttomuutta, ravitsemustilan heikkenemistä ja lihaskatoa sekä näivettymistä eli kakeksiaa. Kakeksia johtaa usein potilaan kuolemaan. Havainnot ovat tärkeitä, sillä kaksi kolmesta ei-pienisoluista keuhkosyöpää potevasta potilaasta ei saa apua vakiohoidosta.

Saman asian on jo aikaisemmin julkaissut englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale, joka suosittaa syöpäpotilaille E-EPA:a kaksi grammaa päivässä. Suomalainen syöpätautiopin professori Pentti Gröhn on myös suositellut E-EPA:a tukihoidoksi.

Myös saksalaisen Rostockin yliopiston tutkimus puoltaa väkevöidyn EPA:n käyttöä syövän tukihoitona. Tulosten mukaan EPA-rasvahappo herkistää paksusuolen ja aivokasvaimen syöpäsoluja sädehoidolle.

Kiinassa Sun Yat-sen -yliopistosairaalassa on parhaillaan käynnissä EPA-hoitotutkimus maha- ja suolistosyöpiä sairastavilla, kemoterapiaa saavilla potilailla. Tutkimussuunnitelma on vapaasti luettavissa Yhdysvaltain terveysviraston Clinical trials -sivustolta. Siellä tutkimusta perustellaan muun muassa näin:

”Noin 20–40 prosenttia terminaalivaiheessa olevaa syöpää potevista potilaista kuolee kakeksiaan eli näivettymiseen. EPA vaimentaa tulehdussytokiineja ja myös syövän aiheuttamaa rasvojen hajoamista. Syöpäpotilailla on aina EPA:n puute.”

Tehokkainta on 90-prosenttinen E-EPA, jossa on mukana D-vitamiinia. Muita syöpäpotilaille hyödyllisiä ravintolisiä ovat berberiini, karnosiini, nestemäinen hainrustouute ja ubikinoni.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Terveys-Hymy 5-11

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: antioksidantti, berberiini, D-vitamiini, EPA-rasvahappo, hainrustouute, kalaöljy, karnosiini, omega-3-rasvahappo, ravintolisä, syöpä, ubikinoni

Kommentit

Kemoaivo voi kestää jopa viisi vuotta
Moni solusalpaajahoitoa saanut syöpäpotilas valittaa muistinsa heikentyneen. Syynä on tällöin ”kemoaivo”, joka johtuu syöpäpotilaalle annettujen solusalpaajien (kemoterapian) aivoissa aiheuttamaa vauriota. Se ilmenee sumuisena ajatteluna ja muistin heikkenemisenä hoidon jälkeen. Uuden tutkimuksen mukaan ”kemoaivo” voi kestää jopa yli viisi vuotta (Journal of Clinical Oncology).

Solusalpaajat, kuten 5-fluorourasiili (5-FU) voivat vaurioittaa aivosoluja ja rappeuttaa keskushermostoa. Jo lyhytkin hoitokuuri voi aiheuttaa haittaa, joka etenee viipeellä. Vaurio ei korjaannu itsestään, vaan pahenee ajan oloon. Vaurio heikentää muun muassa hermoinpulssien kulkua korvasta aivoihin, ilmeni vuonna 2008 julkaistusta Rochesterin ja Harvardin yliopistojen hiiritutkimuksesta. Se antoi aihetta tutkia solusalpaajien haittoja syöpäpotilailla.

Uusi tutkimus käsitti 92 syöpäpotilasta, joita oli hoidettu Fred Hutchinson Cancer Research Centerissä (Seattlessa) solusalpaajilla. Ne aiheuttivat häiriöitä potilaiden kognitiivisissa toiminnoissa paljon pitempään kuin yleisesti ajatellaan.
”Tosiasiassa syövästä toipuminen ei käy yhdessä vuodessa, vaan siihen kuluu 2–5 vuotta. Ihmisten on ymmärrettävä, missä määrin heidän solunsa ovat joutuneet alttiiksi ei ainoastaan taudille vaan myös hoidoille”, sanoo tohtori Karen L. Syrjala, joka johti tutkimusta.

Tämäkin tutkimus antaa aihetta suositella syöpäpotilaille aivojen suojaksi ravintolisiä, jotka vähentävät solusalpaajien haittavaikutuksia. Tärkeimpiä ovat maitohappobakteerit, E-EPA, berberiini, D-vitamiini ja ubikinoni.
Lue lisää suomeksi http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2057

Oma kommentti