Tunnettu vitamiiniasiantuntija dosentti Matti Tolonen vaatii Valtion ravitsemusneuvottelukuntaa (VRNK) nostamaan D-vitamiinin päivittäisen saannin suositusta jopa kymmenkertaisesti.
Vaatimuksen kärki kohdistuu Pekka Puskaan, joka on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja sekä VRNK:n puheenjohtaja. VRNK antaa valtakunnalliset ravitsemussuositukset muun muassa vitamiinien ja hiven- ja kivennäisaineiden tarpeesta.
”Tolonen haluaisi useiden suomalaislääkäreiden tavoin nostaa D-vitamiinin saantisuosituksia. Se ei ole kuitenkaan mahdollista ilman ravitsemusneuvottelukunnan suositusta. Puheenjohtaja Pekka Puska on suivaantunut siihen ajatukseen, että vitamiineja syötäisiin purkista. Siksi suosituksen nosto on kiven takana, Tolonen arvostelee”, kirjoitti Ilta-Sanomat (20.5.2009).
Tolosen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista potee piilevää D-vitamiinin puutosta. Nykyinen päivittäinen saantisuositus alle 2-vuotiaille lapsille on 10 mikrogrammaa (µg), 2-60-vuotiaille 10 µg ja yli 60-vuotiaille 10 µg. Tolosen mukaan pikkulasten tarve on 20 µg ja aikuisten noin 50-80 µg. Suomalainen nainen saa D-vitamiinia keskimäärin 5 ja mies 7 mikrogrammaa.
Puska vastaa haasteeseen ja viittaa Tolosen tuotteisiin muun muassa näin: ”Tolosella pyörii kauhea pilleribisnes. Sen vuoksi vähän rypistämme otsaa. Olen sitä mieltä, että pääsääntöisesti tarvittavat vitamiinit tulevat ruokavaliosta. Olemme saaneet joitakin esityksiä saantisuositusten nostamisesta. On mahdollista, että rajoja nostetaan syksyllä”.
– Yhdysvaltain Lastenlääkäriyhdistys vaati äskettäin, että lasten D-vitamiinin suositus on kaksinkertaistettava. USA:ssa 50 tiedemiehen ryhmä vaati aikuisten suosituksen nostoa 50 mikrogrammaan. Vaatimus ei ole vielä johtanut käytännön toimiin. EU:ssa on vireillä saantisuosituksen nostaminen, mutta sen toteutus tuntuu venyvän Puskan kaltaisten jarrumiesten vuoksi, sanoo Tolonen.
”Kalaa pitäisi syödä puoli kiloa päivässä jotta saisi riittävästi D-vitamiina. Pilleri on paras”, tiivistää lehden haastattelema ravitsemushoitoja antava helsinkiläinen lääkäri Erkki Antila. Yleislääketieteen erikoislääkäri Marjo Lehtonen-Veromaa puolestaan rauhoittelee yliannostusta pelkääviä: ”Ei tiedetä yhtään tapausta, että D-vitamiinimyrkytyksen olisi saanut yliannostuksesta auringonvalosta tai ruuasta. Apteekin hyllyltä saatavilla tuotteilla ei niin ikään voi saada yliannostusta”, hän tietää.
– Ihmisen iho valmistaa D-vitamiinia auringonvalosta. Sitä saadaan Suomessa riittävästi vain keskikesällä keskipäivän aikaan. Maapallon kaikilla väestöillä, jotka asuvat 40. leveysasteen pohjoispuolella, vallitsee puutetta D-vitamiinista, Tolonen sanoo. – Mutta jopa aurinkoisessa Etelä-Kaliforniassa ja Costa-Ricassa on tutkimuksissa todettu D-vitamiinin puutosta, joka lihottaa tyttöjä ja aiheuttaa lapsilla astmaa.
– D-vitamiini on luonteeltaan hormoni, joka vaikuttaa kaikkialla ihmisen kehossa, Tolonen kertoo. – D-vitamiinin käyttö on hyvin halpa konsti ehkäistä syöpää, valtimoiden kovettumatautia, MS-tautia, luukatoa sekä reumatauteja ja keuhkosairauksia kuten astmaa ja jopa tuberkuloosia.
– D-vitamiinin piilevästä puutteesta kärsivät eritoten ikäihmiset, joita puute ajaa ennen aikaisesti laitoshoitoon, kun he eivät pärjää kotioloissa. Myös dialyysihoitoa saavat potilaat hyötyvät D-vitamiinilisästä, kertoo uusi tutkimus. Sen säännöllinen käyttö ruuan lisänä voi siis säästää valtavasti yhteiskunnan terveydenhuollon kustannuksia. Minusta on aivan käsittämätöntä, että Pekka Puska vastustaa tällaista sairauksien ennaltaehkäisyä. Hänenhän kuuluisi edistää terveydenhuoltoa eikä vastustaa sitä, Tolonen puuskahtaa.
– D-vitamiinin pitoisuus voidaan helposti mitata verestä, jolloin nähdään onko saanti ollut riittävää vai liian vähäistä. Näihin aikoihin asti on uskottu, että riittävä pitoisuus olisi 40 nanomoolia litrassa (nmol/l), mutta uusien tutkimusten valossa se onkin aivan liian vähän. Terveyttä varjeleva määrä on 80-130 nmol/l, johon ei päästä Suomessa ilman D-vitamiinilisää. Turvallinen yläraja on hyvin korkealla, noin 250 nmol/l, johon voidaan päästä syömällä D-vitamiinia 250 mikrogrammaa päivittäin jatkuvasti, tohtori Tolonen toteaa.
Viranomaissuosituksella on merkitystä myös vitamiinien ja kalaöljykapseleiden D-vitamiinipitoisuuksiin. Niissä ei näet saa olla viranomaissuositusta suurempaa määrää päiväannoksessa. Muussa tapauksessa lääkelaitos voi luokitella valmisteen lääkkeeksi, jota ei saa myydä terveyskaupassa eikä marketissa. D-vitamiinin suhteen lääkelaitos on kuitenkin tulkinnut, että 20-25 mikrogramman D-vitamiinivalmisteet ovat ravintolisiä.
Teksti:
Kuva: Tiia Ahjotuli
Terveys-Hymy 7-09
Kommentit
Oma kommentti