Talven flunssakausi tuntuu lapsiperheissä

Korvatulehdukset ja flunssat ovat tuttuja talvivaivoja lapsiperheissä. Raskauden ja imetyksen kautta saadut vasta-aineet suojaavat vauvaa puolen vuoden ikään saakka. Tämän jälkeen lapsen oma vastustuskyky aloittaa puolustustyön tartuntoja vastaan.

Lapsen parin ensimmäisen elinvuoden aikana erilaiset infektiotaudit tarttuvat helposti. Vastustuskyky kehittyy noin viisivuotiaaksi asti, jolloin infektiomäärät rauhoittuvat yleensä aikuisen tasolle. Milloin sairaan lapsen kanssa tulisi lähteä lääkäriin?

Pieni lapsi hengittää nenän kautta. Nenän alueen tukkoisuus johtaa helposti myös korvakipuun. Korvakipu ei kuitenkaan aina viittaa antibiootteja vaativaan bakteeritulehdukseen.

- Välikorvan ilmanpuute ei korjaannu lääkkeellä ja kaikkiin tulehdusreaktioihin ei tarvita antibioottia. Jopa 80 prosenttia jonkinasteiseksi tulehdukseksi kutsuttavista korvavaivoista paranee itsestään. Lääkärin diagnoosi on kuitenkin järkevän hoidon perusta, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Kirkkonummen Terveystalosta.

Lapsen kasvaessa myös infektiot muuttuvat. Viisivuotiailla alkaa esiintyä poskiontelon tulehduksia ja kymmenen ikävuoden korvilla otsaontelon tulehduksia. Kotona usein arvioidaan kuumeen määrästä, onko syytä lähteä lääkäriin. Todellisuudessa tarkin mittari on lapsen yleistila.

- Äidin intuitio on erinomainen työkalu. Vanhemmat erottavat hyvin, onko lapsi todella sairas vai vain pikkuflunssassa. Heikkokuntoinen lapsi on aina tutkittava, oli hänellä kuumetta tai ei. Mummon ohjeetkaan kuumasta mehusta eivät ole ihan tuulesta temmattuja. Mustaviinimarjamehu ja hunaja saattavat olla pieneksi hyödyksi infektiossa, Kimmo Saloranta kannustaa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: flunssa, korvatulehdus, vastustuskyky

Kommentit

Oma kommentti