Tanssiminen on rankka taitolaji

Jukka Haapalainen ja hänen vaimonsa Sirpa Suutari-Jääskö ovat kaikkien aikojen menestynein tanssiurheilijaparimme. He saavuttivat ammattilaisurallaan lähes kaiken mahdollisen ja jatkavat edelleen täysillä tanssin parissa. – Paikat joutuvat tässä lajissa koville, Jukka toteaa.

Jukka Haapalainen, 48, ja hänen vaimonsa Sirpa Suutari-Jääskö, 47, voittivat peräti neljästi ammattilaisten latinalaistanssien British Open -kilpailut Blackpoolissa. Kyse on tämän lajin avoimista MM-kisoista.

Tanssipari on myös kaksinkertainen Euroopan mestari ja heillä on lukuisia muitakin suurmenestyksiä useiden vuosien ajalta.

– Laji sai näkyvyyttä mediassa silloin kun uramme oli huipussaan ja menestyksemme myös noteerattiin, Jukka toteaa.

– Saimme kerran kutsun presidentin linnaankin, kun voitimme Euroopan mestaruuden ja British Openin. Se tunnustus tuntui tosi kivalta.

Huomattavaa lisäjulkisuutta Jukalle ja Sirpalle on viime vuosina kertynyt myös television tanssikilpailujen myötä. Pariskunta on ollut naimisissa toistakymmentä vuotta ja Lontoo on ollut heidän kotikaupunkinsa jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Lapsuustovereita

Vaikka aviopari asuu Lontoossa, Suomi on ja pysyy kuitenkin heidän kotimaanaan. Heillä on vakituinen asunto Helsingissä. Jukka arvioi, että he ovat vuosittain Suomessa noin parikymmentä viikkoa, valtaosa ajasta kuluu muualla.

Pariskunta on tuntenut toisensa koko ikänsä, sillä he tapasivat ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaina. Jukka asui Lapualla ja Sirpa Oulussa, mutta heillä oli sama tanssinopettaja, mikä yhdisti kaksikkoa. Lisäksi nuorten tanssiseurat tekivät runsaasti yhteistyötä.

Alkuun touhuttiin kaveripohjalta, mutta rippikouluiässä ilmeni jo jonkin verran romanttista vipinää. Aikuisiässä molemmilla oli kuitenkin omat seurustelusuhteensa, ja kummallakin oli oma menestyksekäs amatööriura oman partnerinsa kanssa. Jossakin vaiheessa Sirpa ja Jukka rupesivat kuitenkin seurustelemaan ja päättivät aloittaa yhteisen ammattilaisuran. Pariskunta on tanssinut yhdessä jo yli 20 vuotta.

Ympäri maailman

Jukka Haapalainen toteaa, että kilpatanssijan paras ikä on haarukassa 25–35 vuotta. Vaikka hän ja Sirpa eivät enää ole kilpailleet yli vuosikymmeneen, he tanssivat edelleen aktiivisesti.

– Olemme aina suuntautuneet ehkä enemmän dramaattisiin tansseihin kuten boleroon, ja myös tango on lähellä sydäntä. Moni muukin tanssi kiehtoo, ja olemme tehneet paljon draamaa ja kabareetyyppisiä esiintymisiä, joissa on erikoisnumeroita.

– Meillä on työrintamalla nykyään aika monta erilaista juttua, Jukka kertoo. – Yksi päätöistä on opettaminen, ja keskeisin alueemme on latinalais-amerikkalaiset kilpatanssit. Me opetamme Lontoossa vakisalilla, missä meillä on kansainvälinen oppilasryhmä, mutta aika paljon teemme myös kiertävää opetustyötä muun muassa Venäjällä, Italiassa, Saksassa, Japanissa ja Kiinassa.

Kaksikko on tosiaan hyvin liikkuvaa kalustoa. Kun tätä juttua tehtiin, pariskunta oli seuraavana aamuna lähdössä pitkälle Kauko-Idän kiertueelle. Jukan kohteena olivat Hong Kong ja Japani, Sirpan reissu jatkui Hong Kongin kautta Kiinaan.

– Tanssi on siitä jännä juttu, että sitä tapahtuu ympäri vuoden ja joka paikassa, Jukka toteaa.

– Aasiassa tanssitaan nykyään paljon. Hong Kong on tosi iso tällä hetkellä ja Kiina kasvaa koko ajan. Siellä on valtavan suuria tanssikouluja. Toiminta ei siellä hiljene joulun aikoihinkaan, koska käytössä on erilaiset kalenterit kuin meillä.

Polvesta olkapäähän

Pariskunnan terveydentila on ollut hyvä – mitä nyt nivelsiteet ovat joskus paukkuneet ja kerran on Jukan kyynärpää mennyt pois sijoiltaan. Sirpa on puolestaan kerran saanut harjoituksissa niin lujan tällin nenäänsä, että pariskunta joutui perumaan osallistumisensa EM-kilpailuihin. Peruskunto ja perusterveys ovat kuitenkin kunnossa.

– Kuluneen vuoden aikana on ollut vähän ongelmia, Jukka tunnustaa.

– Sirpa kaatui viime vuoden Kiinan matkalla. Siellä satoi paljon ja oli hyvin liukasta. Hän putosi polvilleen kävellessä ja siitä syntyi aika pitkäaikainen polviongelma. Viime syksyn showt eivät mitenkään helpottaneet asiaa, mutta hän veti roolinsa sisulla ja hammasta purren. Nyt keväällä viimeisen esityksen jälkeen hän kertoi, että polvi alkaa olla kunnossa. Sitä ei tarvinnut leikata, mutta ruhje oli pitkäaikainen ja sitkeä.

Myös Jukka on kokenut kovia. Hänen ongelmansa oli sijoiltaan mennyt olkapää.

– Se meni neljä päivää ennen ensi-iltaa. Kyseessä oli sama käsi, josta aiemmin meni kyynärpää. Tein nostoja hiukan varomattomasti, ja silloin tapahtui. Kroppa oli hyvässä kunnossa ja varmaan innostuin liikaa. Onneksi jujitusuklubin Auvo Niiniketo tuli avuksi. Hänen työpaikkansa on aivan meidän studiomme vieressä. Auvo kiskaisi käden takaisin paikoilleen, mikä tuntui olevan hänelle tuttua touhua. Show pääsi alkamaan ajallaan, mutta turhan jännäksi se meni.

”Suihkeista paljon apua”

Jukka ja Sirpa ovat terveystuotteiden ystäviä ja aina valmiit kokeilemaan jotakin uutta. Kun heille ehdotettiin viime kevättalvella Pohjoismaiden Terveyssuihkeiden BetterYou-suihkesarjaa, he päättivät kokeilla – eivätkä ole katuneet.

– Meille on tehty aika paljonkin erilaisia testejä ja tutkimuksia vuosien varrella, Jukka kertoo.

– Tietyt epätasapainot ovat olleet hyvin tiedossa. Tabletit ei imeydy niin kuin pitäisi. Suihkeet ovatkin tulleet avuksi.

Jukka ja Sirpa käyttävät hyvin monia Terveyssuihkeiden tuotteita: matkassa kulkevat Sport-magnesium-, Dlux3000 D-, B12- ja MultiVitamiinisuihkeet, magnesiumjalkakylvyt, mutta ykköseksi he nostavat Kipu-magnesiumsuihkeen.

– Se on ollut kaikkein paras, Jukka toteaa.

– Se oli sijoiltaan menneeseen olkapäähän tosi hyvä apu. Sen vaikutuksen eli helpotuksen tunteen huomaa heti. Kaikki sprayt ovat mukavia myös sen takia, että ne ovat pienikokoisia ja helpot ottaa mukaan, kun kiertää maailmaa. Olemme niihin tosi tyytyväisiä, hän summaa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Jukka Haapalaisen ja Sirpa Suutari-Jääskön albumi

Terveys-Hymy 9-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: Jukka Haapalainen, Sirpa Suutari-Jääskö, nivel, magnesium, lihas, magnesiumsuihke, kilpatanssi, rasitus, nivelside

Kommentit

Oma kommentti