Tärkein elin on suolisto

Terveysvalmentaja Sarita Honkaharju valistaa ihmisiä kyseenalaistamaan tarjontaa, jota kauppojen hyllyt ovat pullollaan. – Valtaosa on täysin turhaa ja ihmiselle sopimatonta, hän toteaa tiukasti.

Espoolainen terveysvalmentaja Sarita Honkaharju, 50, sanoo, että hänen tähtäimenään on hyvinvoiva elimistö jokaiselle. Sarita on terveysvalmentajan tittelin ohella myös verimikroskopisti.

– Tutkimus antaa tietoa kehon tilasta. Se havainnollistaa, mitä kaikkea plasma sisältää kuten punasolujen rakenteen, valkosolut, bakteerikantoja, viruksia, happokiteitä, suoliston haitallisen läpäisevyyden, hiivaa ja paljon muita profiileja.

Vastaanotollaan Sarita näkee hyvin erilaisia ihmisiä.

Elinvoimaa-vastaanotollani käy asiakkaita laidasta laitaan, vauvoista vaariin. Mitä erilaisimmat oireet haittaavat jaksamista: väsymys, suolisto-oireet, närästys, iho-oireet, sisäilmaoireilu, syömishäiriöt, univaikeudet, burnout ja monet muut.

Oikeanlainen bakteerikanta

Sarita itse on lähtenyt luontaishoitojen tielle omien kovien kokemustansa siivittämänä. Hän altistui entisessä työpaikassaan homeelle vuonna 2007 ja sairastui vakavasti.

– Altistuksesta pois jäätyäni otin hoitoni omiin käsiini ja päätin selvitä sairaudesta silloisilla tiedoillani ja taidoillani. Keuhkolääkärini puolsi ajatusta, sillä hän tiesi, että olin kiinnostunut luontaisista hoitomuodoista. Niiden avulla sainkin tulehduksen taltutettua ja elimistön takaisin tasapainoon ilman lääkkeitä. Onnekseni olin ennen sairastumistani opiskellut mikrobiologiaa, luontaislääketiedettä, rohdosoppia ja farmasiaa, joten enää piti vain kokeilla ja ymmärtää, mitä kaikkea tähän vaivaan voisi ottaa. Tämän jälkeen en ole sairastanut yhtään flunssaa tai mitään muutakaan sairautta.

Sarita sanoo, että tärkein elimemme on suolisto, jossa immunologia joko asuu tai sitten ei.

– Oikeanlaisen bakteerikannan tasapaino suolistossa on hyvinvointimme a ja o. Usein bakteerikanta on tuhoutunut tai osittain vaurioitunut lääkitysten tai ruokavaliovalintojen kuten liian suuren maitotalous- ja viljakuorman sekä antibioottien takia.

– Hassu yhtälö, jota päivittäin ihmettelen, on maitotaloustuotteiden käyttö kalsiumin saannin takia. Ravitsemustieteen opiskeluaikoina luennoidessani lapsille maitokalvon esittäminen olikin ärsyttävin osuus, koska en suosittele kenenkään juovan maitoa, hän jatkaa.

Liikaa maitotuotteita

Saritan tyyppiasiakas on hänen ikäisensä viisikymppinen nainen, joka käyttää runsaasti maitotaloustuotteita ja sairastaa osteopeniaa tai osteoporoosia.

– Näissä sairauksissa Suomi on ykkönen. Meidät on kasvatettu juomaan maitoa ja käyttämään maitotaloustuotteita, jotka aiheuttavat lähinnä imeytymishäiriöitä ja tulehdustiloja. Itse käsittelen työssäni juuri kalsiumin imeytymishäiriötä ja osteoporoosia. Hoidan puutostilan kuntoon riittävällä määrällä Superior Source D3-vitamiinia, mikroimeytyvää ionimuotoista magnesiumia ja sinkkiä sekä K2-vitamiinia, jonka tiedetään parantavan luuston laatua. Esimerkiksi suolistotulehduksissa K2-vitamiinin tuotanto voi olla häiriintynyt. Kalsiumlisää ei välttämättä tarvita, jos asiakkaan ruokavalio sisältää riittävästi kasviksia. Joissakin tapauksissa kalsiumlisä voi olla kuitenkin paikallaan. Asiakas käy laboratoriossa mittauttamassa vitamiinitason, jolla varmistetaan, että arvo nousee.

– Jos suolisto suusta peräaukkoon joltakin pätkältä voi huonosti, seurauksena on varmasti terveyshaittoja. Jo pelkkä närästäminen on epänormaali tila, jota ei saa hoitaa närästyslääkkeillä, jotka estävät vatsahapon ja entsyymien toiminnan. On löydettävä syy, miksi närästää. Näin tullaankin tämän hetken yleisimpään vaivaan eli ravinnon huonoon imeytymiseen. Syödään kyllä ravitsevasti ja ruokaa on runsaasti tarjolla, mutta imeytyminen on heikkoa. Ihminen on kuitenkin vain juuri sitä, mitä suolisto pystyy ruokasulasta imeyttämään.

Stressi kuluttaa elimistöä

Sarita sanoo olevansa ehdottomasti sitä mieltä, että emme nykyään enää saa köyhtyvän maaperän takia ruuasta riittävästi ravinteita. Myös stressaava elämäntyyli kuluttaa suojaravintoaineita normaalia enemmän.

– Viime vuosina on onneksi markkinoille tullut mikroimeytyviä tuotteita, jotka imeytyvät suun limakalvoilta ja parhaiten kielen alta. Kehon saadessa ravinteita suoraan solujen käyttöön fysiologiset toiminnot normalisoituvat ja uudelleen rakentuminen paranee. Se koskee myös suolistoa ja näin ollen myös ruuan ravinteet alkavat imeytyä tehokkaammin.

Sarita sanoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä kaikkia mikroimeytyviä tuotteita kehitetään lisää, koska jo nyt saadut tulokset ovat olleet erittäin hyviä.

– Kestäviin tuloksiin päästään kuitenkin vain elämäntapamuutoksilla. Ne on otettava käyttöön joka asiassa: veden juonnissa, ravitsemuksessa, ulkoilussa, itsehoitotuotteiden käytössä, liikunnassa ja stressinhallinnassa. Yllättäen asioista voi tulla pysyvä tapa ja näin yksinkertaisilla konsteilla vältytään monilta sairauksilta, Sarita toteaa.

– Ongelmana elämäntapamuutoksissa tahtoo vain ikävä kyllä usein piillä siinä, ettei olla riittävän vahvoja luopumaan vanhoista tavoista vaan palataan hyvän alun jälkeen takaisin lähtöruutuun. Vastaanotolla pariskunnat voivat joskus syytellä toisiaan siitä, kumpi tuo mitäkin jääkaappiin ja herkkuja laatikkoon. Totean tähän kuitenkin aina, että kukahan sen herkun sitten mahtaa viedä sinun suuhusi.

Terveys-Hymy 12-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arto Wiikari/ Otavamedia
Avainsanat: bakteerikanta, immunologia, luontaishoito, maitotuote, ravinnon imeytyminen, stressi, suolisto

Kommentit

Oma kommentti