Teija sai elämänsä takaisin: ”WellO2 palautti puhekykyni”

Mainos

Ensin Teijalta meni ääni, sitten tuli diagnoosi MS-taudista ja seuraavaksi iski rintasyöpä.
– WellO2 palautti ääneni, mutta paljon pohjalaista sisua tässä tarvitaan, hän toteaa.

Tervajoella Etelä-Pohjanmaalla asuva Teija Hahka, 53, on ammatiltaan koulunkäynnin ohjaaja, jota hommaa hän on tehnyt vajaat 10 vuotta. Hän avustaa oppilaita parhaansa mukaan ja toimii tukena opettajan kanssa. Lapset ovat kolmas-seiskaluokkalaisia. Teija on töissä Mustasaaren kunnalla.

Lasten kanssa touhuaminen on tullut hänelle tutuksi myös kotioloissa, sillä Teija on neljän lapsen äiti. Tyttöjä on kaksi, poikia niin ikään kaksi, ja nuorimmainen poika asuu vielä Teijan ja hänen avomiehensä kanssa. Vanhemmat lapset ovat tehneet Teijasta jo peräti viisinkertaisen isoäidin eli fammun ja mummun. Teijan äidinkieli on ruotsi.
Teija kärsi allergiaoireista jo teini-ikäisenä, ja aikuisiällä hänellä todettiin sekä pöly- että homeallergia. Hän naureskelee olevansa kuin homekoira, sillä jos hän käy paikassa, missä hometta epäillään, hänen oireensa alkavat viidessä minuutissa.
– Tätä lajia on ollut liikkeellä, sillä yksi koiristani meni poliisille huumekoiraksi!

Ongelmat alkoivat vuonna 2015

Teija sai siirron uuteen kouluun keväällä kuusi vuotta sitten. Hän alkoi melkein välittömästi reagoida.

– Sinnittelin vielä syksyn 2015 ja kevään 2016, mutta lopulta oli pakko sanoa, ettei terveyteni kestä tätä koulurakennusta. Lopetin työt ja kerroin hakeutuvani tarvittaessa muualle. Ääni kerta kaikkiaan petti: kun menin tiettyyn kohtaan rakennusta, se katosi. Kun joskus tuurasin opettajaa, mulla oli ohjaaja äänenä.
Kyseisessä koulurakennuksessa oli ollut sisäilmaongelmia jo aiemmin. Kun vanha koulu yhdistettiin uuteen kouluun, ilmastoinnista tuli huonoa ilmaa, muovimatto ja betoni alkoivat keskustella keskenään. Vanhan puolen ongelmat siirtyivät myös uuteen rakennukseen.
– Muillakin oli oireita. Oli migreeniä, silmävaivoja ja nokkosihottumaa. Vuonna 2017 asiaa alettiin tutkia tarkemmin, kun minulta petti ääni ihan kokonaan. Nyt tätä koulua on remontoitu.

Teija oli kuvioista poissa vuoden päivät, jonka jälkeen hänet ohjattiin taas uuteen kouluun. Syksyllä 2017 hänet kuitenkin määrättiin takaisin siihen kouluun, jossa hän oireili.

– Syysloman paikkeilla muovimatot alkoivat tuntua taas voimakkaasti, kaasua kerääntyi mattojen alle ja sain vahvoja reaktioita. Jouduin välillä käymään ulkona raittiissa ilmassa ja seisoin varpaillani, jotta saisin happea keuhkoihini. Ääni petti viimeisen kerran siinä rakennuksessa. Sitten jäinkin pitkälle sairauslomalle ja palasin töihin toiseen kouluun vasta seuraavan vuoden elokuussa.
Teijan erikoista vaivaa tietysti tutkittiin, mutta puheterapian ohjeet eivät tuottaneet tulosta. Allergia-altistusten lisäksi hänellä epäiltiin harvinaista spasmodista dysfoniaa.
– Kyse on keskushermostovauriosta pikkuaivoissa. Kun tämä toiminta vaurioituu, keskushermoston ohjausyksikkö luulee, että puhun koko ajan. Se kramppaa äänihuulilihaksia, ja siksi puhe pätki ja viimein loppui.

Wello löytyi telkkariohjelmasta

Vuosi 2018 oli Teijalle todella vaikea. Häntä ruvettiin keväällä 2018 hoitamaan botox-hoidolla, joka jatkuu loppuelämän tai niin kauan kuin siitä on apua.

– Äänihuulilihaksiin pistetään botoxia joka toinen kuukausi. Se lamauttaa keskushermoston impulsseja eli rentouttaa äänihuulilihasten toimintaa. Kesti kuitenkin toista vuotta, ennen kuin oikea pistoskohta sekä botoxin sopiva määrä löytyi. Elämä on ollut yhtä ylä- ja alamäkeä.
Sitten tuli vuoden 2018 joulu ja Teija seurasi telkkarista raskaan musiikin toivekonserttia. Laulajat käyttivät WellO2-laitetta, jolloin Teija alkoi aprikoida, olisiko siitä apua hänellekin. Hänellä oli ollut hengityksen apuna vesipulloja ja -piippuja, mutta niistä ei ollut apua.
– Soitin WellO2:n keksijälle Aulis Kärkkäiselle ja kerroin tarinani. Hän oli juuri silloin lomalla Espanjassa. Hän oli hyvin järkyttynyt, kun kuuli, millainen ääneni oli. Puhelun yhteydessä tilasin itselleni laitteen enkä ole päivääkään katunut, että satsasin siihen. Olen siitä lähtien pitänyt Kärkkäiseen säännöllistä yhteyttä. Hän on tietoinen, kuinka ääneni on kehittynyt WellO2:n ansiosta.
Teija hankki siis WellO2:n jouluna ja alkoi käyttää sitä säännöllisesti. Sen keksijä Aulis Kärkkäinen soitti hänelle kevättalvella ja kysyi kuulumisia. Teija kertoi parhaillaan ajavansa autoa ja lauleskelevansa! Se lämmitti kummasti Kärkkäisen sydäntä raskaan työviikon jälkeen.
Parempaan suuntaan on siis menty, mutta ongelmia esiintyy yhä.
– Äänihuulet eivät vieläkään silti toimi normaalisti, sillä puristan puhetta vatsan kautta. WellO2 on kuitenkin kehittänyt lihasvoimaa ja se rentouttaa puhetta. Minulla oli vuonna 2019 WellO2 mukana töissäkin. Käytin sitä välitunneilla.
Syksy 2019 oli vielä Teijalle vaikea, mutta seuraavana vuonna tilanne oli jo parempi. Takapakkeja tuli silti.
– Reagoin aika vahvasti koko syksyn 2019 töissä, mutta sinnittelin. Kiinteistössä tehtiin tutkimuksia loppuvuodesta, ja remonttia aloitettiin hiihtolomaviikolla 2020. Kun palasin hiihtoloman jälkeen töihin, siellä oli avattu kaikki lattiat, jolloin mikrobit ja muut pöpöt olivat levinneet kiinteistöön. Olin kaksi tuntia töissä, jonka jälkeen olin koko loppukevään poissa töistä, sillä ääni meni taas kokonaan. Olin ihan kauhuissani, kuinka nopeasti kehoni reagoi tällä kertaa ja poistuin kiinteistöstä melkein paniikissa. Tiesin jo silloin, että tämä on viimeinen kerta, kun poistun tästä kiinteistöstä. Syksyllä 2020 sain siirron sellaiseen kouluun, jossa pystyin olemaan. Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti, koska sellaisia tiloja löytyi, missä en pystynyt olemaan, ja niinpä työkuvioitani on pitänyt pariin kertaan muuttaa. Nyt kuitenkin kaikki on saatu esimieheni kanssa rakennettua kuntoon, mistä olen onnellinen. Rakastan työtäni.
Wello2 on kuitenkin koko ajan kulkenut Teijan mukana ja se on toiminut ensiapuna aina kun äänen kanssa on ollut ongelmaa. Jopa työterveydessä tiedetään, että WellO2 odottaa hänen kotonaan keuhkojen ja ilmateiden puhdistusta varten.
– Siitepölyaikana keväällä käytän sitä pari kertaa päivässä, 10-15 minuuttia kerrallaan. Se puhdistaa keuhkot kaikesta siitepölystä, ja silloin käytän WellO2 nenämaskia.
Kun Teijaa pyytää tiivistämään, mitä WellO2 on hänelle tehnyt, vastaus tulee salamannopeasti.
– Se on antanut puhekykyni takaisin. Sen voin sanoa ihan rehellisesti. Se on antanut elämäni takaisin. Kun pari vuotta sitten äänen kanssa oli tosi vaikeaa, en voinut mennä yksin edes kauppaan, koska en pystynyt puhumaan. Sitä paitsi reagoin myös kauppojen kylmälaitteisiin, koska niissä on freonia. Aikaisemmin oli kuin olisin ollut vanki omassa kehossani.

Syöpä ja MS-tauti

Teija oli taas päässyt tämän vuoden tammikuussa työelämään kiinni ja oppilaiden pariin, kun huhtikuussa tuli uusi isku. Hänellä todettiin rintasyöpä.

– Olen käynyt mammografiassa joka toinen vuosi, niin tänäkin vuonna. Käyntini jälkeen sain Terveystalolta soiton, jossa pyydettiin jatkotutkimuksiin. Oli löytynyt poikkeavuuksia. Tunsin ja tiesin jo silloin, että kyseessä oli syöpä.
– Eikä tässä kaikki. Minulla oli jo edellisen vuoden marraskuussa todettu MS-tauti, mutta se on ollut kehossani jo pitempään ja se on stabiili, joten sen takia ei tarvitse tehdä toistaiseksi mitään. Tärkeintä olisi pitää mieli korkealla, sillä nämä taudit pahenevat, jos keho stressaa. Helppoa se ei aina ole.
Teijan rintasyöpä leikattiin 10.5., mutta leikkausaamuna hänen piti käydä vielä uudestaan ultrassa ja mammografiassa. Röntgenlääkäri oli huomannut rinnan ulkopuolella olevan kasvaimen, joka operoitiin samalla kuin rinnassa ollut kasvainkin.
Eikä tässäkään vielä kaikki.
– Syöpä on levinnyt. Kyseessä on aggressiivinen rintasyöpä, joka on tehnyt etäpesäkkeitä rinnan ulkopuolelle. Pelkästään sädehoito ei enää riittänyt, vaan kuvaan tulivat juhannuksen paikkeilla myös sytostaatit. Nyt se todellinen taistelu vasta alkaakin.
Teijan lähihistoriaan mahtuu lisääkin ikävyyksiä.
– Meillä oli kaksi koiraa, mutta molemmat menehtyivät kiirastorstaina viime vuonna, kun luultavasti joku heitti myrkkyä meidän pihalle. Ne olivat Löwchen-rotua (kääpiöleijonakoiria), jotka ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Myrkyttäjä oli iskenyt muuallakin, ei pelkästään meillä.
On siinä ollut Pohjanmaan likalla kestämistä.
– Raskasta tämä on, Teija myöntää.
– Olen käpertynyt omaan olooni, ja korona on vielä vaikeuttanut elämää, kun ei ole voinut liikkua ihmisten ilmoilla. Onneksi koronaa ei meillä ole ollut kellään, se tästä enää puuttuukin!

 

Kuinka WellO2 toimii ja auttaa?

WellO2 hengitysterapialaite avaa, vahvistaa ja kosteuttaa hengitysteitä. Sen toiminta perustuu säädettävän hengitysvastuksen ja lämpimän vesihöyryn yhteisvaikutukseen. Säädettävissä oleva vastusteinen ulos- ja sisäänhengitys vahvistaa hengityslihaksia, avaa hengitysteitä ja edesauttaa laitteen tuottaman höyryn pääsyä syvemmälle keuhkoihin. Lämmin höyry kosteuttaa limakalvoja, auttaa irrottamaan limaa sekä vähentää tukkoisuutta. Kaksoiskuorirakenne varmistaa tasaisen höyryn muodostuksen laitetta käytettäessä ja suojaa kuumalle vedelle altistumiselta.

– Sähkövirtaa tarvitaan samalla tavalla kuin vedenkeittimessä, laitteen kehittäjä Aulis Kärkkäinen kertoo.
– Laitetaan astia puolilleen vettä ja odotellaan pari minuuttia, kunnes kuuluu pikkuinen piip. Suukappaleen alla on portaaton säädin, jota kiertämällä joko vasemmalle tai oikealle haetaan itselle sopiva hengitysvastus. Laitteeseen päin puhallettaessa syntyy aina uusi annos höyryä, ja kun kyseessä on suljettu tila, kaikki käy kuin höyrykattilassa. Sisään hengitettäessä korvausilma sekoittuu lämpimään höyryyn, joka tunkeutuu syvälle hengitysteihin. Höyryn lämpötilaan on kolme eri vaihtoehtoa, 45-55-65 astetta.

Lisätietoa löytyy www.wello2.com -nettisivuilta.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Pauli Mörsky
Avainsanat: Teija Hahka, WellO2

Kommentit

Oma kommentti